Kassa

Euro naar hoogste peil in tijden

30-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
europese centrale bank 930x520
De koers van de euro is de laatste dagen in rap tempo opgelopen, tot het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd. Op de financiële markten zijn beleggers zich zorgen gaan maken dat de Europese Centrale Bank (ECB) wil beginnen met het afbouwen van zijn stimuleringsmaatregelen voor de economie.
Valutamarkten
De euro werd donderdag in de loop van de avond verhandeld voor ruim 1,14 dollar. Enkele dagen terug zat de koers nog onder de 1,12 dollar. Dat is op de valutamarkten, in zo'n korte tijd, een behoorlijke stijging.
Draghi
De sterke opmars begon dinsdag na een speech van ECB-president Mario Draghi op een conferentie in Portugal. Hij zinspeelde daar volgens kenners op een geleidelijke afbouw van het ruime monetaire beleid dat de ECB nu nog hanteert. Het centralebankhoofd stelde onder meer dat het door de huidige maatregelen een kwestie van tijd is voordat ook de nog altijd achterblijvende inflatie gaat aantrekken.
Schulden afbouwen
Veel beleggers maakten uit die woorden op dat dat ECB volgend jaar het maandelijkse opkopen van voor vele miljarden euro's aan staatsobligaties en ander schuldpapier gaat afbouwen. Dan zou er dus minder geld in de economie worden gepompt en wordt geld dus weer schaarser, wat de waarde van de euro opdrijft.
ECB
Het blijft echter speculatie. Toen er woensdag mediaberichten waren dat de markt Draghi mogelijk verkeerd zou hebben begrepen, was dan ook sprake van een dip in de eurokoers. Even later wees ook Vítor Constâncio, vicevoorzitter bij de ECB, erop dat Draghi met zijn speech geen koerswijziging suggereerde. ANP

Meer over:

draghi, koers, ecb, euro, valuta
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

tenormin
tenormin1 jul. 2017 - 23:31

@harryromijn, volgens mij was het in het begin toch echt 2,20, hoor. ☆

harryromijn
harryromijn30 jun. 2017 - 12:36

Ach... bij het begin was de €uro 1,179 en nu 1,14.Door geruchten omhoog en weer omlaag en weer omhoog en omlaag....Zoals mid 80-er jaren een Prof aan de UvA zie: voor de toekomstige koers van de US$ tov de Europese valuta moet u niet bij de faculteit Economie zijn, doch die van Psychologie

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!