Einde in zicht voor vrije tarieven tandarts
29-06-2012
• leestijd 2 minuten
Het ziet ernaar uit dat het experiment met vrije tarieven voor tandartsen na de zomer zal worden stopgezet. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) voelt daar eigenlijk niets voor, maar omdat de prijzen voor een behandeling flink zijn gestegen, wil de Tweede Kamer er zo snel mogelijk van af.
Experiment
Het experiment loopt sinds begin dit jaar en geeft tandartsen voor 3 jaar de tijd om zelf de prijs van hun behandelingen te bepalen. Eerder deze week bleek uit een eerste inventarisatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat de prijzen gedurende de eerste 3 maanden, afgezien van inflatie, met 6,1 procent zijn gestegen. PvdA, SP en GroenLinks waren sowieso al tegen het experiment, maar zij zagen hun vermoeden bevestigd dat de vrijheid voor tandartsen alleen maar zou leiden tot hogere prijzen. Toen deze week ook de steun van de PVV voor het experiment wegviel, was er een meerderheid van de Tweede Kamer die zo snel mogelijk terug wil naar vaste tarieven.
Beloftes
Een belofte van de tandartsen donderdag dat bij voortzetting van het experiment de prijzen dit jaar niet meer dan 3,5 procent (inflatie) zouden stijgen, overtuigde de Kamer niet. Ook waarschuwingen van minister Schippers hielpen niet, waardoor de Kamer naar verwachting volgende week in een motie zal vastleggen dat de proef met vrije tandartstarieven zo snel mogelijk moet stoppen.
Nog een kans
Schippers wil de tandartsen eigenlijk nog een kans geven hun prijzen te verlagen. Ze vindt het niet van zorgvuldigheid getuigen als de overheid een experiment na een paar maanden al stopzet, terwijl er alleen nog maar een eerste indicatie is van prijsstijgingen. ,,Het is niet een speeltje dat je kunt invoeren en dan na een paar maanden: hoppa, de stekker er weer uit'', zei de minister donderdag tijdens een debat in de Kamer. Zelfs de NZa, zo benadrukte Schippers, vindt het op basis van de eerste cijfers te vroeg voor conclusies.
Beperkte tijdwinst
In november komt de NZa met nieuwe, meer betrouwbare cijfers over de prijsontwikkeling. Schippers vindt daarom dat het stopzetten van de proef maar beperkte tijdwinst oplevert, omdat door noodzakelijke aanpassingen de vaste tarieven op z'n vroegst pas weer aan het einde van het jaar kunnen gelden. Ze waarschuwde bovendien dat het beëindigen van de proef juridisch aangevochten kan worden en dat de overheid dan mogelijk niet sterk staat.
ANP