Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Grote energieleveranciers komen met flinke verhoging gas- en stroomtarieven

22-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6243 keer bekeken
  •  
Energie 1127

Energiebedrijven Essent, Eneco en Vattenfall voeren per 1 oktober een fikse tariefsverhoging door voor de variabele tarieven voor stroom en gas. Het gaat om forse stijgingen van soms wel 50 procent. 

Het huidige stroomtarief bedraagt bij Essent 0,2944 euro per kilowattuur. Vanaf volgende maand kost stroom 0,44395 euro per kilowattuur. Het gastarief gaat van 1,51371 euro per kubieke meter naar 1,99440 euro. Deze tarieven zijn op basis van klanten die 10 procent 'Korting Thuisvoordeel' krijgen.

Mail aan klanten

"De energieprijzen stijgen nog steeds erg snel. Helaas gaan je variabele leveringstarieven daardoor per 1 oktober 2022 omhoog", staat in een mail aan klanten. De nieuwe tarieven zijn inclusief "energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en 9 procent btw".

De impact van de tariefwijziging op de uiteindelijke energierekening verschilt volgens het bedrijf per klant. Dit is afhankelijk van de samenstelling van het gezin, het type woning, de genomen energiebesparings- en verduurzamingsmaatregelingen, en het daadwerkelijke energieverbruik.

Volgens Essent behoort het nieuwe tarief "nog steeds tot de laagste in de markt", omdat Essent "ook in deze moeilijke omstandigheden doet wat kan om de rekening zo betaalbaar mogelijk te houden."

Verdubbeling gasprijs Eneco

Bij Eneco zijn de prijsverhogingen erg fors. Het bedrijf wijzigt normaal gesproken één keer in de drie maanden de tarieven voor variabele contracten. 

Voor de klanten die per 1 oktober aan de beurt zijn gaan de tarieven omhoog: van 1,6905 euro per kubieke meter in juli naar 3,3960 euro per kubieke meter in oktober. De prijs van stroom stijgt van 0,3584 euro per kilowattuur naar 0,8411 euro per kilowattuur.

Hoge gasprijs Vattenfall 

Ook Vattenfall verhoogt de tarieven per 1 oktober. De meeste klanten gaan voor gas 2,02 euro per kubieke meter betalen. Elektriciteit gaat, exclusief de loyaliteitskorting die het bedrijf haar klanten geeft, 0,44 per kilowattuur euro kosten. 

Ook verdubbeling bij Greenchoice 

Bij Greenchoice, dochterbedrijf van Eneco, gaan de elektriciteitsprijzen wederom stevig omhoog. Vanaf 1 oktober geldt een tarief van 0,89 euro per kilowattuur. Dat is meer dan het dubbele van het huidige tarief van 0,42 euro per kilowattuur. 

De gasprijzen gaan ook stijgen: van 1,84 euro per kubieke meter naar 3,44 euro per kubieke meter. Niet voor alle klanten gaat dit tarief gelden. Ongeveer de helft van de klanten heeft nog een vast contract. Daarnaast is er nog een groep die pas per 1 januari nieuwe tarieven krijgt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!