Kassa

Een reisverzekering nodig bij vakantie in eigen land?

22-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1513 keer bekeken
  •  
texel strand vakantie nederland 1127
De vakantie staat weer voor de deur. Net als vorig jaar kiezen veel Nederlanders voor een plekje op de camping of een bungalowvakantie in eigen land. Maar heb je dan eigenlijk een reisverzekering nodig? Of bieden andere verzekeringen al voldoende dekking?

In deze tijd zijn medische kosten tijdens je vakantie misschien iets waar je je het meest zorgen over maakt. Wat als je tijdens je vakantie naar een dokter of het ziekenhuis moet?

Medische kosten? Je zorgverzekering vergoedt deze

Gelukkig geldt tijdens je vakantie in Nederland ook gewoon je Nederlandse zorgverzekering. Alle belangrijke medische kosten krijg je dus gewoon vergoed. Houd wel rekening met je eigen risico! Maar je extra verzekeren met medische kosten via een reisverzekering is dus echt niet nodig.

Hoe zit het met annuleren?

Bij een vakantie in eigen land kan een annuleringsverzekering normaal gesproken wel verstandig zijn. Hiermee verzeker je je tegen de kosten als je onverwacht je vakantie moet annuleren of je verblijf voortijdig moet beëindigen. Deze kosten worden niet gedekt door een andere verzekering. Maar let op! Hier zitten sinds de corona-uitbraak beperkingen aan. Als je annuleert om een reden die te maken heeft met corona, bieden de meeste verzekeraars geen vergoeding als je de reis hebt geboekt na 11 maart 2020.
Sowieso geldt een annuleringsverzekering niet als je annuleert omdat je gewoon niet op vakantie wilt. Bijvoorbeeld omdat op de camping coronamaatregelen gelden en je niet alle faciliteiten mag gebruiken. In dat geval kun je het beste contact opnemen met de camping zelf. Zij kunnen dan met je kijken of je kunt omboeken naar een latere periode in het jaar of dat je je geld terug kunt krijgen.

Annuleren vanwege coronabesmetting wel vergoed

Wanneer jij of je reisgenoten besmet raken met corona, moet je de vakantie waarschijnlijk annuleren. Als je vlak voor vertrek positief test, vergoedt je annuleringsverzekering de kosten van de annulering. Je moet dat dan wel aantonen met een positieve PCR-test. Dit geldt ook als één van je meeverzekerde reisgenoten corona krijgt.

Hoe zit het bij schade of diefstal van bagage?

Veel mensen sluiten een reisverzekering af vanwege de dekking voor de bagage. Om te bepalen of dit nodig is als je in Nederland blijft, moet je eerst controleren hoe je inboedel is verzekerd. Vergoedt je inboedelverzekering standaard ook je spullen op een vakantieverblijf? Of heb je een buitenshuisdekking afgesloten bij de inboedelverzekering? Dan is een reisverzekering voor je bagage niet nodig.
Tip! Vergoedt je inboedelverzekering je spullen alleen in je eigen woning? Sluit dan een reisverzekering af voor je bagage. Dat is meestal goedkoper dan een aanvullende buitenshuisdekking bij de inboedelverzekering.

Dekking pas bij één overnachting

Let wel, een reisverzekering biedt in Nederland pas dekking als je minimaal één overnachting in de reis hebt zitten. Als je je spullen ook tijdens een dagje uit wilt verzekeren, dan is een buitenshuisdekking bij de inboedelverzekering nodig. In een ander artikel in ons Dossier Verzekeren lees je meer over wat je inboedelverzekering buitenshuis vergoedt.

Reisverzekering bij vakantie in Nederland, doen of niet?

Kortom: blijf je in Nederland, ga dan goed na wat je huidige verzekeringen al vergoeden. Dan weet je zeker of een reisverzekering wel nodig is. Wil je bij annulering of onderbreking van je vakantie de kosten niet zelf dragen, sluit dan in elk geval een losse annuleringsverzekering af. Houd daarbij wel rekening met de beperkingen die gelden voor de annuleringsdekking in deze coronaperiode.
Door: Amanda Bulthuis - Dossier Verzekeren

artikel geüpdatet april 2021
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!