Kassa

'Dien klacht in om kunstheup'

  •  
25-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
doctor-stethoscope_37.jpg
Mensen met een metaal-op-metaalkunstheup doen er goed aan om een klacht in te dienen tegen het ziekenhuis waar die is geplaatst. Dat zei NPCF-directeur Wilna Wind vrijdag. ,,Vooral als de kunstheup geplaatst is nadat bekend werd dat die schadelijk is voor de gezondheid, moeten patiënten het ziekenhuis verantwoordelijk stellen.''
Ondanks publicaties over ernstige bijwerkingen heeft de helft van de ziekenhuizen in Nederland omstreden kunstheupen geplaatst. Dat blijkt uit onderzoek van Medisch Contact en tv-programma Reporter. ,,Het is onvoorstelbaar dat ziekenhuizen, toen bekend was dat de heupen niet oké waren, er toch mee doorgingen'', benadrukt Wind. Volgens Medisch Contact zijn er wel wat klachten ingediend tegen ziekenhuizen, maar zijn dat er niet heel veel. Patiëntenfederatie NPCF raadt daarom patiënten aan om dat alsnog te doen.
Slijtage
Door slijtage van de kunstheup ontstaan minuscule metaaldeeltjes. Die verspreiden zich via bloed in het lichaam en kunnen onder meer zwellingen, botverlies en bewegingsbeperking veroorzaken. Patiënten moeten vaak een hersteloperatie ondergaan. De omstreden kunstheup wordt inmiddels niet meer geplaatst in Nederlandse ziekenhuizen.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!