Kassa

Europese Centrale Bank handhaaft beleid lage rentetarieven

20-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
europese centrale bank ecb 930x520
De Europese Centrale Bank (ECB) houdt zijn monetaire beleid vooralsnog onveranderd. Dat betekent dat de rentetarieven in de eurozone op hun historisch lage niveaus blijven en dat de omvang van het opkoopprogramma blijft staan op 60 miljard euro per maand.
Inflatie als doel
De herfinancieringsrente blijft 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen. Het opkoopprogramma van schuldpapier loopt in principe door tot eind dit jaar, maar kan worden verlengd of uitgebreid als de ECB te weinig voortgang ziet richting zijn voornaamste doelstelling: een inflatie van net geen 2 procent.
Op de financiële markten was al verwacht dat de centrale bank nu pas op de plaats zou maken. ECB-president Mario Draghi liet in een toelichting weten dat de inflatie in de eurozone geleidelijk zal oplopen maar nog niet op het niveau staat dat de ECB graag ziet. Het is volgens Draghi dus nog nodig om door te gaan met het huidige beleid om de inflatie verder aan te wakkeren. Het besluit om het beleid te handhaven was unaniem binnen het beleidsbepalende comité van de ECB.
Gezocht naar hints
Draghi gaf op de persconferentie geen hints over een geleidelijke afbouw van het stimuleringsbeleid. Bij een bijeenkomst in het Portugese Sintra in juni zei Draghi nog dat het economisch herstel in de eurozone sterker en breder gedragen wordt. Ook is volgens Draghi het gevaar van deflatie geweken. Die opmerkingen werden op de markten gezien als een mogelijk signaal dat de ECB spoedig kan overgaan tot het inperken van het soepele monetaire beleid.
Draghi gaat dit jaar ook naar de top van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole in augustus. Het is voor het eerst in drie jaar dat hij die vergadering bijwoont. Er wordt speculeerd dat hij dan voorzichtige hints kan geven over een afbouw van het steunbeleid. Een officiële aankondiging van een afbouw zou dan op de beleidsvergaderingen in september of oktober gedaan kunnen worden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!