Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eerste afname bijstandontvangers sinds 2008

28-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kleingeld 930x520
Het aantal mensen in de bijstand is vorig jaar voor het eerst sinds 2008 iets gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dat doordat er minder 27- tot 45-jarige bijstandsontvangers waren. Bij de 45-plussers was er nog wel een duidelijke groei. Ook onder personen met een niet-westerse achtergrond ging het aantal mensen in de bijstand nog omhoog.

Minder mensen bijstand

Eind 2017 telde Nederland in totaal 461.000 bijstandsgerechtigden. Dit waren er 3500 minder dan een jaar eerder. Er stroomden dus meer mensen de bijstand uit dan erin, wat volgens het CBS een duidelijk gevolg is van de aantrekkende arbeidsmarkt.

Meer 45-plussers

De groep jongeren in de bijstand bleef daarbij min of meer gelijk. Onder de 45-plussers moesten wel zo'n 5000 mensen extra hun toevlucht tot de bijstand nemen. Daarmee was de groei binnen die leeftijdscategorie wel minder dan in 2016, toen het nog om een stijging van 9000 45-plussers ging.

Verhoging AOW-leeftijd

Dat er nog steeds bijstandsgerechtigden bijkomen, komt voor een deel door de instroom van asielzoekers, voornamelijk uit Syrië. Degenen die een verblijfsvergunning krijgen, kunnen een beroep doen op bijstand. Zo kwamen er vorig jaar 6000 bijstandsgerechtigden met een niet-westerse achtergrond bij.
Wat ook meespeelt is de verhoging van de AOW-leeftijd. Dat vertraagde vorig jaar de uitstroom van bijstandsgerechtigden die tegen de AOW-leeftijd aanzaten. Zij moesten door de verschuiving van de leeftijdsgrens met drie maanden immers iets langer wachten voordat zij de bijstand konden verlaten voor hun pensioen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

honza23
honza2328 feb. 2018 - 22:08

Tsja, tienduizenden asieleisers erin, 68% v/d Bijstanders is nu al niet-westers allochtoon....

latevogel
latevogel28 feb. 2018 - 13:54

In de winter kunnen wij niet werken v.w,. het weer. Ik werk als meetkundige in de gaslekcontrole. Vanaf 1 november heb ik drie maanden WW-uitkering gehad en stond als werkzoekende geregistreerd, dus bij de ruim 400.000 werklozen. Vanaf 1 februari jl. heb ik een bijstandsuitkering en kom dus bij de ruim 460.000 bijstandsgerechtigden. (tot 14 maart)  Alleen is het aantal werklozen in Nederland volgens de cijfers van per december vorig jaar 397.000 mensen. Dus als bijstandsgerechtigde ben je niet werkloos volgens RTLZ en het UWV.  https://www.rtlz.nl/algemeen/economie/na-acht-jaar-zakt-aantal-werklozen-weer-onder-de-400000

Peter Heemskerk
Peter Heemskerk28 feb. 2018 - 13:46

Meer mensen uit de bijstand? En meer mensen in de schuldsanering, de kosten lopen voor de werkende Nederlanders de spuigaten uit. Verhoging WOZ, Ziektekostenverzekering, Huren, Levensmiddelen, Alle Eigen bijdragen etc

snuffelbaard
snuffelbaard28 feb. 2018 - 12:34

Wat men ook zegt, er is geld genoeg.. En als er niet genoeg is, maken we toch gewoon meer? Kijk maar naar wat de Europese bank in Frankfurt al maandenlang doet: elke maand 60 miljard (of 80?) bijdrukken. Alleen gebruiken ze dat geld voor die arme, noodlijdende banken in Zuid-Europa waarvan ze slechte, onrendabele leningen opkopen.. En hebben we er totnogtoe iets van gemerkt? Niets! Dus: drukken maar, maar nu eens voor echte mensen in nood.. Ik vrees echter dat men naar mij niet luistert, integendeel..

1 Reactie
latevogel
latevogel28 feb. 2018 - 13:44

Hallo, ik luister wel naar u maar......helaas maak ik het beleid niet!De landen in Z-Europa hebben bijna altijd begrotingstekorten gehad en dat zal helaas ook zo blijven. Dat heeft te maken met de mentaliteit in die landen. "Wat dit jaar niet kan, lukt volgend jaar wel.......en anders het jaar daarop"?Wat ik ook gek vind is hetgeen wat ik heb geplaatst in mijn commentaar.

manwijf
manwijf28 feb. 2018 - 11:20

Het punt is natuurlijk, dat deze groep de bijstand ook niet meer uitkomt. Hoe zit het eigenlijk met het geven van bijstand aan vermogende asielzoekers nu we weten dat het niet alleen armoedzaaiers waren? 

1 Reactie
latevogel
latevogel28 feb. 2018 - 13:40

Als zij meer dan 6020 euro bezitten (geld, sieraden e.d.) krijgen ze eerst geen uitkering maar moeten dit opmaken met 940 euro per maand. (alleenstaande) Geldt trouwens voor iedere Nederlander.https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand/vraag-en-antwoord/wanneer-heb-ik-recht-op-bijstand

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!