Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Energiemaatschappij Anode Energie failliet vanwege gestegen energieprijzen

02-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
549 keer bekeken
  •  
energierekening verwarming thermostaat 1127

Energieleverancier Anode Energie heeft een faillissement aangevraagd, meldt het bedrijf. Volgens Anode Energie kwam een partij waar het bedrijf energie inkoopt zijn verplichtingen niet na. Het energiebedrijf moest daardoor gas en elektriciteit plotseling tegen hogere marktprijzen inkopen, maar dat was financieel niet te redden voor het bedrijf. Anode Energie heeft zo'n 14.000 directe en indirecte klanten voor kleinverbruik.

Het bedrijf laat in een persbericht weten dat ze zich wel had ingedekt tegen de sterke prijsstijgingen op de energiemarkt, alleen zorg uitblijvende leveringen voor problemen. De energieleverancier had niet genoeg geld in kas om tegen de huidige prijzen gas en stroom in te kopen. Elektriciteit was in november gemiddeld ruim vier keer zo duur als een jaar eerder en gas bijna zes keer zo duur.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is geinformeerd over het faillissement en trekt de vergunning van het bedrijf in. Kleinere klanten van het energiebedrijf moeten door een curator ondergebracht worden bij andere energieleveranciers.

Andere maatschappijen

Anode Energie leverde zelf energie aan klanten, maar kocht ook gas en elektriciteit in voor andere energiemaatschappijen. Het bedrijf wil niet zeggen welke maatschappijen dat zijn omdat dat vertrouwelijk is. Oprichter en eigenaar Eric van Teeffelen denkt wel dat de bedrijven het moeilijker kunnen krijgen door het faillissement van Anode Energie.

Onrust op de energiemarkt

De afgelopen maanden is de aardgasprijs wereldwijd hard gestegen. Zo is gas maar liefst tien keer duurder dan een jaar geleden en elektriciteit acht keer. Dat komt door een aantal ontwikkelingen. De economie herstelt zich sneller van de coronapandemie dan gedacht, waardoor de vraag naar energie en gas in de hele wereld sterk is toegenomen. Ook zorgden de koude winter en het koele voorjaar voor een grotere vraag. Daarbovenop komt dat het aanbod van gas op dit moment laag is. De gaskraan in Groningen is vrijwel dichtgedraaid en Rusland kan op dit moment niet meer gas leveren, terwijl Rusland met 40 procent hofleverancier is voor Europees gas. Hierdoor gingen Welkom Energie en Enstroga ook al failliet door de opgelopen marktprijzen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!