Kassa

Driekwart Nederlanders appt in het verkeer ondanks gevaar

06-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Telefoon auto 930x520
Driekwart van de Nederlanders vindt het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer gevaarlijk, maar dat weerhoudt de meesten er niet van onderweg de smartphone te gebruiken. 62 procent van de mensen zegt dat wel eens te doen, gewoon omdat het handig is, of om bereikbaar te zijn in noodgevallen, meldt de NOS.
Opvallend is dat automobilisten vaker met hun telefoon bezig zijn dan fietsers en snorfietsers. Dat blijkt uit onderzoek van het SWOV, het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, onder 4000 weggebruikers.
Jongeren kijken onderweg op de fiets ook veel op hun smartphone. Maar liefst 71 procent van de kinderen van 12 tot en met 17 jaar doet dat regelmatig. Dat doen ze "uit gewoonte". Ze zijn vooral bezig met appen, muziek luisteren en de weg zoeken.
Het overgrote deel van de mensen (86 procent) voelt zich onveilig als ze naast iemand zitten die een bericht verstuurt tijdens het autorijden. Tachtig procent van de bijrijders zegt er iets van. ANP
De gevaren van smartphonegebruik in het verkeer
Het was een verontrustend bericht een paar maanden geleden. Waar het aantal verkeersongevallen jarenlang daalde is er vanaf 2013 weer sprake van een stijging: in totaal 27 procent. Bijna 26.000 doden in het afgelopen jaar. En dat terwijl het wegennet en de auto’s de laatste jaren juist beter en veiliger zijn geworden en dus moet de verklaring bij de bestuurders worden gezocht, zeggen deskundigen.
Klik hier voor het fragment 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

a.dekkers
a.dekkers6 dec. 2017 - 19:55

Harde aanpakken geld boeten help niet. Als je hard rij ben je rijbewijs kwijt. Doe dit ook bij bellen een boeten plus een maand je telefoon inleveren,, bij herhalen ben je hem helemaal kwijt.  

geensaus
geensaus6 dec. 2017 - 18:22

Laatst kwam er weer een over de dubbele doorgetrokken streep op me af. Ik kon gelukkig uitwijken. Als er iets dringends is kun je altijd een P opzoeken en de boel afhandelen. Op twitter zag ik een foto: de auto zat helemaal onder een vrachtwagen, niets van over, de automobilist had zijn telefoon nog in de hand. Mensen, doe niet zo stom!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!