Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Deelnemers Kassa's leefstijlprogramma: 'Heb nu veel meer energie'

20 jul 2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1922 keer bekeken
Kassa's leefstijlprogramma foto 2 1127
In de uitzendingen van het afgelopen half jaar heb je ze weleens langs zien komen: onze acht deelnemers van Kassa’s Leefstijlprogramma. Sinds de jaarwisseling volgen ze allemaal een GLI-traject. Voor deelnemers Marja en Carlo had dat veel positieve effecten, al weten ze zes maanden later ook wat de valkuilen zijn. 
Een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is een programma dat zich richt op gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken én te behouden. In zo’n programma wordt advies en begeleiding gegeven. Sinds 1 januari 2019 is het mogelijk om een vergoeding te krijgen via de basiszorgverzekering voor een GLI.

35 kilo lichter

Carlo heeft er veel baat bij: maar liefst 35 kilo raakte hij dit kalenderjaar kwijt. “Ik voel me fitter en gezonder dan ooit”, vertelt hij. “Van mensen die me een paar maanden niet gezien hebben, hoor ik: ‘joh Carlo, wat is er met jou gebeurd?’ Die denken dat ik ziek ben geweest. Integendeel!”
Hoewel Carlo merkt dat hij op de goede weg is, gaan de kilo’s er niet meer zo makkelijk af als voorheen. “Ja, het gaat even moeizaam”, vertelt hij. “Hoe dat komt? Misschien is het motivatie. Ik merk dat ik in oude gewoontes terugval. Niet dat ik weer veel aan het snacken ben, ik begin wel steeds vaker trek te krijgen.”
carlo
“Bij eerdere diëten had ik altijd last van een jojo-effect. Gelukkig is dat dit keer niet zo.”
Carlo
Het is logisch dat Carlo nu een dip heeft, zegt leefstijlcoach Jolande van Teeffelen. “Hij is in korte tijd heel veel afgevallen. Het lichaam gaat daar tegenin, maakt vetweefsel aan en zorgt dat je een minder verzadigd gevoel hebt,” verklaart ze de toegenomen eetlust. “Dat maakt het moeilijker om af te vallen.”
Ook veranderende levensomstandigheden kunnen invloed hebben op je voortgang, merkt Van Teeffelen op. “Carlo heeft een nieuwe baan. Omdat hij nu dichter bij huis werkt verwachtte hij meer tijd over te houden. Maar die nieuwe baan vraagt veel, net als dat het gezinsleven veel van je vraagt. Dan val je vaak in de valkuilen van tijdgebrek, terwijl je dat rondje hardlopen of de ontspanning ook echt nodig hebt.”
“Als ik nu een gebakje eet, denk ik: ‘hè bah, ik vind het helemaal niet lekker.'"
Marja
Volgens Carlo is het glas nog altijd halfvol. “Dat ik nu stabiel blijf, is ook al winst. Ik heb vaker aan een dieet gedaan en verviel daarna altijd in een soort jojo-effect. Gelukkig heb ik dat nu niet. Niets zou nu zo demotiverend zijn als opnieuw aankomen.”

Omgaan met depressie

Marja viel sinds januari 9 kilo af. Zelf vindt ze het nog niet zo hard gaan, maar van de dokter hoort ze dat het juist goed is om geleidelijk gewicht te verliezen. Bovendien voelt ze zich goed en wie Marja kent, weet dat dát het belangrijkste is. Liefst twee keer leed ze aan een depressie en in 2015 overleed haar zoon aan zelfdoding. Een gebeurtenis die ze nog maar moeilijk een plekje kan geven. “Toen ik hieraan begon, was ik nog inderdaad erg somber. Ik was veel bezig met de dood van mijn zoon”, zegt Marja. “Daar kan ik nu veel makkelijker over praten.”
In deze Kassa reportage vertelt Marja over haar depressies en het overlijden van haar zoon.
Contact met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt, helpt haar daarbij. “Dat is iets wat ik vroeger nooit gedurfd zou hebben”, vertelt ze daar nu over. “Het is heel fijn dat ik nu een soort lotgenotencontact heb.”

Zoetekauw

Ook haar aangepaste eetgewoonten zorgen ervoor dat Marja zich nu beter voelt. “Ik stond vroeger nooit bij die effecten stil, maar ik heb nu echt veel meer energie om dingen te gaan doen.”
“Weet je, ik ben echt een zoetekauw”, verklaart Marja haar oude eetgewoonten. “Vroeger nam ik altijd een koek bij de koffie en at ik na het eten een toetje. Dat doe ik allemaal niet meer. In het begin was dat nog wel lastig, maar inmiddels mis ik het niet eens. Als ik nu een gebakje eet, denk ik: ‘hè bah, ik vind het helemaal niet lekker.’”

Niet invullen voor een ander

Toch is een GLI volgens Marja veel breder dan een dieet. Zo pakte ze in het laatste half jaar ook haar dagritme aan. “Ik moet al vroeg op de dag wat gaan doen”, geeft ze als voorbeeld. “Zo probeer ik ook al mijn afspraken zo vroeg mogelijk in te plannen. Dat verplicht me om vroeg op te staan een aangekleed te zijn. Aan het eind van de dag denk ik altijd na over wat er leuk was en wat er goed ging. Daar denk ik normaal niet snel over na, terwijl ik negatieve dingen snel uitvergroot.”
Marja

Marja (L) samen met mede-deelnemer Joke

“Met Marja gaat het super”, klinkt leefstijlcoach Van Teeffelen opgetogen. “Ze heeft, in tegenstelling tot Carlo, ook te maken met een mentaal stukje. Daarom leert ze nu om bij zichzelf stil te staan, wat gebeurt er nou in mijn hoofd? Wat is dit? Klopt het wel wat ik denk? Vooral die laatste vraag is voor haar belangrijk. Ik herinner haar vaak aan het N.I.V.E.A ezelsbruggetje: Niet Invullen Voor Een Ander.”
Zowel Carlo als Marja hebben veel steun aan andere leefstijldeelnemers. Alle acht zitten ze in een appgroep waarbij ze ervaringen uitwisselen. “Als ik in een dip zit, deel ik dat met de rest”, legt Carlo uit. Vaak krijg ik hele lieve reacties. Zo van: ‘joh, niet bij de pakken neer zitten, gewoon verder gaan!’ En doordat je in zo’n hecht groepje zit, krijg je snel de motivatie om weer je best te gaan doen. Je hebt een gemeenschappelijk doel om gezonder te leven.”

Kassa's Leefstijlprogramma

Wil je meer weten over het aangaan van een gezondere leefstijl? Op onze site plaatsen we in het dossier Kassa’s Leefstijlprogramma artikelen, video’s met voeding- en beweegtips en vlogs van deelnemers aan Kassa's Leefstijlprogramma.
Het afgelopen halfjaar volgde Kassa ook andere deelnemers. Zoals Josefina (62), die in coronatijd last kreeg van stress. Of Henk (54), die sinds hij moest thuiswerken 15 kilo aankwam.

Doe mee!

Wil jij ook werken aan een betere leefstijl? Via de de besloten Facebook-groep ‘Kassa: op weg naar een gezondere leefstijl!’ kun je ervaringen, tips, filmpjes en recepten delen met de andere Facebook-leden. In de groep plaatsen we ook andere Leefstijl-content.
En lees hier meer over vier GLI-programma’s die worden vergoed vanuit de basisverzekering. Neem contact op met je huisarts om te kijken of je in aanmerking komt voor een GLI en/of een doorverwijzing.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar