NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

De Volksbank wil op eigen benen staan

23 aug 2018
  •  
leestijd 2 minuten
bank gebouw 930x520
De Volksbank brengt de mogelijkheden in kaart om op eigen benen te staan. De opvolger van de in 2013 genationaliseerde SNS Bank praat met de overheid, nu nog de enige aandeelhouder, over de beste manier om zelfstandig door te gaan.
Vorige week doken berichten op dat de organisatie achter ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS bezig is met een beursgang. Daarbij zou de organisatie met een sterk duurzaamheidsprofiel kijken naar mogelijkheden om de macht van aandeelhouders in te perken. De Volksbank heeft Goldman Sachs in de arm genomen die daarover advies moet geven en de opties voor een privatisering in kaart moet brengen.

Advies

Topman Maurice Oostendorp benadrukt in een toelichting dat alle opties voor een verzelfstandiging nog worden onderzocht. In het regeerakkoord staat overigens wel dat de Staat via beheerorganisatie NLFI op termijn van zijn deelneming in de Volksbank af wil. ,,In 2019 verwachten we een nieuw advies van NLFI. Over de vorm en privatisering is nog geen besluit genomen."

Winstdaling

Over de eerste helft van het jaar zag de Volksbank zijn nettowinst dalen tot 149 miljoen euro, van 187 miljoen euro een jaar eerder. Dat kwam voornamelijk doordat er minder geld in het laatje kwam. De inkomsten daalden met 49 miljoen euro tot 480 miljoen euro, door lagere beleggingsresultaten in vergelijking met de zeer sterke periode een jaar eerder en door teruggelopen rente-inkomsten. De Volksbank rekent door de lagere rente-inkomsten ook op een winstdaling over het hele jaar.

Overstappers

In de eerste zes maanden van het jaar kwamen er per saldo 32.000 klanten bij. Volgens de Volksbank komt dat onder meer door de sterke merkontwikkeling van onder meer ASN en RegioBank. Die merken profiteerden van ontevreden overstappers van andere banken. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!