Kassa

Eigen risico opgemaakt door behandeling in een ander jaar. Hoe zit dat?

06-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
315 keer bekeken
  •  
In 2018 had Brenda Vos een behandeling bij een neuroloog. Een vervolgafspraak maakte zij pas in 2019 zodat ze haar verhoogde eigen risico in 2018 van €885,- niet helemaal op hoefde te maken. Ze ontvangt uiteindelijk toch een rekening voor haar gehele eigen risico uit 2018. Hoe kan dat?

Dat Brenda haar gehele eigen risico uit 2018 moest betalen, terwijl ze een deel van de zorg in 2019 kreeg, komt door het DBC-systeem. DBC staat voor Diagnose Behandel Combinatie. Middels dit systeem sturen ziekenhuizen declaraties naar de zorgverzekeraar van de patiënt. Als mensen (nog) eigen risico moeten betalen, is de startdatum van de DBC leidend voor het jaar waarvan het eigen risico geldt.

Behandelperiodes

Vanuit de overheid is besloten dat de maximale duur van een eerste behandelperiode 90 dagen is. Aansluitend wordt er dan een zogeheten ‘vervolg DBC’ gestart, dat is 120 dagen. Als er in het zorgtraject 120 dagen geen zorgactiviteit is, en daarna weer wel, wordt er een ‘lege DBC’ van 120 dagen berekend. Er kan maximaal drie keer een ‘lege’ DBC worden berekend in 1 zorgtraject. Daarna moet er weer gebruik worden gemaakt van een eerste DBC.

De vervolgbehandeling van Brenda viel binnen de norm van het mogen verlengen van een DBC. Daarom moest zij de zorg, die zij voor dezelfde behandeling onderging in 2019, betalen uit haar eigen risico van 2018.

Zaterdag 7 december besteden we uitgebreid aandacht aan het eigen risico en het DBC-systeem. Hier vind je meer informatie over het onderwerp in de uitzending.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

henza
henza9 jul. 2021 - 21:50

Op 2-3-2019 heeft mijn vrouw een twee jarig borstonderzoek in het ziekenhuis laten uitvoeren en op 23 - 2 2021 een vervolg onderzoek, de rekening van dit laatste onderzoek heeft het ziekenhuis gedateerd op 28- 12-2020 ( dus van het eigenrisico ). Bij navraag in het ziekenhuis wordt verwezen naar een DBC die gedurende al die tijd zou doorlopen. Mijn vraag is dan ook of dit zomaar kan.

bharmsen
bharmsen6 dec. 2019 - 13:56

Gegokt en verloren. Afschaffen dat eigenrisico en gewoon in de premie verwerken en wie weet kan deze dan zelfs omlaag zodat de premie voor iedereen betaalbaar blijft.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!