Kassa

De prijzen schieten omhoog! 22 tips om geld te besparen

03-01-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
33528 keer bekeken
  •  
geld sparen euro sok 1127

De inflatie schiet omhoog naar recordwaarden. Veel wordt duurder en de kenners zijn het met elkaar oneens over hoelang de prijsverhogingen aanhouden. Wat kun je in deze dure tijden doen om op een simpele manier geld te besparen? Aan het begin van 2022 zetten we 22 bespaartips voor je op een rij!

Energie

Tip 1 - Loopt je energiecontract af en gaat deze na de einddatum over in een variabel contract? Dan raadt Joyce Donat van de Consumentenbond aan om niet halsoverkop over te stappen, ook al krijg je te maken met hogere (variabele) tarieven. Hiermee kun je aankijken wat er gebeurt met de energieprijzen. De verwachting is dat de prijzen richting het voorjaar wel weer zullen dalen, zegt de woordvoerder van de Consumentenbond. Met een variabel contract kun je dan zonder problemen overstappen.

Tip 2 - Kies je in deze woelige markt wel voor een vast tarief? Dan raadt Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com aan om de prijs maar voor één jaar vast te leggen en niet voor drie of vijf jaar. Woldring verwacht ook dat de energieprijs op de langere termijn gaat dalen. Je kunt de tarieven met elkaar vergelijken via diverse energievergelijkers, zoals van Vereniging Eigen Huis of van de Consumentenbond.

Tip 3 - Je kunt besparen op energie door er bewuster gebruik van te maken. Het Planbureau voor de Leefomgeving wijst een in home display aan als een goede manier om dit te doen. Zo’n energiedisplay in huis kan jaarlijks een besparing van 2,2 procent voor elektriciteit en 6,9 procent voor gas opleveren.

Besparen door te isoleren

Wat levert isoleren op voor bewoners van een doorsnee rijtjeshuis? We vroegen Milieu Centraal  om tips.

Tip 4 -  Met radiatorfolie achter de radiator ga je de hogere gasprijs niet compenseren. Toch levert plaatsing ervan enkele tientjes besparing op jaarbasis op.

Tip 5 - Investeer in HR++ dubbel glas. Dit kan voor een besparing van maar liefst 320 euro per jaar zorgen. 

Tip 6- Isoleer je een spouwmuur? Dan levert dat zo'n 260 euro per jaar op. 

Tip 7 - Met vloerisolatie bespaar je jaarlijks 200 euro.

Tip 8 - Een schuin dak isoleren, kan tot 620 euro besparen op de rekening.

Abonnementen

Tip 9 - Nederlanders zitten langer aan abonnementen vast dan eigenlijk de bedoeling is. Liefst 30 procent laat volgens het Nibud een contract (inclusief alle betalingen) doorlopen en zegt niet op. Sta daarom eens stil bij de abonnementen die jij hebt. Zijn ze allemaal nog nodig? Zeg op als het antwoord 'nee' is. 

Tip 10 - Niet alleen voor energie, maar ook je internet, mobiele en tv-abonnement vergelijken met actuele aanbiedingen kan lonen. Je mag na vaak na een jaar overstappen. Veelal kun je dan in de eerste maanden met korting gebruik maken van je nieuwe abonnement.

Tip 11 - Wil je blijven zitten waar je zit en niet naar een andere provider? Misschien is er dan wel een extra zenderpakket, of streamingdienst die je beter kunt opzeggen omdat je er weinig gebruik van maakt. Dat spaart weer zo’n 10 à 15 euro per maand uit.

Boodschappen

Tip 12 - We zijn wekelijks veel geld kwijt aan boodschappen. Ook deze uitgaven kun je verlagen. Om te beginnen is het handig om in plaats van (bijna) elke dag naar de supermarkt te gaan, dit één keer in de week te doen. Zo kom je minder in de verleiding om dingen te kopen die je niet echt nodig hebt. 

Tip 13 - Check van tevoren waar de beste aanbiedingen zijn en ga op basis daarvan naar een supermarkt. Heb je een bonus- of kortingskaart? Gebruik deze, maar laat je niet verleiden om artikelen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt, ook al zijn ze voordelig geprijsd.

Tip 14 - Supermarkten en drogisterijen stunten aan de lopende band met cosmetica en verzorgingsproducten. Als je goed oplet, hoef je dergelijke producten vrijwel nooit meer zonder korting te kopen. Als er een aantrekkelijke actie is, loont groot inkopen extra.

Budgetteren kun je leren

Tip 15 - Zorg dat je inzicht krijgt in je uitgaven. Als je een goed overzicht hebt over wat je uitgeeft, is het makkelijker om kosten in te dammen. Check je maandelijkse uitgaven, maar vergeet ook je jaarlijkse of kwartaaluitgaven niet te controleren. Gebruik bijvoorbeeld een huishoudboekje om alles goed op een rijtje te krijgen. Hoe dat kan? Dat lees je in dit artikel:

Verzekeringen tegen het licht

Tip 17 - Ga je, al dan niet vanwege corona, voorlopig niet in het buitenland op vakantie? Overweeg om je doorlopende reisverzekering voor dit jaar op te zeggen. Voor een vakantie in Nederland bieden je zorg- en inboedelverzekering meestal voldoende dekking. 

Tip 18 - Is je huidige autoverzekering wel de goedkoopste voor je auto? Er verandert namelijk elk jaar van alles dat invloed heeft op de premie. Zo krijg je er misschien een schadevrij jaar bij. Of misschien heb je juist schade gereden waardoor je no-claimkorting is gedaald. Daarnaast wordt je auto elk jaar minder waard en rijd je door al het thuiswerken misschien wel veel minder kilometers per jaar. Allemaal factoren die mogelijk goed zijn voor een voordeliger autoverzekering.

Tip 19 - Sommige verzekeringen zijn dubbelop. Heb je bijvoorbeeld een pechhulpverzekering bij je autoverzekering of via je dealer? Dan heb je geen pechhulpabonnement van de ANWB nodig. Kijk welke van de pechhulpdekkingen het goedkoopste is of welke je de beste dekking biedt en zeg de andere op.

Tip 20 - Overweeg om de auto op naam van je (jongere) partner te zetten. Samenwonenden mogen in elkaars auto rijden van de verzekeraars. Zet de auto daarom op naam van de jongste partner, óf die met de meeste schadevrije jaren, afhankelijk van wat het goedkoopst is. Dit kan je aardig wat geld besparen.

Besparen op apparaten

Tip 21 - Televisies, koffiezetapparaten, computers… in veel huishoudens staan ze nooit helemaal uit, maar op stand by. Dit sluimerende energieverbruik kost bijvoorbeeld 32 euro per jaar voor een computer. Sluit deze apparaten dus zoveel mogelijk volledig af.

Tip 22 - Heb je een koelkast of vriezer die ouder is dan 15 jaar? Overweeg dan de aanschaf van een  nieuw en energiezuinig model. De aanschafkosten verdien je terug op termijn, omdat je energiekosten uitspaart.

Bronnen: Nibud, Geld.nl, Consumentenbond, Milieu Centraal, Kassa

Heb jij een vraag over budgetteren of een ander consumentenonderwerp? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Uiteraard is deze lijst niet volledig.

Deel jouw beste bespaartip onder dit artikel!

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

alicelemans
alicelemans27 jan. 2022 - 13:21

Ik betaal nu 62 euro per maand voor gas en electra (wat al erg laag is) , mijn contract loopt af 15-02-2022, ik heb nu een nieuw aanbod gekregen voor een jaar vast , 158 euro ! per maand .Dat is 2,5 keer duurder.Klopt dat ???Kan echt niet !

pk49
pk495 jan. 2022 - 21:49

ik maak al geruime tijd gebruik van de "Too Good Too Go"app. Dat is een organisatie die levensmiddelen die bijna aan de datum zitten, zeer goedkoop aanbieden via de bekende supermarkten. Lidl,AH e.v.a. Het appje downloaden,je postcode invullen en bieden maar! Vaak heb je voor een paar euro een doos vol groeten en fruit.

gerardvantol
gerardvantol5 jan. 2022 - 18:37

Beste tip zoveel mogelijk boodschappen in Duitsland of Belgie doen. Scheelt enorm veel belasting afdracht.

aadjepiraatje
aadjepiraatje5 jan. 2022 - 16:21

Besparen door te isoleren: Prachtige tips voor huizenbezitters. Die echt grote besparing is voor huurders niet weggelegd. En áls de woningcorporatie al iets aan isolatie doet wordt de energiebesparing teniet gedaan door de huurverhoging. Geef eens besparingstips waar iedereen wat aan heeft.

1 Reactie
latevogel
latevogel7 jan. 2022 - 16:33

Bij ons was enkele jaren geleden de renovatie van de huurwoningen en dat hield in; "vloer-, muur- en dakisolatie, nieuwe dakbedekking (pannen) en nieuwe dubbele ramen". Verhoging van de huur was 15 euro per maand. We praten hier wel over een huur coöperatie. Het lijkt soms erop dat particuliere verhuurders je in de kou laten staan maar daar hebben wij geen persoonlijke ervaring mee. En in huurwoningen kan je zelf ook nog iets aan isolatie doen zoals isolatie om de cv-buizen en op de muur achter de cv-radiator. Maar de grotere zaken dienen inderdaad door de verhuurder te gebeuren of je moet dus een eigen woning hebben.

nathalie44
nathalie445 jan. 2022 - 15:33

Afwasmiddel vermengen met water, waardoor het sneller uit de flacon komt en als je pannen (bijv. pannen, die niet in de vaatwasser kunnen of andere karweitjes zoals iets even af- of schoonspoelen) werkt dit veel sneller en net zo goed.

Wantveld
Wantveld5 jan. 2022 - 14:35

Wij gebruiken de wasdroger niet meer,scheelt ook een paar tientjes. Wij kunnen dat makkelijk doen,omdat we maar met z'n 2en zijn.Als je een gezin met kinderen hebt inzet wat moeilijker.Ik heb 2 droogtorens gekocht,als het niet regent rijd ik ze zo naar buiten,en anders staan ze in de logeerkamer. Mevr vd Oever.

marsgoddess
marsgoddess5 jan. 2022 - 11:40

Tip 22: vervanging van een oudere koelkast of vriezer is als je echt kan rekenen onzin. Wel goed voor de planeet maar niet voor jouw portemonnee. Laten we aannemen dat jouw oude vriezer 35 euro per jaar meer gebruikt, dan moet je wel 20 tot 30 jaar wachten voor je die nieuwe vriezer eruit hebt. Nogmaals: wel beter voor moeder aarde, maar een te grote investering voor jouw eigen huishoudbudget

1 Reactie
latevogel
latevogel7 jan. 2022 - 16:38

Hoogte: 155 cm 59,5 cm breed Geschikt voor ruimtes vanaf 10C° Inhoud: 180 liter Energieklasse: F {rosettext.tooltip}} No Frost - nooit meer ontdooien Geluidsniveau: 42 dB {rosettext.tooltip}} Fabrieksgarantie: 2 jaar {rosettext.tooltip}} Deze kost 549 euro gedeeld door de 35 euro per jaar, dan hebben we het over 15 jaar. Dat is nog lang geen 20, laat staan 30 jaar. Buiten dat heb je dan wel een nieuwe vriezer!

bagijn
bagijn5 jan. 2022 - 11:03

Wat doen we met de pensioenen. Ik loop al 30% achter vanaf mijn pensioen datum. Wie neemt dit eens op. De regering houdt de pensioenen vast om dit in een later stadium te verdelen over Europa. Maar het is ONS geld en niet van onze regering. Deze steekt er zijn hand in wanneer het hun uitkomt. Kijk maar naar het ABP. Zomaar 20 miljard uit deze pot halen. Een regering besluit!!!!

2 Reacties
nathalie44
nathalie445 jan. 2022 - 15:34

Ja, klopt en is in en in triest!!

scheffers
scheffers5 jan. 2022 - 16:49

Voelt als oplichting

bagijn
bagijn5 jan. 2022 - 11:03

Wat doen we met de pensioenen. Ik loop al 30% achter vanaf mijn pensioen datum. Wie neemt dit eens op. De regering houdt de pensioenen vast om dit in een later stadium te verdelen over Europa. Maar het is ONS geld en niet van onze regering. Deze steekt er zijn hand in wanneer het hun uitkomt. Kijk maar naar het ABP. Zomaar 20 miljard uit deze pot halen. Een regering besluit!!!!

1 Reactie
aadjepiraatje
aadjepiraatje5 jan. 2022 - 16:27

Alle gepensioneerden naar het Malieveld, compleet met rollator en/of looprek. Tip: Je wandelstok of krukken NIET meenemen. Deze zouden door de ME wel eens voor een potentieël dodelijk wapen aangezien kunnen worden, met alle gevolgen van dien. Dus tot ziens op 30 februarie op het Malieveld. Chips, deze maand heeft geen 30 dagen. Jammer, gaat de pret(?) niet door.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!