Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Even geen boete vanwege kostendelersnorm in Rotterdam

10-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
691 keer bekeken
  •  
koopkracht geld euros portemonnee 1127

Ouders met bijstand in Rotterdam worden even niet meer gekort op hun uitkering als volwassen kinderen nog thuiswonen. Die gemeente schort als proef voor zes maanden de kostendelersnorm op voor inwonende kinderen van 21 tot en met 27 jaar.

Steden als Groningen en Tilburg gingen Rotterdam voor in het experimenteren met de kostendelersnorm.

'Kinderen op straat beland'

Het tijdelijk opschorten ervan in Rotterdam is naar aanleiding van een motie, ingediend door de ChristenUnie-SGP. Fractievoorzitter Tjalling Vonk zegt blij te zijn met de proef: "Door de kostendelersnorm worden jonge Rotterdammers uit huis gezet, omdat hun ouders anders niet rond kunnen komen. Sommigen belanden daardoor zelfs op straat. Ook kunnen jongeren in de bijstand lastig een duurzame relatie aangaan, omdat samenleven te veel geld kost. In de praktijk komt de kostendelersnorm neer op een gezinsboete."

Volgens de wet achter de kostendelersnorm kunnen samenwonende volwassenen bepaalde kosten delen. Thuiswonende kinderen vanaf 21 jaar of samenwonende partners kunnen financieel bijdragen aan het huishouden. In de praktijk komen mensen erdoor in de financiële problemen, ook in Rotterdam. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!