Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

DNB dacht aan einde van de euro

21-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
euro_munten_06.jpg
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in 2012 voorbereidingen getroffen voor het mogelijke uiteenvallen van de eurozone. Dat stelt DNB-president Klaas Knot in het televisieprogramma College Tour dat vrijdagavond wordt uitgezonden.
'Rand van de afgrond'
Volgens Knot, die in 2011 de leiding van de centrale bank overnam van Nout Wellink, stond de euro tijdens de schuldencrisis in 2012 aan de rand van de afgrond. ,,Er zijn toen momenten geweest waarbij wij binnen de bank zijn gaan nadenken over dergelijke scenario’s en voorbereidingen zijn gaan treffen. Ik wil daar nooit meer in terechtkomen.''
In een terugkeer van de gulden ziet Knot helemaal niks, liet hij zijn gehoor van studenten nogmaals weten. In het theoretische geval dat daartoe zou worden besloten, zou hij zijn functie neerleggen. ,,Ik zou toch echt een geloofwaardigheidsprobleem hebben als ik leiding zou moeten geven aan een operatie die ik onjuist acht voor Nederland. Dat maak ik niet mee.”
Hogere boetes
Knot zou verder graag zien dat er hogere boetes komen voor financiële instellingen die zich schuldig maken aan fraude. Op die manier zouden misstanden zoals met de Liborrente beter kunnen worden voorkomen. ,,Ons valt op dat het Nederlandse boeteregime relatief mild is'', merkte de centralebankpresident op. ,,Ik denk dat wij instrumenten moeten hebben die toereikend zijn om de verwachtingen die de maatschappij van ons toezicht heeft, te kunnen waarmaken.'' ANP

Meer over:

dnb, diginieuws, euro
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!