Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'ECB wijzigt steun aan Griekse banken niet'

13-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_1_75.jpg
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft maandag besloten het bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend niet te verhogen. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
Banken
De ECB heeft het maximale bedrag dat via de Griekse centrale bank aan noodsteun (ELA) kan worden verleend al ruim twee weken niet meer verhoogd. Mede daardoor zijn de Griekse banken al twee weken dicht. Vlak voor het bericht over het nieuwe ECB-besluit naar buiten kwam, maakte het Griekse ministerie van Financiën al bekend dat de banken voorlopig nog dicht blijven.
Akkoord
Griekenland bereikte maandagochtend na een urenlange vergadering een akkoord met de andere eurolanden, waardoor het land weer uitzicht kreeg op nieuwe financiële hulp. In ruil daarvoor moet het Griekse parlement voor woensdag een reeks bezuinigings- en hervormingsmaatregelen aannemen. Mogelijk wacht de ECB op de uitkomst van dat proces, voordat eventueel wordt besloten de noodsteun voor de banken weer te verhogen.
Overeenstemming
Een andere mogelijkheid is dat wordt gewacht op overeenstemming binnen de eurogroep over een overbruggingskrediet voor Griekenland. Daarmee moeten financiële problemen worden voorkomen in de tijd die nodig is om het nieuwe steunpakket voor de Grieken in elkaar te zetten.
Overbruggingskrediet
Met het geld moet Griekenland onder meer in staat worden gesteld om op 20 juli leningen af te lossen die in handen zijn van de ECB. De ministers van Financiën van de eurolanden praten maandagmiddag over het overbruggingskrediet.
Privatiseringsfonds
Een van de hete hangijzers in de voorwaarden die aan het Griekse parlement zijn gesteld, is de oprichting van een privatiseringsfonds voor de verkoop en exploitatie van Griekse staatseigendommen. De opbrengsten daarvan moeten deels worden gebruikt om de banken te herkapitaliseren. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!