Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Houdbaarheid gerookte zalm moet korter

22 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
gerookte zalm 930x520
De producten van visrokerij H. van Wijnen zijn al een aantal keer besmet geraakt met de listeria-bacterie. Om dit te voorkomen dwingt De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de visrokerij om zijn producten de komende tijd minder lang houdbaar te maken.
Eerdere  recall
Supermarktketen Jumbo verkoopt de producten van visrokerij H. van Wijnen. Eerder deed Jumbo al een recall van twee zalmproducten, maar de supermarktketen heeft inmiddels consumenten opgeroepen alle gerookte zalmproducten te retourneren. De producten minder lang houdbaar maken kan voorkomen dat er zo veel listeria op zalm komt, dat het gevaarlijk wordt voor de consument. Voorlopig stopt de Jumbo met het afnemen van producten van de leverancier en vraagt de Jumbo eerst om opheldering.
Van Wijnen heeft alle gerookte toastzalm uit de schappen gehaald zonder aan te geven bij welke winkels. De Aldi verkocht de gerookte regenboogforel waar de bacterie op te vinden was, en ook dat product werd geleverd door de desbetreffende visrokerij.
Symptomen
Listeria is een bacterie die een voedselvergiftiging kan veroorzaken, maar gezonde mensen hebben meestal weinig last van een besmetting. De bacterie is vooral gevaarlijk voor zwangeren, baby’s, alcoholisten en ouderen met een verminderde afweer. In Nederland worden jaarlijks 45 tot 60 personen ziek van deze bacterie, van wie zo’n vijftien tot twintig mensen overlijden. De belangrijkste symptomen zijn overgeven, buikkrampen, diarree, hoofdpijn en koorts.
Zie hier de terugroepactie. 
bronnen: Kassa/Distrifood/NVWA

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!