Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Vier Nederlandse provincies kleuren oranje op coronakaart

12 aug 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nederland naarden 1127

Voor het eerst in ongeveer een maand zijn er delen van Nederland met zo weinig nieuwe coronabesmettingen, dat ze vandaag oranje kleuren op de coronakaart van Europa. Het gaat om Drenthe, Friesland, Groningen en Zeeland.

Elke donderdag wordt er een coronakaart gedeeld door het ECDC, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. De organisatie kijkt naar het percentage positieve coronatests in de afgelopen twee weken en deelt gebieden in in groen, oranje, rood en donkerrood.

Vorige week kleurde Nederland op rood

Zo gingen vorige week alle regio's in Nederland die donkerrood gekleurd waren naar het rode waarschuwingsniveau, vanwege het lagere aantal nieuwe coronagevallen. Heel Nederland is daardoor op dit moment rood. Als gevolg versoepelde Duitsland de regels voor Nederlandse bezoekers.
Vandaag blijven acht provincies op rood staan, hoewel Gelderland net boven de grens zit. Die provincie kan ook zakken naar oranje, bij een kleine correctie van de cijfers.

Vakantiegebieden rood en donkerrood

Op de vakantiebestemmingen neemt het aantal positieve tests juist toe. Zo is vrijwel heel Spanje momenteel donkerrood. Dat is ook de waarschuwingskleur voor de Franse Middellandse Zeekust, Corsica en het Griekse eiland Kreta. Bestemmingen als Portugal, de regio Parijs, Normandië, Sardinië en Toscane zijn rood.

Een compleet actueel overzicht van rode, oranje, gele en groene landen wereldwijd kun je op deze kaart bekijken. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar