Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Erfbelasting nog altijd groot probleem voor minderjarige wezen

22-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
10048 keer bekeken
  •  
Je gaat binnenkort dood en weet dat je minderjarige zoon wees wordt. Dat is al bijna te veel om te dragen, maar als je er dan ook nog achter komt dat je kind niet in het ouderlijk huis kan blijven wonen, omdat er erfbelasting moet worden betaald... Wat moet je dan?
Een half jaar geleden vertelden we in onze uitzending het verhaal van de ongeneeslijk zieke Linda en haar zoon Milo. Milo moest na de dood van zijn moeder ruim 40 duizend euro aan erfbelasting betalen waardoor hij niet in zijn ouderlijk huis kon blijven wonen.  Hij werd gered door een crowdfundingactie. Maar hij is niet de enige die hier tegenaan loopt. Elk jaar zijn er zo’n 350 kinderen die wees worden.

Er alleen voor komen te staan

Een van hen is Marit uit Limburg. Als ze zeven is, komt haar vader om bij een ongelukkige val van het dak. Tien jaar later overlijdt ook haar moeder. De bijna zeventienjarige Marit blijft alleen achter in haar ouderlijk huis. “Dan staat je wereld gewoon voor de tweede keer op z’n kop. Het is gewoon onbeschrijfelijk. Je gunt niemand dat je zo vroeg al alleen komt te staan.” De moeder probeert zoveel mogelijk voor haar dochter te regelen.

“Ze overleed voor mijn zeventiende en ze heeft toen ze ziek was gevraagd waar ik wilde wonen. Nou, er was dus maar één ding wat ik wilde! Ik wilde hier blijven wonen, op mijn eigen, vertrouwde plek. Maar dat betekende dus ook dat ik heel veel dingen zelf moest gaan doen en dat was heel zwaar”. 

Huis verkopen geen optie

Inmiddels woont ze al ruim drie jaar alleen in het ouderlijk huis. De vaste lasten zijn hoog. Het huis verkopen is geen optie, want als ze dat doet dan heeft ze helemaal niets meer: “Dan is niet alleen het huis waar ik opgroeide weg, maar dan zijn ook alle fijne herinneringen verdwenen.”
Marit krijgt tot haar 21e een wezenuitkering. Daarnaast heeft ze een kleine studiebeurs. Ook Marit krijgt net als Milo een aanslag voor de erfbelasting. Ze start een crowdfundingsactie, zodat ze de aanslag van maar liefst 18.000 euro kan betalen. Maar helaas komt er te weinig geld binnen op die actie. Ze stuurt een brief aan Kassa. 

Staatssecretaris Vijlbrief

De VVD stelt nav het verhaal van Linda en haar zoon Milo Kamervragen . En met succes. Staatssecretaris Vijlbrief wijzigt de wet- en regelgeving, zodat langdurig uitstel van betaling zonder het in rekening brengen van invorderingsrente mogelijk wordt. De algemene oplossing zal worden opgenomen in de Fiscale verzamelwet 2023 en, indien aangenomen door het parlement, ingaan op 1 januari 2023.  

Het ministerie van Financiën laat ons weten dat vooruitlopend op deze wettelijke regeling burgers al vanaf 1 juli 2021 kunnen verzoeken om uitstel van betaling, als er mogelijk sprake is van een schrijnende situatie.

Belastingdienst

Kassa vraagt aan het ministerie van financiën om snel met een oplossing te komen voor Marit. Woordvoerder Jacco Neleman: ”Toen we hoorden over de trieste situatie van Marit is direct contact opgenomen met de Belastingdienst hierover. De Belastingdienst is op de hoogte van de beoogde wetswijziging en de aankomende beleidswijziging. De Belastingdienst was en blijft verantwoordelijk voor dit dossier. Rekening houdend met alle feiten en omstandigheden zal zorgvuldig worden beoordeeld of Marit in aanmerking komt voor langdurig uitstel. We begrijpen dat Marit behoefte heeft aan duidelijkheid, die zullen we dan ook proberen zo snel mogelijk te bieden. Dit zal, uitgaande van 1 juli 2021 als ingangsmoment van de regelgeving, helaas niet eerder dan die datum zijn. Haar dossier blijft natuurlijk wel de aandacht houden van de Belastingdienst.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!