Kassa

Dialysebehandeling makkelijk te verbeteren

  •  
27-04-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
naald_injectie_prik_23.jpeg
Met een meer intensieve dialyse kunnen mensen met een nierprobleem beter behandeld worden. Uiteindelijk daalt de kans op overlijden daardoor met 38 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC).
Verschil
Bij de intensieve behandeling wordt het plasmawater, een stof in het bloed, vervangen door een steriele infuusvloeistof. Dat gebeurt bij een normale behandeling niet, hoewel daarbij van dezelfde machines gebruik wordt gemaakt. ,,Het is gemakkelijk op grote schaal toe te passen. Alleen zijn de materialen zoals slangetjes zo'n 3 procent duurder en vergt de behandeling een iets complexere voorbereiding. Ook zijn de kwaliteitseisen aan de behandeling en het materiaal iets strikter'', aldus onderzoeksleider Peter Blankestijn.
Ervaring
Volgens hem is er genoeg ervaring met de intensieve behandeling in Nederland en valt de prijs van de materialen nog omlaag te brengen. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met het Amsterdamse VUmc, het Medisch Centrum Alkmaar en het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Ruim 700 patiënten werden 3 jaar behandeld voor het onderzoek.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!