Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

EU-hof verbiedt opslag telecomgegevens

08-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
internetverkeer_05.jpg
De verplichte opslag van telecomgegevens is in strijd met Europese grondrechten. De Europese regels schenden de bescherming van persoonsgegevens. Het Europees Hof van Justitie verklaarde de EU-richtlijn dinsdag dan ook als ongeldig.
Metadata
Het gaat om in 2006 goedgekeurde Europese regels. Die verplichten telefoonbedrijven en internetproviders om data over het communicatieverkeer van hun klanten bij te houden. Het gaat daarbij niet om de inhoud van gesprekken, sms'jes of e-mails. Wel moeten de bedrijven gegevens bijhouden over de identiteit van afzender en ontvanger, tijdstip, duur en locatie.
Privacy
Volgens het EU-hof kunnen deze gegevens echter al een zeer nauwkeurige beeld geven over het privéleven van degenen van wie de gegevens worden bewaard. Door het verplicht stellen van het opslaan van deze gegevens is er volgens de Europese rechter sprake van een ,,bijzonder ernstige inmenging in het grondrecht van burgers op eerbiediging van hun privéleven''.
Het EU-hof erkent wel dat het bewaren van gegevens een passend middel is in de strijd tegen ernstige criminaliteit en openbare veiligheid. Maar de inmenging in het privéleven is te groot om dit te rechtvaardigen, aldus het hof. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!