Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Even geen boete vanwege kostendelersnorm in Rotterdam

10 nov 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
321 keer bekeken
  •  
koopkracht geld euros portemonnee 1127

Ouders met bijstand in Rotterdam worden even niet meer gekort op hun uitkering als volwassen kinderen nog thuiswonen. Die gemeente schort als proef voor zes maanden de kostendelersnorm op voor inwonende kinderen van 21 tot en met 27 jaar.

Steden als Groningen en Tilburg gingen Rotterdam voor in het experimenteren met de kostendelersnorm.

'Kinderen op straat beland'

Het tijdelijk opschorten ervan in Rotterdam is naar aanleiding van een motie, ingediend door de ChristenUnie-SGP. Fractievoorzitter Tjalling Vonk zegt blij te zijn met de proef: "Door de kostendelersnorm worden jonge Rotterdammers uit huis gezet, omdat hun ouders anders niet rond kunnen komen. Sommigen belanden daardoor zelfs op straat. Ook kunnen jongeren in de bijstand lastig een duurzame relatie aangaan, omdat samenleven te veel geld kost. In de praktijk komt de kostendelersnorm neer op een gezinsboete."

Volgens de wet achter de kostendelersnorm kunnen samenwonende volwassenen bepaalde kosten delen. Thuiswonende kinderen vanaf 21 jaar of samenwonende partners kunnen financieel bijdragen aan het huishouden. In de praktijk komen mensen erdoor in de financiële problemen, ook in Rotterdam. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar