Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Een derde van de caravans afgekeurd: remsysteem grootste probleem

12-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1067 keer bekeken
  •  
caravan-g3ab5e8279_1280

Uit een steekproef blijkt dat bijna een derde van de caravans in ons land niet zonder een of meerdere reparatie door de keuring komt. Brancheorganisatie BOVAG maakt zich daarom zorgen over de staat van caravans. Voor caravans geldt namelijk geen keuringsplicht, waardoor BOVAG vreest dat er nog veel meer caravans met gebreken op de weg rondrijden.

Problemen met remmen, gasinstallaties en onderstel

Van de zo’n 3000 caravans in het door BOVAG uitgevoerde onderzoek hadden er vorig jaar ruim negenhonderd een of meerdere reparaties nodig om de keuring door te komen.

Het vaakst schortte het aan de remmen, die 60 procent van de problemen veroorzaakten. Ook de gasinstallatie en het onderstel bleken kwetsbaar.

"BOVAG adviseert om zelf bij aanvang van het seizoen gasslangen en banden te controleren op scheurtjes en op datum en daarnaast minimaal één keer per twee jaar de caravan te laten controleren door een vakman", stelt de organisatie.

In coronatijd waren caravans en campers razend populair, maar die vraag neemt nu af

In coronatijd nam de vraag naar caravans en campers in rap tempo toe, maar nu is die ontwikkeling ten einde. In de eerste vier maanden van dit jaar daalde voor het eerst in jaren de belangstelling voor de kampeervoertuigen, zegt Marktplaats. Het aantal zoekopdrachten daalde met bijna een vijfde vergeleken met vorig jaar. Ook verkopen meer mensen weer hun caravan. Er kwamen dit jaar ruim 50.000 campers en caravans op de verkoopsite, tegenover 46.000 een jaar eerder.

De vraag naar caravans en campers is terug naar normaal, maar de prijzen met 17% gestegen

"Na enorme piekjaren is er op ons platform een duidelijk rem te zien in de vraag naar campers en caravans", stelt een woordvoerder van Marktplaats. "Iedereen die er tijdens de coronaperiode één wilde kopen, heeft deze inmiddels gevonden. De vraag gaat nu weer naar de normale situatie. Toch denken de handelaren dat het goede handel blijft en blijven dus inkopen." De vraagprijs is nu ongeveer 17 procent hoger dan vorig jaar. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!