Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

DNB waarschuwt: niet te vroeg juichen over gasprijzen

23-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4996 keer bekeken
  •  
Gaspit 1127

President Klaas Knot zegt niet te vroeg willen juichen over de gasprijzen. Echter denkt hij niet dat de inflatie dit jaar zo hoog zal uitvallen als vorig jaar. Als Nederland in een economische recessie belandt wordt het volgens Knot daarbij een "hele milde recessie" en dat is "niets om je echt druk over te maken", zegt hij tegen WNL.

"Op dit moment lijkt het erop dat de gasprijzen iets aan het terugkomen zijn", merkte Knot op. Maar of die dalende lijn op de gasmarkt doorzet, zou nog niet te zeggen zijn. "De gasvoorraden moeten in de loop van dit jaar weer gevuld gaan worden voor de volgende winter. Dat kunnen we dit jaar niet meer doen met Russisch gas waar we dat vorig jaar nog wel konden doen. Dus laten we hier nog even een slag om de arm houden."

Toch lichte daling

Dat neemt volgens hem niet weg dat de energieprijzen dit jaar waarschijnlijk niet meer zo hard zullen stijgen als vorig jaar. Over de gehele linie zakt de inflatie dit jaar terug tot 5 à 6 procent, schat Knot in. Dat betekent dat het leven in Nederland dit jaar nog 5 à 6 procent duurder wordt. Volgens Knot blijft de inflatie daarmee nog steeds op een veel te hoog niveau.

Kapper en slager ook duurder

De DNB-president merkt ook op dat de inflatie zich inmiddels heeft verbreed. Het is niet alleen de energierekening die flink omhoog is gegaan, dat geldt ook voor de prijzen van diensten als een bezoek aan de kapper of de boodschappen bij de slager. Volgens Knot zal de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in de eurozone daarom nog meerdere keren moeten verhogen om de inflatie te beteugelen.

Bron: WNL/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

rduivenbooden
rduivenbooden25 jan. 2023 - 14:17

Welke prijs wordt doorberekend ? Het gas wat nog werd ingekocht van Rusland (goedkoop), Of de verkoopprijs (duur) van 2022 door de energiemaatschappijen ? Ik heb de indruk dat zowel de dure inkoopprijs als de de dure verkoopprijs in rekening zijn gebracht bij de consumenten.

walsum107
walsum10723 jan. 2023 - 20:08

het gaat niet geplaatst worden

walsum107
walsum10723 jan. 2023 - 20:07

En wat voegt het toe Klaas met een inkomen waar geen lasten bestaan, oh ja mijn pedicure € 2 duurder en ik ga nog steeds huppelend naar de volgende sessie. En ja onze politici heten ik en beuren, het klootjesvolk betaald hun riante inkomen en heeft geen zeggenschap dan zij D66 due het referendum inleverde om te regeren, kwam Rutte zeker uit, stel je voor het plebs een mening? Lachen gieren brullen de sukkel in oval office, met Biden, oeps geheime stukken en zo.

m.swinkels
m.swinkels23 jan. 2023 - 17:00

Klaas Knot kan zich beter zorgen maken over de invloed die hij in negatieve zin heeft over de aangenomen Wet Toekomstig Pensioen.

graspol fred
graspol fred23 jan. 2023 - 13:41

Ik vraag mij af of dit allemaal te maken heeft met Oekraïne en Ruslamd oorlog !!! Tot hoe ver gaat dit ? Leest dat energie maatschappijen flink verdienen aan de hoge energie kosten .

rutting
rutting23 jan. 2023 - 13:35

volgens mij heeft dhr. Knot alleen lagere school gehad gezien ook de rare opmerkingen in het verleden. Dit persoon is niet van deze wereld. Jammer de vorige president was realist, vraag mij dan ook af hoe deze aan deze baan is gekomen. Vriendjes politiek ???!!! zoals met vele op een hoge functie. Zie tweede kamer.

1 Reactie
Wilma-60
Wilma-6023 jan. 2023 - 13:50

Is dan niet alles vriendjes politiek, wat ze ook doen er staat alweer een dik verdienend baantje voor ze klaar toch?? Behalve voor diegene die zegt wat waar is, die worden aan de kant gezet !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!