Kassa

Inspectie: winkels in overtreding bij verkoop opgevoerde fatbike

22-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7151 keer bekeken
  •  

Winkels die de onder jongeren populaire fatbikes opvoeren en verkopen overtreden de wet. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) naar aanleiding van een steekproef van Kassa. Daaruit blijkt dat vijf van de acht bezochte winkels bereidheid toont om deze speciale elektrische fietsen op te voeren en te voorzien van een gashendel voor een kind van 12 jaar. Door het aanpassen van de fatbike wordt het feitelijk een brommer, worden de winkeliers ook fabrikant en moet er onder meer een typegoedkeuring zijn en een verzekeringsplaatje.  

Een fatbike is een elektrische fiets met trapondersteuning die niet harder dan 25 km per uur mag kunnen, een motor heeft van minder dan 250 watt en niet zelfstandig kan rijden, dus geen gashendel heeft. Deze fietsen zijn onder meer populair, ook onder scholieren, omdat ze met 25 km per uur net zo snel kunnen als een snorfiets. Voor de snorfiets geldt echter een minimumleeftijd van 16 jaar, een helmplicht, moet de bestuurder minimaal een brommerrijbewijs hebben en verzekerd zijn. Een fatbike is voor de wet gewoon een fiets en dan gelden al die verplichtingen niet. 

In de praktijk worden veel fatbikes opgevoerd en voorzien van een gashendel. Dan valt de fatbike volgens de ILT niet meer in de categorie elektrische fiets en gelden andere regels. 

ILT: disclaimer "niet op openbare weg" onvoldoende

Voor de steekproef van Kassa bezocht een middelbare scholier van 12 jaar met haar moeder acht winkels waar fatbikes worden verkocht. Ze vermeldden dat de scholier met de fatbike naar school wil gaan. Bij vijf van de bezochte winkels waren medewerkers bereid om voor aanschaf de fatbikes op te voeren en er een gashendel op te plaatsen. Verkopers vertelde er wel bij dat de fatbike daarmee niet meer op de openbare weg mag. Maar volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport is zo’n disclaimer op zichzelf niet voldoende.

BOVAG voor verbod op opvoeren

BOVAG laat in de uitzending van Kassa weten het verontrustend te vinden dat er opgevoerde fatbikes worden verkocht en in het verkeer rijden vanwege de veiligheids- en aansprakelijkheidsrisico’s. Je bent niet verzekerd als je op zo’n e-bike rijdt en een ongeluk veroorzaakt. De handeling van het opvoeren van een voertuig is opmerkelijk genoeg niet wettelijk verboden.

BOVAG pleit in de uitzending van Kassa van 22 juli voor een verbod op opvoeren. Het ontbreken daarvan is een maas in de wet en zorgt voor veel onduidelijkheid. Voor BOVAG-leden is het opvoeren zelf wel verboden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Wilddog
Wilddog24 aug. 2023 - 21:46

Verbieden , heb mijn gloednieuwe snorscooter moeten verkopen door helmplicht en doe blagen hagen zonder helm 45 km

pietv
pietv24 jul. 2023 - 15:10

Als bij controle blijkt dat de fatbike is opgevoerd gelijk in de kraakwagen.

Gert Moes
Gert Moes24 jul. 2023 - 11:13

heeft de regering zelf naar toe gewerkt , met het invoeren van de helmplicht , sinds die tijd is het een stuk onveiliger op de weg geworden , met name onder ouder die slingeren van fietspad naar openbare weg , simpelweg omdat ze niet meer weten waar ze wel of niet moeten rijden .... het was zo simpel . snor fietspad . brommer ,weg ...

J.M.M.H
J.M.M.H24 jul. 2023 - 11:02

Ovoeren mag niet. Opvoersetjes voor fat-bikes, en voor (snor)scooters, verkopen mag wel. Waarom wordt de verkoop niet gewoon verboden dan is dit geen zaak meer. Maar ja, Nederland hè, polderen iedereen naar de zin maken .... Ik heb een bromscooter en wordt gepasseerd door opgevoerde snorscooters en door fat-bikes, vaak nog met z'n drieën op de fiets, gepasseerd. Dat moet toch geregeld en gehandhaafd worden????

3 Reacties
Christiaan57
Christiaan5727 jul. 2023 - 7:47

Hoe herkenbaar. Ook ik heb een bromscooter (max. 45 kmh) gekocht. Als ik kijk naar het aantal bromscooters, ongeacht of deze 25 of 45 kmh mogen, wat is opgevoerd en mij met (een geschatte snelheid) van 60 of meer voorbij komt vliegen. Het is a. levensgevaarlijk voor de mede weggebruikers en b. de pakkkans is veel te gering in Nederland. E-bikes idem. Oudere mensen die met opgevoerde e-bikes mij met opgevoerde e-bikes passeren. Onverantwoord, gevaarlijk....en je zal maar door zo iemand aangereden worden!

Wilddog
Wilddog24 aug. 2023 - 21:48

Nl is een #€@te land .

Wilddog
Wilddog24 aug. 2023 - 21:49

Mag .ij mening niet zeggen wand dan wordt ik geblokkeerd , maar nederland is een zinkend schip

OMPI65
OMPI6524 jul. 2023 - 10:09

En ze gaat zó hard en onbesuisd! Ik ben al als de dood voor wielrenners, die mijn man al een paar keer een “elleboogje” gegeven hebben, waardoor hij op de grond belandde. Gelukkig (nog) met goede afloop. Nu durf ik helemaal niet meer te fietsen met die gasten. Als ik wil blijven fietsen overweeg ik een driewieler of een driewiel bakfiets aan te schaffen.

2 Reacties
Wilddog
Wilddog24 aug. 2023 - 21:51

Als ik ze met de motor tegen kom ga ik niet aan de kant voor wielrenners

Wilddog
Wilddog24 aug. 2023 - 21:57

Ik geef gas tegen wielrenners met de motor , laat ze maar op de grond stuiteren

aad piraat
aad piraat23 jul. 2023 - 15:06

Dit "probleem" is zo oud als de weg naar Rome. De burger als ouder verantwoordelijk houden voor het ruim baan houden van de hebzucht. Opvoeren van brommers was in mij tijd in de jaren zestig ook schering en inslag waarvoor alleen de burger werd gestraft en de dealer vrij zijn gang kon gaan want er werd aan verdient. De verdiensten waren niet alleen voor de dealer maar via de belastingen op uitvoering en onderdelen plus de boetes ook voor de overheid. Zie hier de reden waarom er dus in wetgeving al jaar en dag niets aan wordt gedaan. Hiermee is in ons land de wetgeving ondergeschikt aan tomeloze hebzucht gemaakt en de burger zogenaamd onverantwoordelijk.

1 Reactie
OMPI65
OMPI6524 jul. 2023 - 10:11

Dat was bij 16 jarigen. Het gaat hier oa om 12 jarigen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!