Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De prijzen schieten omhoog! 22 tips om geld te besparen

03-01-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
38290 keer bekeken
  •  
geld sparen euro sok 1127

De inflatie schiet omhoog naar recordwaarden. Veel wordt duurder en de kenners zijn het met elkaar oneens over hoelang de prijsverhogingen aanhouden. Wat kun je in deze dure tijden doen om op een simpele manier geld te besparen? Aan het begin van 2022 zetten we 22 bespaartips voor je op een rij!

Energie

Tip 1 - Loopt je energiecontract af en gaat deze na de einddatum over in een variabel contract? Dan raadt Joyce Donat van de Consumentenbond aan om niet halsoverkop over te stappen, ook al krijg je te maken met hogere (variabele) tarieven. Hiermee kun je aankijken wat er gebeurt met de energieprijzen. De verwachting is dat de prijzen richting het voorjaar wel weer zullen dalen, zegt de woordvoerder van de Consumentenbond. Met een variabel contract kun je dan zonder problemen overstappen.

Tip 2 - Kies je in deze woelige markt wel voor een vast tarief? Dan raadt Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com aan om de prijs maar voor één jaar vast te leggen en niet voor drie of vijf jaar. Woldring verwacht ook dat de energieprijs op de langere termijn gaat dalen. Je kunt de tarieven met elkaar vergelijken via diverse energievergelijkers, zoals van Vereniging Eigen Huis of van de Consumentenbond.

Tip 3 - Je kunt besparen op energie door er bewuster gebruik van te maken. Het Planbureau voor de Leefomgeving wijst een in home display aan als een goede manier om dit te doen. Zo’n energiedisplay in huis kan jaarlijks een besparing van 2,2 procent voor elektriciteit en 6,9 procent voor gas opleveren.

Besparen door te isoleren

Wat levert isoleren op voor bewoners van een doorsnee rijtjeshuis? We vroegen Milieu Centraal  om tips.

Tip 4 -  Met radiatorfolie achter de radiator ga je de hogere gasprijs niet compenseren. Toch levert plaatsing ervan enkele tientjes besparing op jaarbasis op.

Tip 5 - Investeer in HR++ dubbel glas. Dit kan voor een besparing van maar liefst 320 euro per jaar zorgen. 

Tip 6- Isoleer je een spouwmuur? Dan levert dat zo'n 260 euro per jaar op. 

Tip 7 - Met vloerisolatie bespaar je jaarlijks 200 euro.

Tip 8 - Een schuin dak isoleren, kan tot 620 euro besparen op de rekening.

Abonnementen

Tip 9 - Nederlanders zitten langer aan abonnementen vast dan eigenlijk de bedoeling is. Liefst 30 procent laat volgens het Nibud een contract (inclusief alle betalingen) doorlopen en zegt niet op. Sta daarom eens stil bij de abonnementen die jij hebt. Zijn ze allemaal nog nodig? Zeg op als het antwoord 'nee' is. 

Tip 10 - Niet alleen voor energie, maar ook je internet, mobiele en tv-abonnement vergelijken met actuele aanbiedingen kan lonen. Je mag na vaak na een jaar overstappen. Veelal kun je dan in de eerste maanden met korting gebruik maken van je nieuwe abonnement.

Tip 11 - Wil je blijven zitten waar je zit en niet naar een andere provider? Misschien is er dan wel een extra zenderpakket, of streamingdienst die je beter kunt opzeggen omdat je er weinig gebruik van maakt. Dat spaart weer zo’n 10 à 15 euro per maand uit.

Boodschappen

Tip 12 - We zijn wekelijks veel geld kwijt aan boodschappen. Ook deze uitgaven kun je verlagen. Om te beginnen is het handig om in plaats van (bijna) elke dag naar de supermarkt te gaan, dit één keer in de week te doen. Zo kom je minder in de verleiding om dingen te kopen die je niet echt nodig hebt. 

Tip 13 - Check van tevoren waar de beste aanbiedingen zijn en ga op basis daarvan naar een supermarkt. Heb je een bonus- of kortingskaart? Gebruik deze, maar laat je niet verleiden om artikelen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt, ook al zijn ze voordelig geprijsd.

Tip 14 - Supermarkten en drogisterijen stunten aan de lopende band met cosmetica en verzorgingsproducten. Als je goed oplet, hoef je dergelijke producten vrijwel nooit meer zonder korting te kopen. Als er een aantrekkelijke actie is, loont groot inkopen extra.

Budgetteren kun je leren

Tip 15 - Zorg dat je inzicht krijgt in je uitgaven. Als je een goed overzicht hebt over wat je uitgeeft, is het makkelijker om kosten in te dammen. Check je maandelijkse uitgaven, maar vergeet ook je jaarlijkse of kwartaaluitgaven niet te controleren. Gebruik bijvoorbeeld een huishoudboekje om alles goed op een rijtje te krijgen. Hoe dat kan? Dat lees je in dit artikel:

Verzekeringen tegen het licht

Tip 17 - Ga je, al dan niet vanwege corona, voorlopig niet in het buitenland op vakantie? Overweeg om je doorlopende reisverzekering voor dit jaar op te zeggen. Voor een vakantie in Nederland bieden je zorg- en inboedelverzekering meestal voldoende dekking. 

Tip 18 - Is je huidige autoverzekering wel de goedkoopste voor je auto? Er verandert namelijk elk jaar van alles dat invloed heeft op de premie. Zo krijg je er misschien een schadevrij jaar bij. Of misschien heb je juist schade gereden waardoor je no-claimkorting is gedaald. Daarnaast wordt je auto elk jaar minder waard en rijd je door al het thuiswerken misschien wel veel minder kilometers per jaar. Allemaal factoren die mogelijk goed zijn voor een voordeliger autoverzekering.

Tip 19 - Sommige verzekeringen zijn dubbelop. Heb je bijvoorbeeld een pechhulpverzekering bij je autoverzekering of via je dealer? Dan heb je geen pechhulpabonnement van de ANWB nodig. Kijk welke van de pechhulpdekkingen het goedkoopste is of welke je de beste dekking biedt en zeg de andere op.

Tip 20 - Overweeg om de auto op naam van je (jongere) partner te zetten. Samenwonenden mogen in elkaars auto rijden van de verzekeraars. Zet de auto daarom op naam van de jongste partner, óf die met de meeste schadevrije jaren, afhankelijk van wat het goedkoopst is. Dit kan je aardig wat geld besparen.

Besparen op apparaten

Tip 21 - Televisies, koffiezetapparaten, computers… in veel huishoudens staan ze nooit helemaal uit, maar op stand by. Dit sluimerende energieverbruik kost bijvoorbeeld 32 euro per jaar voor een computer. Sluit deze apparaten dus zoveel mogelijk volledig af.

Tip 22 - Heb je een koelkast of vriezer die ouder is dan 15 jaar? Overweeg dan de aanschaf van een  nieuw en energiezuinig model. De aanschafkosten verdien je terug op termijn, omdat je energiekosten uitspaart.

Bronnen: Nibud, Geld.nl, Consumentenbond, Milieu Centraal, Kassa

Heb jij een vraag over budgetteren of een ander consumentenonderwerp? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Uiteraard is deze lijst niet volledig.

Deel jouw beste bespaartip onder dit artikel!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!