Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Elektriciteitsprijzen stijgen weer door koud winterweer

24-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1054 keer bekeken
  •  
energierekening verwarming thermostaat 1127

Er komt koude lucht uit het poolgebied waardoor de elektriciteitsprijzen op de kortetermijnmarkt in Europa weer omhoog gaan. In sommige delen van Duitsland stegen de prijzen bijna tot het hoogste niveau ooit. Duitsland kampte met temperaturen van onder de nul. Het kwik zakte in sommige gebieden in Frankrijk en in Duitsland ook onder het vriespunt.

Er is een grotere behoefte aan energie door het koudere weer. Dat gebeurt op het moment dat de verwachtingen voor de opwekking van windenergie in Frankrijk, Duitsland en Nederland minder zijn. De koudegolf wordt gezien als een eerste test voor de manier waarop de energiesystemen, die al onder druk staan, bestand zijn tegen het hogere energieverbruik deze winter.

Chaos op de energiemarkt

De prijzen voor gas en stroom schieten de lucht in vanwege beperkte aardgasvoorraden en lage opslagniveaus. Door de prijspiek werd het chaos op de energiemarkten in Europa, waardoor sommige kleine energiemaatschappijen failliet raakten. Weerkenners zeggen dat de temperatuur tot begin december lager zal zijn dan normaal in West-Europa. De vraag neemt daarom toe en in combinatie met mindere windenergieopbrengsten zorgt het voor hogere prijzen. Wat er precies aan de hand is en hoe je de energierekening laag kunt houden, leggen we hier uit. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!