Kassa

Douane: Let op voor extra kosten Engelse webshops

  •  
01-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
518 keer bekeken
  •  
webshop eu geen toegang 1127 webwinkelen
Koop je online iets in een Britse webshop, dan kun je te maken krijgen met bijkomende kosten. Daarvoor waarschuwt de douane. Nu de brexit sinds 1 januari een feit is, gelden er andere regels voor internetaankopen. De Britten hebben immers de interne Europese markt verlaten.
Iedereen die iets bestelt bij een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde webwinkel moet in Nederland btw betalen over aankopen die 22 euro of meer kosten. Over producten met een aankoopwaarde die hoger is dan 150 euro betaal je invoerrechten. "Als je je hier niet van bewust bent, kan dit een vervelende verrassing zijn", zegt Mariska Mirer, specialist Post & Koeriers bij de douane.

Zelfde regels als voor pakjes uit China of VS

Onderzoek van de douane wijst uit dat veel mensen al verwachtten dat de brexit invloed zou hebben op aankopen bij Britse webshops. Toch was er ook nog een groep mensen die ervan uitging dat brexit geen gevolgen heeft op hun eigen shopgedrag. Zij verwachten evenveel aankopen te doen in Britse webshops, ook als er eventuele bijkomende kosten zijn.
De regels om iets te bestellen bij een Britse webshop zijn vanaf 1 januari 2021 hetzelfde als wanneer je iets bestelt buiten de EU, zoals de Verenigde Staten of China. Naast de extra btw en invoerrechten, zijn er ook extra kosten voor de pakketbezorging, die inklaringskosten rekent. De douane waarschuwt consumenten er ook voor dat sommige producten niet meer ingevoerd mogen worden, zoals nepartikelen, etenswaar, medicijnen, kunst en antiek. ANP

Meer over:

brexit, webwinkels
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

miennaamishaaz
miennaamishaaz1 feb. 2021 - 15:26

En kan de douane ook uitleggen hoe het werkt van pakketjes boven de 130 euro, waarbij je al BTW bij checkout op een site zoals aliexpress hebt betaald? 1 komen er dan nog inclarings kosten bij? 2 vervallen alle kosten zoals invoer kosten, inclarings kosten etc? 3 als je een pakket hebt gekocht van aliexpress en al BTW bij checkout hebt betaalt {25 euro} en er staat 25 euro op het pakket, moet je dan alsnog kosten betalen?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!