Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

DigiD in risicogebieden per koerier bezorgd

05-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Logo_DigiD_14.jpg
De activeringscode voor een DigiD zal in gebieden waarvan bekend is dat criminelen post onderscheppen per koerier thuisbezorgd worden. Minister Ronald Plasterk heeft daartoe besloten om fraude met DigiD verder tegen te gaan en burgers beter te beschermen tegen identiteitsfraude.
Onderscheppen
In Amsterdam Zuid-Oost en in Groningen is de politie fraude met DigiD op het spoor. Daar stalen criminelen eerst uit de post persoonlijke gegevens van mensen, waarmee ze een DigiD aanvroegen. De activeringscode werd vervolgens ook onderschept. In beide gebieden werd de fraude bijtijds opgemerkt door de Belastingdienst. In Amsterdam Zuid-Oost en in Groningen worden nu koeriers ingezet.
Uitwijken
Plasterk zei woensdagmiddag dat als er geld genoeg was, hij dit in heel Nederland zou doen. Maar dat zou tientallen miljoenen euro's kosten en echt nodig is het nu ook weer niet. Hij is ook niet echt bang voor een grootscheeps waterbedeffect, waarbij de criminelen naar andere buurten zouden uitwijken. Mocht dat wel gebeuren, dan gaat hij proberen de andere in gevaar komende buurten voor de boeven 'dicht te schroeien'.
Debat
De Tweede Kamer debatteerde woensdagmiddag met Plasterk over de DigiD en de fraude daarmee. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma eiste daar dat Nederlanders in het buitenland geen hinder meer ondervinden bij het aanvragen en gebruik van DigiD. Volgens hem herkent het systeem alleen Nederlandse adressen. ,,Het moet toch mogelijk zijn het systeem aan te passen, zodat dit niet meer voorkomt."
Buitenland
Een DigiD aanvragen vanuit het buitenland is onmogelijk. In de toekomst zou een DigiD standaard te verkrijgen moeten zijn vanuit het buitenland, vindt Sjoerdsma. Plasterk wees in dit verband op de ruime mogelijkheden die de speciale balie op Schiphol al biedt. Het moet volgens hem wel gek zijn als je de royale openingstijden altijd maar mist als je Schiphol passeert, overwoog hij.
Plasterk zegde verder toe dat hij gaat kijken naar de bescherming van kwetsbare groepen in het DigiD-gebruik. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!