Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Fabrikanten slaan handen ineen tegen illegale opvoering van fietsen

13-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
554 keer bekeken
  •  
fatbike 1127

Een groep fabrikanten van fatbikes heeft plannen aangekondigd om illegale opvoering van deze e-bikes tegen te gaan. Deze groep, bestaande uit Brekr, Phatfour, Doppio en Knaap, wil verkopers van e-bikes boycotten als deze illegaal opgevoerde elektrische fietsen verkopen.

Fatbikes, elektrische fietsen met dikke banden, worden regelmatig opgevoerd om ze sneller te maken. Maar dat maakt de fietsen onveiliger en vergroot kansen op ongelukken, zeggen de vier fabrikanten. Bovendien kunnen mensen met een opgevoerde fatbike of ander type elektrische fiets boetes van honderden euro's krijgen. Dat komt doordat opgevoerde e-bikes worden gezien als motorvoertuig, waardoor bestuurders onder andere een rijbewijs en een helm nodig hebben.

Uit een steekproef van Kassa bleek vorig jaar dat vijf van de acht bezochte fietsenwinkels bereidheid waren om fatbikes op te voeren en te voorzien van een gashendel voor een kind van 12 jaar.

“Alle e-bikes aanpakken”

De fatbikefabrikanten roepen de overheid op om actie te ondernemen tegen de illegale import en verkoop van opgevoerde fietsen. "Stel dat je enkel maatregelen neemt tegen fatbikes? Dan verplaatsen de problemen zich naar de e-bikes met dunne banden die nu ook al veel opgevoerd worden", zegt Niels Willems, een van de oprichters en directeuren van Brekr.

Opvoersets strafbaar maken

Verder moet de overheid wat de fabrikanten betreft het strafbaar maken om opvoersets op e-bikes te gebruiken. Dit zou volgens Willems een goede eerste stap zijn. "Deze sets zijn met een knop uit te zetten als een politiecontrole in het zicht komt. Maar na die controle gaan ze weer net zo hard."

Meer controle

Daarnaast moet de politie van de fabrikanten vaker e-bikes controleren. De fabrikanten hebben onder meer afgesproken dat een verkoper geen fietsen van alle vier de bedrijven meer mag verkopen als een dealer een boete van de inspectie krijgt voor illegaal opgevoerde e-bikes.

Als een fabrikant vermoedt dat een verkoper dit doet of illegaal opgevoerde fietsen op de markt brengt, willen de fabrikanten in gesprek gaan met die dealer. Uit die gesprekken kan dan komen dat de verkoper moet stoppen met de fietsen van de vier fabrikanten, ook als geen boete is uitgedeeld. ANP/Kassa

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!