Kassa

Elektriciteitsprijzen stijgen weer door koud winterweer

24-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1026 keer bekeken
  •  
energierekening verwarming thermostaat 1127

Er komt koude lucht uit het poolgebied waardoor de elektriciteitsprijzen op de kortetermijnmarkt in Europa weer omhoog gaan. In sommige delen van Duitsland stegen de prijzen bijna tot het hoogste niveau ooit. Duitsland kampte met temperaturen van onder de nul. Het kwik zakte in sommige gebieden in Frankrijk en in Duitsland ook onder het vriespunt.

Er is een grotere behoefte aan energie door het koudere weer. Dat gebeurt op het moment dat de verwachtingen voor de opwekking van windenergie in Frankrijk, Duitsland en Nederland minder zijn. De koudegolf wordt gezien als een eerste test voor de manier waarop de energiesystemen, die al onder druk staan, bestand zijn tegen het hogere energieverbruik deze winter.

Chaos op de energiemarkt

De prijzen voor gas en stroom schieten de lucht in vanwege beperkte aardgasvoorraden en lage opslagniveaus. Door de prijspiek werd het chaos op de energiemarkten in Europa, waardoor sommige kleine energiemaatschappijen failliet raakten. Weerkenners zeggen dat de temperatuur tot begin december lager zal zijn dan normaal in West-Europa. De vraag neemt daarom toe en in combinatie met mindere windenergieopbrengsten zorgt het voor hogere prijzen. Wat er precies aan de hand is en hoe je de energierekening laag kunt houden, leggen we hier uit. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

liadegroof
liadegroof25 nov. 2021 - 15:47

Dat wordt dikkere trui en warme sokken aantrekken,ook visitie wordt verzocht zich warmer te kleden.......

marleenvanh
marleenvanh24 nov. 2021 - 13:21

Op de foto zie ik 22,5°C.... Zo! Ja dat is vragen om huizenhoge rekeningen. 21°C of 20°C is wel genoeg lijkt me, en 's nachts 15° of 16° (geen 18°!). Wanneer de aarde lekker opwarmt hebben we natuurlijk helemaal geen last.... Elluk nadeel hep suh foordeel niewaar. Maar dan krijgen we allemaal natte voeten op den duur. Hmm... nee, ook niet prettig. Dan toch maar gewoon aan de KERNENERGIE? Net zoals in Frankrijk. (De Duitsers zijn daar helaas afgehaakt de domme sufferds.) Kunnen al die krijsende, eisende, nog niks gepresteerd (!!) hebbende jongeren goed studeren en werken om dat helemaal veilig te maken. Met de moderne techniek en computers en wat dies meer zij moet dat die prinsjes en prinsesjes toch lukken.

2 Reacties
crazyritten
crazyritten24 nov. 2021 - 16:12

Dus 21 of 20 graden lijkt jouw wel genoeg zeg je? Waar baseer je dat op? Op jezelf zeker. Nog nooit gehoord van chronisch zieken die juist die warmte nodig hebben om minder tot geen pijn te hebben. Zoals Fibromyalgie, Lipoedeem en een lichaam wat met temperatuur zit te jojoen. Lekker kortzichtig ook. Ook oudere hebben minimaal de verwarming op 22 graden staan. Bij mijn ouders staat de verwarming op 23 graden. Waarom? Omdat ouderen al minder bewegen, hebben vaker last van kou verschijnselen door eventuele ziektes en ook puur omdat het lichaam bij het ouder worden gevoeliger is voor de temperatuur. Kijk even verder dan je neus lang is, want er zijn genoeg mensen die het niet kunnen betalen qua energie rekening en dus in de kou gaan zitten wat hun gezondheid zeker niet ten goede komt. Daarbij is 15 of 16 graden 's nachts te koud voor de cv ketel qua opwarmen van het huis 's morgens. Er wordt vaak gezegd dat 18 graden top is, zodat je ketel de volgende ochtend niet als een malle hoeft te werken om het huis op te warmen waardoor je veel meer gas verbruikt en dus je energie rekening hoger zal zijn. Het gaat erom dat je bijna de helft aan belasting betaald aan het rijk, dat dat belachelijk is en puur om de staatskas te spekken. De aarde warmt al decennia op en zal dat blijven doen.

JannieBoe
JannieBoe25 nov. 2021 - 10:57

'krijsende, eisende, nog niks gepresteerd (!!) hebbende jongeren' 'die prinsjes en prinsesjes' Ik vermoed dat u met uw vingers in het stopcontact zat toen u dat opschreef... Denigrerend en respectloos, dat lijkt me als samenvatting meer dan genoeg.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!