Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Een kwart IP-beveiligingscamera's blijkt kwetsbaar

3 jul 2019
  •  
leestijd 1 minuut
camera beveiligingscamera
Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat beveiligingscamera's die verbonden zijn met het internet lang niet altijd goed beschermd zijn.
Zes van de twaalf onderzochte IP-beveiligingscamera’s bevatten kwetsbaarheden. Drie camera’s kunnen worden overgenomen of zelfs worden uitgeschakeld door hackers.

Kwetsbaarheden

Niet alle gegevens worden door camera's van Alecto, D-Link, Foscam FI9900P, de Smartwares C923IP en de Ezviz C3W versleuteld verzonden. Bij de laatste van deze drie camera’s ontdekten de onderzoekers ook nog een aantal andere wat minder ernstige kwetsbaarheden.

Fabrikanten bleven vaag over te treffen maatregelen

De betrokken fabrikanten en het Agentschap Telecom zijn door de Consumentenbond ingelicht. Alecto kwam vervolgens met een software-update. Smartwares geeft aan dat er een nieuwe app beschikbaar is en te werken aan een camera-update. De andere fabrikanten bleven volgens de Consumentenbond vaag over welke maatregelen zij zouden treffen, voerden maar een deel van de voorgestelde verbeteringen door of reageerden gewoon in het geheel niet.

Kwart onderzochte apparaten niet veilig

"Een kwart van de door ons onderzochte apparaten blijkt niet veilig, dat is gewoon te veel. Daarom pleiten wij samen met onze Europese zusterorganisaties en onze Europese koepelorganisatie voor wetgeving die veiligheidseisen verplicht stelt en fabrikanten aansprakelijk maakt", aldus Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's