Niet iedereen is handig met digitaal betalen. Ouderen, mensen met een functiebeperking en laaggeletterden vinden dat het betalingsverkeer er achteruit op is gegaan, schrijft De Nederlandsche Bank (DNB).
Voor bijvoorbeeld ouderen is het lastig dat ze in sommige winkels niet meer contant kunt betalen. Daarnaast zien zij ook het aantal bankkantoren en pinautomaten afnemen.
De komende jaren moet ervoor gezorgd worden dat betalingsdiensten voor grote groepen Nederlanders beschikbaar blijven en niet alleen "voor hen die in grote steden wonen en digitaal vaardig zijn", rapporteert DNB in de Visie op Betalen 2022-2025, een analyse van de trends en ontwikkelingen in de betaalmarkt..
De grootste groep Nederlanders is overigens wel te spreken over het betalingsverkeer. De gemiddelde consument gaf in 2021 een dikke voldoende, meldt DBN. Een kleine onvoldoende wordt gegeven door laagopgeleiden, ouderen, mensen zonder internet en mensen met een handicap zoals bijvoorbeeld doven, blinden of mensen die aan een rolstoel gebonden.
DNB maakt zich zorgen over het afnemend vertrouwen bij die groepen mensen. "We zijn in gesprek met banken en maatschappelijke organisaties om te zorgen dat de toegankelijkheid op peil blijft", geeft directeur monetaire zaken van de centrale bank Olaf Sleijpen aan. Hij verwacht dat een convenant daarover "heel snel" ondertekend kan worden.
Een convenant betekent ook dat banken die zich niet aan de afspraken houden moeilijk aangepakt kunnen worden. Maar DNB voorziet geen problemen. "Er is ook een groep die minder digitaal onderlegd is, maar wel wil betalen voor service. Banken zien daar steeds meer brood in."
bronnen: ANP/DNB
Lees ook dit artikel: Mag een winkel weigeren om contant geld aan te nemen?
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
DNB maakt zich zorgen over het afnemend vertrouwen bij die groepen mensen. Terecht, Er is niet voor niets (Europese) wetgeving ter bevordering van een inclusieve samenleving. Elk individu moet dus aan die samenleving kunnen deelnemen. "We zijn in gesprek met banken en maatschappelijke organisaties om te zorgen dat de toegankelijkheid op peil blijft", Dat is zelfs een mager uitspraakje. Elke bank en organisatie dient zich te conformeren aan de wetgeving. Ouderen, nee iedereen moet gewoon contant kunnen betalen in alle winkels. Ook dienen er voldoende bankkantoren en pinautomaten te zijn. Het klopt dat er mensen zijn die minder digitaal onderlegd zijn, maar dat betekent niet dat zij extra moeten betalen voor "service". Natuurlijk zien banken zien daar steeds meer brood in. Dat is ook aardig te merken aan wat je voor die service moet betalen. Schandalig is dat. Straks moet iemand in een rolstoel voor een appel bij de groenteboer extra betalen omdat die een oprijplankje voor de winkel moet leggen. De financiële markt is tegenwoordig een doel op zich geworden in plaats van een middel om het betalingsverkeer te regelen. Politiek en financiële markt zorg dat deze ontwikkeling stopt, pak jullie verantwoordelijkheid en zorg dat wij in Nederland een echt inclusieve samenleving krijgen.
Ach dat heeft nog enige tijd nodig want het zijn in de regel (uitzonderingen zijn er altijd) de oudere generatie en die droogd vanzelf op. Ben zelf 70 en heb er geen last van maar denk dat de meeste mensen deze of hogere leeftijd mee gepaard gaan.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!