Kassa

Dioxinezalm ook in Nederland verkocht

10-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zalm_1_02.jpg
Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat er in Nederlandse winkels op dit moment Zweedse ‘dioxinezalm’ te koop is, is er vorig jaar één levering aan een Nederlandse bedrijf geweest die in Nederland verkocht is.
Geen lange blootstelling
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is er geen sprake van dat mensen toen langere tijd veel van die zalm hebben gegeten. Onbekend is hoe groot de partij was, die in februari 2012 werd geleverd. De melding erover kwam in maart dit jaar.
Waarschuwing
De zalm uit de Oostzee mag in Zweden ‘gewoon’ verkocht worden, maar op de verpakking staat dan wel een waarschuwing de vis niet te vaak te eten. De zalm mag niet worden geëxporteerd naar de Europese Unie, omdat er daarvoor een te hoge concentratie dioxine in zit.
Dosis
Volgens een zegsman van de NVWA is bij dioxine ,,belangrijk hoeveel je er van binnenkrijgt’’. Als gevolg van milieuverontreiniging komen dioxines in het voedsel terecht. De chemische stof nestelt zich in lichaamsvet, waar het maar langzaam uit verdwijnt. De hoeveelheid dioxine bouwt zo langzaam maar zeker op. Een teveel aan dioxine kan kanker veroorzaken. In kleinere hoeveelheden kan dioxine onder meer de vruchtbaarheid aantasten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!