Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Energierekening in 2020 omlaag voor klanten Essent, Eneco en Vattenfall

3 dec 2019
  •  
leestijd 2 minuten
stroom_energie_elektriciteit_27.jpg
Klanten van energiemaatschappijen Essent, Eneco en Vattenfall gaan er volgend jaar op het gebied van variabele energietarieven op vooruit. De tarieven blijven namelijk gelijk, terwijl de belastingen omlaaggaan. Dat resulteert volgens prijsvergelijker Pricewise in een lagere energierekening.

Variabele tarieven

Vattenfall en Eneco hebben dinsdag telefonisch bevestigd dat de variabele tarieven van stroom en gas in januari 2020 gelijk blijven. Essent meldde dat maandag al. Dat geldt tot 1 juli volgend jaar, wanneer de prijzen weer kunnen worden aangepast.

Kosten meter en aansluiting stijgen

Alleen de kosten van de meter en aansluiting zullen stijgen. Maar dat gaat volgens Hans de Kok van Pricewise slechts om een bedrag van gemiddeld vijf euro per jaar, waar de belastingen 75 euro lager zullen zijn. Per saldo is een gemiddeld huishouden dus zeventig euro goedkoper uit. Dit gaat alleen om de klanten die gebruikmaken van variabele energietarieven.

Slecht geïsoleerde huizen gaan achteruit

"Alleen de grote, slecht geïsoleerde huizen zullen er op achteruitgaan", aldus De Kok. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft tien soorten huishoudens in kaart gebracht, die verschillen in grootte en energiegebruik. Negen daarvan zullen een lagere energierekening krijgen.

Meer besparen

Klanten kunnen er ook voor kiezen om de energieprijzen voor een jaar of langer vast te zetten. Volgens De Kok loont het op dit moment om daarop over te gaan en kunnen huishoudens zo nog meer besparen.

Verdere verwachtingen

Het is goed mogelijk dat de energierekening voorlopig voor het laatst omlaaggaat, verwacht De Kok. "We verwachten dat de netwerkkosten door de energietransitie zullen stijgen en dat vanaf 2022 ook de belastingen weer omhooggaan."
Gisteren maakte Vereniging Eigen Huis bekend dat zij de energierekening in 2022 mogelijk omhooggaat vanwege hogere netbeheerkosten. Lees er hier meer over.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!