Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Digitale beveiliging ziekenhuizen deugt niet'

06-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cyber beveiliging 930x520
Het is slecht gesteld met de digitale beveiliging van Nederlandse ziekenhuizen. Dat concludeert cybersecuritybedrijf Cybersprint in een onderzoek, in opdracht van Elsevier Weekblad.
Cybersprint onderzocht in totaal 7258 websites, servers en IP-adressen van de acht academische, de tien grote en de tien kleinste ziekenhuizen. Bij alle ziekenhuizen zijn kwetsbaarheden vastgesteld. Zo was er in een academisch ziekenhuis een babycam niet beveiligd, waardoor pasgeborenen van buitenaf door iedereen konden worden bekeken. Ook draaide bij een academisch ziekenhuis een kwart van de websites op verouderde software. Van de tien grote ziekenhuizen is bij de helft gedateerde software aangetroffen.

Grote gevolgen

,,Verouderde software kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid van patiëntgegevens. Kwaadwillenden kunnen dan vrij eenvoudig binnendringen'', zegt Cynthia Schouten van Cybersprint tegen het weekblad. ,,Het is een kwestie van een programmaatje downloaden en dit op een website loslaten.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!