Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Energiebedrijven: "Meer klanten met betaalproblemen, ook meer schuldhulpverlening"

15-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4748 keer bekeken
  •  
elektra_20220815

Door de sterk gestegen energieprijzen constateren energiebedrijven een toename van het aantal klanten met betaalproblemen. Er is vaker sprake van klanten met wie een betalingsregeling moet worden getroffen, en ook het aantal doorverwijzingen naar schuldhulpverleners stijgt.

Dat meldt RTL Nieuws, dat bij een aantal energiebedrijven informeerde naar de huidige stand van zaken. Zo sprak RTL Nieuws met Vattenfall. Woordvoerder Robert Portier gaf aan dat er een verdubbeling is van klanten die worden doorverwezen naar schuldhulpverleners, en dat heeft alles te maken met de hoge energieprijzen.

"In het verleden hadden mensen incidenteel wel eens een hogere eindafrekening", stelt Portier. Maar het incidentele karakter lijkt structureel te worden. Ook laat Vattenfall weten dat ze "een stuk meer betalingsregelingen af moeten sluiten dan gebruikelijk", al worden er geen exacte cijfers genoemd.

Maandelijks voorschot is vaak te laag

Zowel Eneco als Essent verwachten dat ze meer betalingsregelingen moeten treffen met klanten die als gevolg van de enorme prijsstijgingen financieel in de klem komen te zitten. Dat heeft voor een deel te maken met klanten die maandelijks een te laag voorschot betalen.

Bij veel klanten gaat het om enkele tientjes per maand, maar er zijn ook klanten – naar schatting tien procent van het klantenbestand – die maandelijks enkele honderden euro's te weinig betalen. En als later de eindafrekening volgt, krijgen deze klanten een gepeperde rekening.

Energiebedrijven: "Kabinet, doe iets aan compensatie"

Meer mensen hebben er moeite mee om de eindjes aan elkaar te knopen. Sommigen zetten het voorschotbedrag bewust lager omdat ze anders financieel écht niet meer uitkomen, terwijl dat de problemen om de lange termijn alleen maar erger maakt. Daarom roepen de energiebedrijven het kabinet op om actie te ondernemen en ruimhartiger te compenseren.

De energiebedrijven zelf doen meer aan voorlichting en gaan klanten actief benaderen als ze zien dat er maandelijks te weinig wordt betaald ten opzichte van het verbruik.

Klanten niet zomaar afgesloten

RTL Nieuws sprak ook met woordvoerder Maureen Veurman van Essent. Zij geeft aan dat klanten weliswaar kunnen zien wat hun eindafrekening wordt en of ze eigenlijk wel genoeg betalen, maar stelt ook dat het bedrijf met klanten op zoek gaat naar oplossingen in het geval van betalingsproblemen.

Ook Eneco probeert met klanten die in de problemen raken tot een oplossing te komen: "Wij gaan niet over tot afsluiting van een contract zonder dat we met de klant in contact komen."

Bron: RTL Nieuws

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Nicotientje
Nicotientje17 aug. 2022 - 4:59

Mabelle. Nee hoor. Is allang opzijgezet. Niks nieuwe tv. Mensen moet je niet veroordelen op basis van wat jijzelf met dit geld zou doen.

mahadma
mahadma15 aug. 2022 - 17:54

Deze reactie is verwijderd

Helen 66
Helen 6615 aug. 2022 - 10:32

Natuurlijk is het weer te moeilijk om btw naar 0 te brengen, eigen salaris verhogen met7% was een fluitje van een cent. AOWers moeten wachten tot 2023! voor een schamele 2,5% .Ook belastingschijven verlagen zou "jaren" duren. Snelle optie is iedereen 2000 euro netto geven, maar dat kost 16 miljard en dat geld is er niet...Wel 60 miljard voor "klimaat"en 35 miljard voor gelukszoekers per jaar. Bovendien profiteren de rijken ook van die 2000. Waarom? Is niet nodig., die komen niet in de problemen en hoeven niet naar de Voedselbank. Doe alleen modaal en ONDER modaal! Scheelt vele miljarden en DAN kan het WEL.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe15 aug. 2022 - 12:25

Feitelijk klopt er zo'n beejke niets van dit verhaal. Qua stemmingsmakerij is de score wel heel hoog...

t.de.jager
t.de.jager15 aug. 2022 - 10:21

Waarom moet de Nederlander het meeste belasting op alles betalen van Europa?

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe15 aug. 2022 - 12:27

De gemiddelde belastingdruk in Nederland behoort niet tot de hoogste in Europa. https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/gemiddelde-belastingdruk-in-nederland-38-8/

kleinealbert
kleinealbert15 aug. 2022 - 10:14

Het is nu absoluut de hoogste tijd dat er van het kabinet ingegrepen gaat worden. De energiecompensatie van 800 + 500 euro en de verlaging van BTW en energiebelasting is bij lange onvoldoende. Om te beginnen de BTW op energie op 0% zetten, de energiebelasting helemaal afschaffen en een keihard ingrijpen met een maximum tarief voor energie. Daarnaast ieder gezin van minumum tot modaal maandelijks belastingvrij een compensatie van minstens 100 euro netto. Dit gedonder moet afgelopen zijn..Die Kaag moet onder druk gezet worde3n. Nog dit jaar heel veel geld naar minima en modale inkomens. Ze regelt het maar gewoon en zo niet dan is moet ze aftreden als minister van Financien. Dit gedrag gaat alle perken te buiten.

2 Reacties
Agamemnon
Agamemnon15 aug. 2022 - 10:53

Die 9% BTW weg is aardig maar lost niets op. Of je nou 3,29 voor een kuub gas betaalt of 3,02 het blijft veel te duur en onbetaalbaar.

Mabelle
Mabelle15 aug. 2022 - 13:57

Van die 1.300,- kunnen ze fijn weer een smartphone en t.v. kopen. Daar wordt het aan uitgegeven, niet opzij gezet voor de jaarafrekening die ze straks krijgen.

Agamemnon
Agamemnon15 aug. 2022 - 9:32

Het beste is dat de overheid vanaf 2023 ieder huishouden, zonder uitzondering, een minimale behoefte van 800 m3 gas en 800 kWh stroom gratis verstrekt. In ruil voor het vervallen van de heffingskorting op energie (ca 800 euro) en de energietoeslag. Dus per saldo hoeft dat niet zoveel te kosten. Als mensen meer gebruiken moeten ze daar de marktprijs voor betalen. Evt. met iets hogere energiebelasting dan nu. De netbeheerkosten en de vaste maandkosten van de leverancier blijven zoals nu volledig voor rekening van de klant (ca 500 euro/jr). Op deze manier hoeven ook armlastigen niet bij 14 graden te leven maar is het ook niet de bedoeling om 24 uur per dag 21 graden te stoken. Als de prijzen dalen blijven de eerste 800 eenheden gratis, maar ook als ze verder stijgen. Uiteraard vergoed de overheid dit collectief aan de energiemaatschappijen.

2 Reacties
kleinealbert
kleinealbert15 aug. 2022 - 10:16

Nou 800 kWH stroom is echt niets voor een huishouden. Minimaal het dubbele is nodig om gratis te verstrekken.

Agamemnon
Agamemnon15 aug. 2022 - 10:49

@kleinealbert. Nou hoeft ook niet alles altijd gratis te zijn, maar een basisbehoefte is prima. Die cijfers van 800 eenheden komen ook niet zomaar uit de lucht vallen, dat is 20 jaar geleden al vastgesteld als basisbehoefte toen voor het eerst de energiebelasting en de heffinsgkortingen werden bepaald. De eerste 800 eenheden waren namelijk vrij van energiebelasting. Later is de heffingskorting op deze aantallen gebaseerd. Nog later is de heffingskorting een politiek instrument geworden voor extra tegemoetkomingen net als de energietoeslag. Vergeet dus al die adm. rompslomp en geeft ieder huishouden een basisbehoefte. Over het precieze aantal mag je debatteren, bijv. iets meer stroom bij meerpersoonshuishoudens, maar dat maakt het weer ingewikkelder net als een inkomensgrens. Houd het simpel.

rinuszwam
rinuszwam15 aug. 2022 - 9:31

Al circa 14 jaar wordt Rutte met zijn VVD én CDA in meerderheid door U als kiezer gekozen ! Alleen dat geeft al aan onwetend én onverschillig de meerderheid in dit land is !! Men heeft nog steeds niet in de gaten dat men schiet in eigen voet !!

2 Reacties
Meindo
Meindo15 aug. 2022 - 13:50

Heb ik niet voor gekozen.

Mabelle
Mabelle15 aug. 2022 - 13:59

Nee, die fantastische linkse kliek kom je ver mee. Geloof je het zelf?

andre vis
andre vis15 aug. 2022 - 9:09

Het is een schande dat ze in Den Haag zich druk maken om geen slaapplekken van asielzoekers(er blijven TE VEEL goudzoekers ongemoeid) terwijl Nederlanders afhankelijk worden van voedselbanken en de bereidwilligheid van energie maatschappijen voor het vinden van oplossingen. Maar een betalingsregeling werkt nog meer schulden op . Nee, eerst maar stikstof-dan huisvesting asielzoekers-en dan pas wij Nederlanders. En uitkijkend naar 2023 waarbij nu al bekend is dat zowel eigenbijdrage-huren en energie (schrikbarend)omhoog gaan interesseert ze totaal niet. Rutte maak eens plek vrij voor een bewindvoerder met HART voor ons Nederlanders.

3 Reacties
rinuszwam
rinuszwam15 aug. 2022 - 9:35

Dat geeft al aan hoe het gesteld is met de kennis van Politiek etc. In Nederlan kan men kiezen ,Helaas kist de meerderheid al jaren voor de VVD en CDA , men schiet ook al jaren in eigen voet !!

Agamemnon
Agamemnon15 aug. 2022 - 9:43

@Rinuszwam. Daar kan het niet aan liggen. VVD voert al vele jaren links beleid uit. VVD is sinds Rutte geen rechtse partij meer.

n.both1
n.both115 aug. 2022 - 9:54

Inderdaad er komen zoveel goudzoekers na dit land en worden dan gelijk geholpen en het Nederlands volk moet maar toekijken en komen zwaar in de problemen, ook nu met die oorlog in Oekraïne, het is niet onze oorlog ik vindt dat dit alles te ver gaat,heel de wereld staat op zijn kop.ze moeten er meer afstand van nemen zodat er in Europa ook weer rust komt,dit alles kan of kunnen wij niet jaren vol houden, die alles gaat veel te ver.laat dit kabinet hun eigen doppen oplossen en niet steeds van andere landen,hou op met dat asiel beleid, we zitten overvol,stop hier mee,er zijn hier duizenden mensen uit Nederland die ook een huis nodig hebben en die nu moeten wachten op de goudzoekers. Dit kan niet.stop met deze waanzin.en help eerst je eigen mensen!!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!