Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Door rem eigen risico 39 miljoen meer zorg'

25-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Eigen risico
Door het eigen risico volgend jaar niet te verhogen, zullen mensen voor 39 miljoen euro extra zorgkosten maken. Die extra kosten en de weggevallen inkomsten samen tellen op tot 140 miljoen, stelt minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Dat bedrag moet worden opgebracht uit de zorgpremie. Die gaat daarom waarschijnlijk met ongeveer 9 euro omhoog.

Extra zorgtoeslag

Het Rijk betaalt verder extra zorgtoeslag uit om de hogere premie voor lagere inkomens te compenseren. Dat kost de schatkist nog eens 11 miljoen per jaar. Schippers lichtte maandag haar voorstel toe dat moet beletten dat het eigen risico volgend jaar met 15 euro stijgt. Ze deed dat voorstel op verzoek van de regeringscoalitie in wording, ook al voelde ze er zelf weinig voor. De scheidend minister wijst erop dat ze zich de afgelopen jaren tot het uiterste heeft ingespannen om de zorgkosten te beteugelen, maar dat die weer dreigen op te lopen als het eigen risico wordt bevroren.

Angst voor hoge rekening

Veel andere partijen in de Tweede Kamer vinden het niet erg als mensen een groter beroep doen op de gezondheidszorg als ze minder zelf moeten betalen. Zij zijn juist bang dat mensen nu afzien van zorg die ze nodig hebben omdat ze bang zijn voor de rekening.

Grotere tekorten in toekomst

De Raad van State wijst in zijn advies erop dat de 140 miljoen extra in de toekomst voor grotere tekorten kan zorgen. Door het eigen risico in 2018 niet te laten stijgen zullen die extra kosten in de jaren steeds terugkomen. Als de Kamer daar niets aan doet, of in de komende jaren het eigen risico wil blijven bevriezen, dan ,,wordt de opgave tot het beheersen van de zorguitgaven steeds groter en zullen de gevolgen voor de vrij besteedbare inkomens verder toenemen''. ANP

Meer over:

eigen risico, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!