Kassa

FNV: acties distributiewerkers AH breiden uit

15-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Logo_AlbertHeijn_08.jpg
Ook de dagploeg van het distributiecentrum van Albert Heijn in Pijnacker heeft vrijdagmiddag het werk neergelegd, meldde FNV Bondgenoten. Eerder besloten de ochtendploegen van de centra in Zaandam en Tilburg, en uitzendkrachten in een vestiging in Zwolle hun werkzaamheden te staken.
De vakbond verwijt het concern geen aandacht te hebben voor de hoge werkdruk en onzekerheid over contracten voor de werknemers. Donderdagavond liepen de cao-onderhandelingen tussen FNV en Albert Heijn voor de zoveelste keer vast.
Gesprekken
Ondertussen is Albert Heijn vrijdagmiddag wel in gesprek om een nieuwe cao af te sluiten met CNV Dienstenbond. De 2-jarige cao geldt volgens het supermarktbedrijf voor alle distributiemedewerkers en biedt werkzekerheid en een loonstijging van 3,5 procent in 2 jaar. ,,FNV is ook uitgenodigd, maar zij kiezen er liever voor om actie te voeren'', aldus een woordvoerster van Albert Heijn. Michiel Wallaard, bestuurder van de kleinere vakbond CNV, liet weten geen reden te zien waarom er vrijdag geen handtekeningen kunnen worden gezet onder een nieuwe cao.
Meeste werknemers aan de slag
De zegsvrouw van Albert Heijn benadrukt dat slechts zo'n 5 procent van de 5300 distributiemedewerkers het werk heeft neergelegd. ,,Het merendeel van onze medewerkers is aan het werk. Daar zijn wij heel blij mee'', aldus de woordvoerster. Zij vindt het onbegrijpelijk dat FNV niet akkoord gaat met de ,,mooie cao'' voor de medewerkers. Albert Heijn vermoedt dat FNV het bedrijf gebruikt om invloed uit te oefenen op de discussie in Den Haag over de versoepeling van het ontslagrecht. ,,Dit komt hun nu heel goed uit, maar voor ons is het heel ongelukkig.''
'Schappen niet snel leeg'
FNV voorziet dat de supermarkten die worden bevoorraad door de distributiecentra snel de gevolgen van de acties gaan voelen. ,,Vooral met versproducten gaan ze dat merken, producten die het vaakst aangevuld moeten worden'', zegt Marco van Moort van de bond. Volgens Albert Heijn raken de schappen echter nog niet leeg. ,,We proberen allerlei maatregelen te nemen om klanten zo veel mogelijk buiten schot te houden'', aldus de woordvoerster. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!