Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Direct boete van de Belastingdienst bij te laat betalen btw-aangifte

11 jan 2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5323 keer bekeken
  •  
Ondernemers en zzp’ers moeten ieder kwartaal btw-aangifte doen. Als je meer btw hebt ontvangen dan dat je hebt uitgegeven, dan moet je omzetbelasting betalen. Dit kun je handmatig en makkelijk op de website van de Belastingdienst invullen. Maar maak je een tikfout en betaal je bijvoorbeeld 2 euro minder? Dan moet je per direct een boete betalen.
Luc van Sas is zzp’er en geeft ieder kwartaal zijn omzet door. Hij trekt zijn kosten ervan af en dat bedrag maakt hij over naar de Belastingdienst. Dat kan alleen handmatig via een betaal-app van je eigen bank of met een acceptgiro. Echter, Luc maakte een tikfout en betaalde per ongeluk 2 euro. Na vier weken viel er onverwachts een blauwe envelop op de deurmat. Slecht nieuws voor Luc; hij moet per direct een boete betalen van 50 euro.

Zzp’er bij UberEats

De 19-jarige Dominic Borkelmans was een tijdje maaltijdbezorger geweest bij UberEats. Dan werk je als zzp’er en moet je bij de Belastingdienst ook ieder kwartaal btw-aangifte doen. Bij Dominic ging dat altijd goed. Hij vulde ieder kwartaal zijn aangifte in en doordat hij weinig inkomsten had, hoefde hij nooit btw te betalen. Maar Dominic ging studeren, verhuisde naar een andere stad en stopte met zijn baantje als maaltijdbezorger. Zonder werk dacht hij dan ook niet aan de aangifte en vulde deze twee weken te laat in.
Bij Dominic viel er een blauwe envelop op de deurmat en moest hij een boete van maar liefst 365 euro betalen. De boete bestond uit 65 euro voor het te laat aangifte doen, de 250 euro was de schatting van de omzetbelasting die hij zou moeten betalen en daarbovenop kwam nog eens 50 euro boete. En dat terwijl hij al maanden geen omzet had gedraaid.
Ook voor het te laat indienen heeft de Belastingdienst een boeteclausule. Volgens de website geldt er een coulancetermijn van 7 kalenderdagen na de uiterste aangiftedatum. Als de aangifte later is of helemaal niet binnenkomt, dan krijg je een boete van 65 euro.

Sociaal verantwoord incasseren

Don Ceder, gemeenteraadslid van de ChristenUnie en advocaat, houdt zich veel bezig met schuldenproblematiek. Hij vindt het raar dat jongeren als Dominic, die noodgedwongen zzp’er zijn, op dezelfde manier behandeld worden als grote ondernemers zonder dat er goede begeleiding is van de Belastingdienst. "Als je een tiener bent en het is je eerste baantje of je bent net ondernemer, dan kan het zijn dat het heel lastig is om te weten wat er van je verwacht wordt. Maar je krijgt wel gewoon die boetes."
Volgens Ceder moet elke onderneming sociaal verantwoord incasseren. "Dat betekent dat je niet gelijk een verhoging mag eisen maar eerst een kosteloze aanmaning moet sturen, anders mag je geen extra kosten rekenen. Maar bij de overheid heerst een anders regime. Zij mogen wel boetes uitdelen voor te laat betalen, zonder een betaalherinnering, en dat is oneerlijk."
Kassa heeft in een eerdere uitzending aandacht besteed aan het boetebeleid van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Zij sturen weliswaar wel een aanmaning, maar als je een boete van bijvoorbeeld 400 euro niet betaalt, eist het CJIB na 2 aanmaningen het drievoudige. Ceder vindt dat de Belastingdienst met een meer menselijke maat moet communiceren en het mensen moet laten weten als ze iets niet goed doen.

Ontheffing aanvragen

Je kunt als kleine ondernemer vanaf 1 januari 2020 ontheffing aanvragen voor het betalen van btw. Voorwaarde is dat je omzet  niet meer mag zijn dan 20.000 euro per jaar. Je kunt je nog steeds aanmelden voor de ontheffing. Om mee te doen voor het eerstkomende tijdvak, moet je dat wel voor eind februari doen. Het scheelt kleine ondernemers, zoals maaltijdbezorgers, straks wel een hoop administratie en daarmee voorkomen ze ook een boete.

Kwijtschelding

De 50 euro boete bij Luc van Sas is inmiddels kwijtgescholden nadat hij een klacht heeft ingediend bij de Belastingdienst. Dominic hoefde niet meer de geschatte omzetbelasting van 250 euro te betalen en daarmee werd ook de boete van 50 euro over deze (geschatte) omzet kwijtgescholden. Maar de 65 euro wegens te laat aangifte doen moest hij gewoon betalen.

Reactie Belastingdienst

De Belastingdienst geeft op haar website aan dat als (een deel van) de aangifte niet betaald is, er een naheffingsaanslag komt. De betaalverzuimboete bedraagt 3 procent van het niet-betaalde bedrag met een minimum van 50 euro en een maximum van 5.514 euro.
De Belastingdienst kan het niet leuker maken, dat blijkt, maar wel makkelijker. Daarom hebben ze een Btw-Alert app ontwikkeld. Die app geeft onder andere een melding als je btw-aangifte moet doen. In de reactie van de Belastingdienst wordt daar dan ook als eerste naar verwezen. Ook onderzoekt de Belastingdienst of het mogelijk is om iDeal te koppelen aan het portaal. Zo kan men direct aangifte doen na het betalen, zodat er geen kans meer is op overschrijffouten. De volledige reactie van de Belastingdienst kun je hieronder downloaden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Dorien01
Dorien0129 aug 2021 - 15:00

Mijn bedrijf bestaat sinds eind maart. De eerste kreeg kreeg ik (ouderwets) een acceptgiro (ik had al online gekeken, daar was toen geen btw aangifte optie).
Begin augustus toch maar es online gekeken, want er was geen brief gekomen voor de volgende termijn, oh nu stond ie er wel. 3 augustus mijn BTW betaald en afgerond dacht ik.
Tot ik gisteren een brief van meer dan 5000 euro op de mat kreeg. Toen ik terug keek was ik vergeten om mijn aangifte te versturen, wel de betaling gemaakt. En tis niet dat ik hier iets van moet leren, want mijn KOR gaat dit kwartaal in, wilde ik eigenlijk gewoon vanaf de start, maar dat kon niet.
Jongens... kan dit niet een beetje menselijker? Een herinnering, zeker als je net begint? Ik vind het heel raar en onbeschoft. De boete is meer dan de hele btw, zelfs al hoef ik alleen maar 68 te betalen. Gaf veel stress, opeens meer dan 5000 te zien staan. Dit kan echt beter in NL!

Koenvz
Koenvz24 feb 2021 - 15:50

Ik krijg net als particulier in de KOR regeling voor panelen een aanslag met boete (wegens niet betalen en geen aangifte). We hebben in projectnieuwbouw een teruggave gehad voor zonnepanelen (energieneutrale woning) en zijn hierbij blijkbaar net 200 euro boven de 2500 vrijstelling gekomen. Nu dus 4 jaar terugbetalen, en gelijk een boete. Echt compleet idioot dit. Prima als ik geen recht heb op meer dan 2500 euro, maar waarom wordt ik als burger als ondernemer gezien met een normale hoeveelheid panelen voor een 4 persoons huishouden. En hoe waarom moet ik mijn tijd gaan verdoen met het invullen van btw opgaven, omzetbelasting en al deze ondoorzichtelijke dingen als ik niet eens als ondernemer functioneer. Belastingdienst, leuker kunnen we het niet maken, wel moeilijker.

r.kemperman
r.kemperman14 jan 2020 - 20:00

Ik ben ook ZZP-er en krijg normaal geld terug bij de aangifte Omzetbelasting. De aangifte wordt door mijn externe boekhouder gedaan
Ik krijg dan netjes een creditaanslag. Stop deze in mijn boekhouding en klaar. Afgelopen kwartaal moest ik betalen. Ik wacht op de aanslag in verband met het aanslagnummerNa 1,5 maand bel ik de Belastingtelefoon en krijg te horen dat als ik moet betalen ik geen aanslag krijg en dat ik omdat ik nu te laat ben een boete krijg. Ik kreeg wel het aanslagnummer van haarSnel betaald maar toch een aanslag gekregen met een boete van € 50,00Bezwaar gemaakt en aangegeven waarom en kreeg alsnog een credit aanslag. Verder geen excuses of uitleg

TeeCee01
TeeCee0113 jan 2020 - 22:07

Bij een net gestarte VOF was ik de 2e omzetbelasting vergeten (zat nog niet in mijn systeem zogezegd). 1e aangifte was nihil en 2e zou paar honderd euro zijn. Maar BD had ook gelijk een boete en een geschatte BTW aangifte van meer dan 5000 euro. Te zot voor woorden

Erik88
Erik8812 jan 2020 - 14:53

De realiteit is dat de belastingdienst er altijd vanuit gaat dat de ander fout is en  het met opzet doet.  Daarbij hebben zij een wettelijke machtspositie. En daarbij hebben zij doelstellingen om een groot aantal zaken te behandelen met een beperkt aantal mensen. Alles bij elkaar een mix die tot heel veel toestanden lijdt van, zoals ik het noem, machtsmisbruik. Dit wordt steeds duidelijker en het is goed dat Kassa hier aandacht aan besteed

manwijf
manwijf12 jan 2020 - 9:43

Er wordt nu zeker geen schadevergoeding uitgekeerd? Dat is nl bij de kinderopvangtoelagaffaire wel het geval en daar was in heel veel gevallen sprake van jarenlang moedwillig niet verstrekken van benodigde informatie. Dat was nl de aanleiding tot het verscherpte toezicht en het etnisch  profileren. Zij kregen daarvoor geen boete. Dat is nog wel iets anders, dan dat je te goeder trouw denkt geen aangifte te hoeven doen, omdat je ook niet terug krijgt. En die meneer krijgt wel een boete.
M.a.w. de belastingdienst is zeer selectief als het gaat om boete's en controle. Maar goed, dat zal wel regeringsbeleid zijn. Zij zijn uiteindelijk ook gewoon overheidsslaven. 

maffy1948
maffy194812 jan 2020 - 9:20

Er is geen groter asociale regering met zijn bedrijven in Nederland. De belastingdienst is de grootste daar van. Als ze zelf te laat of afspraken niet na komen krijg je niets nog geen eens sorry. Maar zoals je al jaren ziet wat er fout gaat worden mensen met een kluitje in het riet gestuurd, of een grijpstuiver het bos in gestuurd. Word tijd dat er een harde hand komt die alles eens goed door licht. Maar als de grootste baas weg gaat krijg die een baantje om verder zijn zakken te vullen. Een werknemer krijg een schop onder zijn kont en zie maar dat je aan werk komt. Hier worden ze de hand boven de hoofd gehouden als ze fouten maken en dingen verkeerd aanpakken. Viel me op dat die nog geen gouden handdruk kreeg, of het moet achter mans rug gebeuren omdat er anders nog meer commentaar komt. Maar zo zit onze regering in elkaar, de boel bedonderen op grote schaal.