Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Digitale aankopen in EU beter beschermd

29 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
webshop webwinkel online shoppen 930 520
Het wordt makkelijker voor consumenten om verhaal te halen als een game, film, e-book of digitale dienst die ze online in een ander EU-land hebben gekocht niet aan de verwachtingen voldoet. Als een product niet werkt, krijgen consumenten net als bij tastbare producten recht op gratis reparatie, vervanging of terugbetaling. Ook komt er een garantieperiode.
In het geval van online aangeschafte software gaat gedurende een ,,redelijke periode’’ een recht op updates gelden, bijvoorbeeld om ze ‘cyberveilig’ te houden. De regels zijn ook van toepassing op ‘slimme’ koelkasten en horloges, evenals andere producten die met internet zijn verbonden. De lidstaten en het Europees Parlement hebben een politiek akkoord bereikt over wetgeving die dit regelt.

Veranderingen

De verkoper blijft in de eerste twee jaar na de levering aansprakelijk als een product kapot gaat of een dienst niet werkt. Lidstaten met een langere garantieperiode mogen die handhaven. Een consument zal echter niet langer hoeven aantonen dat een product of dienst het niet deed bij aankoop. De verkoper wordt in het eerste jaar verplicht het tegendeel te bewijzen, en in sommige gevallen langer.

Rechten

Ook bij diensten waarbij je ‘betaalt’ met je persoonlijke gegevens, zoals bij Facebook, YouTube, Google of WhatsApp, krijgt de klant meer rechten. De Europese consumentenorganisatie BEUC verwelkomt het nieuwe recht om verhaal te halen bij een falende muziekstreamingdienst of onlinevideogame. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!