Kassa

Grote energieleveranciers komen met flinke verhoging gas- en stroomtarieven

22-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5978 keer bekeken
  •  
Energie 1127

Energiebedrijven Essent, Eneco en Vattenfall voeren per 1 oktober een fikse tariefsverhoging door voor de variabele tarieven voor stroom en gas. Het gaat om forse stijgingen van soms wel 50 procent. 

Het huidige stroomtarief bedraagt bij Essent 0,2944 euro per kilowattuur. Vanaf volgende maand kost stroom 0,44395 euro per kilowattuur. Het gastarief gaat van 1,51371 euro per kubieke meter naar 1,99440 euro. Deze tarieven zijn op basis van klanten die 10 procent 'Korting Thuisvoordeel' krijgen.

Mail aan klanten

"De energieprijzen stijgen nog steeds erg snel. Helaas gaan je variabele leveringstarieven daardoor per 1 oktober 2022 omhoog", staat in een mail aan klanten. De nieuwe tarieven zijn inclusief "energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en 9 procent btw".

De impact van de tariefwijziging op de uiteindelijke energierekening verschilt volgens het bedrijf per klant. Dit is afhankelijk van de samenstelling van het gezin, het type woning, de genomen energiebesparings- en verduurzamingsmaatregelingen, en het daadwerkelijke energieverbruik.

Volgens Essent behoort het nieuwe tarief "nog steeds tot de laagste in de markt", omdat Essent "ook in deze moeilijke omstandigheden doet wat kan om de rekening zo betaalbaar mogelijk te houden."

Verdubbeling gasprijs Eneco

Bij Eneco zijn de prijsverhogingen erg fors. Het bedrijf wijzigt normaal gesproken één keer in de drie maanden de tarieven voor variabele contracten. 

Voor de klanten die per 1 oktober aan de beurt zijn gaan de tarieven omhoog: van 1,6905 euro per kubieke meter in juli naar 3,3960 euro per kubieke meter in oktober. De prijs van stroom stijgt van 0,3584 euro per kilowattuur naar 0,8411 euro per kilowattuur.

Hoge gasprijs Vattenfall 

Ook Vattenfall verhoogt de tarieven per 1 oktober. De meeste klanten gaan voor gas 2,02 euro per kubieke meter betalen. Elektriciteit gaat, exclusief de loyaliteitskorting die het bedrijf haar klanten geeft, 0,44 per kilowattuur euro kosten. 

Ook verdubbeling bij Greenchoice 

Bij Greenchoice, dochterbedrijf van Eneco, gaan de elektriciteitsprijzen wederom stevig omhoog. Vanaf 1 oktober geldt een tarief van 0,89 euro per kilowattuur. Dat is meer dan het dubbele van het huidige tarief van 0,42 euro per kilowattuur. 

De gasprijzen gaan ook stijgen: van 1,84 euro per kubieke meter naar 3,44 euro per kubieke meter. Niet voor alle klanten gaat dit tarief gelden. Ongeveer de helft van de klanten heeft nog een vast contract. Daarnaast is er nog een groep die pas per 1 januari nieuwe tarieven krijgt.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Ruud 1957
Ruud 195728 sep. 2022 - 21:24

Niet alleen Vattenfall, Eneco en Greenchoice verhogen hun energiekosten flink maar ook Vandebron. Na een verhoging van 50% op 1 Juli volgt nu per 1 oktober een verdubbeling. dus binnen 100 dagen is mijn energie rekening verdrievoudigd om maar nier te spreken over wat het een jaar geleden was.

wyjo
wyjo24 sep. 2022 - 9:33

mijn vraag, als ik de voorbeeldbrief van consuwijzer.nl naar mijn energiemaatschappij stuur, loop ik dan de kans om eruit gezet te worden? Of mag dat niet? mijn tarief is 6 x duurder dan ik had. € 3,44 per m3 gas, 1,04 stroom hoog en 0,704 stroom laag. Ik heb zelf gebeld op 21 sept, omdat op 1 oktober mijn vast contract afloopt.

Citron
Citron23 sep. 2022 - 11:27

Helaas ben ik klant bij Oxxio, (een dochterleverancier van Eneco), met een vast contract, wat zonder overleg is verandert in een variabel contract. Overstappen heeft geen zin en als consument ben je machteloos. De overheid kijkt toe en staat te ver van de realiteit. Momenteel ligt de vrijemarkteconomie volledig in de handen van de energieleveranciers. Het wordt echt tijd dat Nederland nationaliseerd op het gebied van de energiemarkt. Een eerlijke prijs voor iedereen!

De Stenen Ontmantelaar
De Stenen Ontmantelaar23 sep. 2022 - 10:38

Eneco heeft dag- en nachttsrief afgeschaft. "Er was geen interne mogelijkheid meer om dit bij te houden, dus we rekenen nu 1 tarief, meneer! Onze handen zijn gebonden in deze!!" Dus ik log in op Mijn Eneco. ....en ik zie een up-to-day-dated lijst met mijn verbruik tot op het kwartier nauwkeurig! In Verbruik.xlsx format te downloaden! 4 tikken gister hoogtarief, 3 tikken gister laagtarief, 5 tikken eergister hoogtarief, 3 tikken eergister laagtarief, etc etc. Dus niet alleen LIEGT men dat er bij Eneco geen intern systeem is die dag-en nachtritme uit elkaar houdt, maar.... en nu komt de klapper... IK HEB GEEN SLIMME METERRRR!!!! (Ik kreeg wel een rare 'tijdklok' die via een sateliet dag-en nachtritmes doorgaf omdat anders de boiler niet meer zou werken omdat men keuzeloos moest afstappen van het dagnachtsysteem. Jaja ... en waarom kunnen ze tot op de minuut zien wanneer ik de wasmachine aan zet dan?) Dus als u iemand/meerdere mensen kent met Eneco zonder slimme meter... even inloggen en naar 'verbruik' gaan op dat account. Steekproef 4A en gelijk voer voor een rokend en pittig artikel. Een 'nuke'!! :) 'Eneco gaf 100% van hun klanten een geheime slimme meter!' 2 dagen later gevolgt door: 'Eneco biedt excuses aan aan alle klanten, voert het dagnachttariefsysteem weer in, en laat slimme klokken vervangen door niet- spiedende klokken.' De Steen Ontmantelaar.

Joan81
Joan8122 sep. 2022 - 18:40

Nou, wij gaan naar een jaar vast contract vanaf 13 okt naar een variabel contract. Onze nieuwe tarieven worden 0,72 per kWh en 3,10 per m3. We zijn al 11 jaar klant, ik begrijp niet dat we zoveel meer betalen dan andere huishoudens met een variabel contract. Essent is niet te bereiken om ons dit uit te leggen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!