Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De Nederlandse pakketmarkt was in 2020 bijna 3,6 miljard waard

28-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
248 keer bekeken
  •  
pakketkopie

Door de coronacrisis is de markt voor pakketbezorging vorig jaar hard gestegen. Er zijn ruim een derde meer pakketten vervoerd, becijferde de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De omzet die bedrijven daarmee behaalden, steeg met meer dan een kwart tot net geen 3,6 miljard euro.

Volgens de autoriteit is deze stijging te danken aan corona. Door de lockdowns gingen winkels dicht en gingen klanten over naar webwinkels. Als gevolg bleef een deel van de consumenten online winkelen toen de winkels wel weer open waren, deels om drukke plekken te vermijden. In totaal vervoerden alle pakketbezorgers in 2020 788 miljoen pakketjes. Er gingen daarvan 586,3 miljoen naar adressen in Nederland.

PostNL marktleider op gebied van pakketbezorging in Nederland

Met ongeveer 60 procent van de markt is PostNL de marktleider op het gebied van pakketbezorging binnen Nederland. DHL groeide het hardst en heeft nu 35 procent van die markt in handen. Van buitenlandse pakketten bezorgen PostNL, DPD en UPS elk tussen de 20 en 25 procent. DHL is de grootste vervoerder voor pakketjes die van Nederland naar het buitenland vertrekken met tussen de 30 en 35 procent van de markt.

Consumenten verstuurden meer post in 2020

In 2020 verstuurden consumenten ook meer post. In totaal stopten zij 131,5 miljoen brieven en kaarten in de brievenbus. Dat is een toename van 8 procent. Na jaren van dalingen was dat een trendbreuk. Zakelijke post nam echter nog wel af. Daar werd 8,1 procent minder verstuurd. De zakelijke markt is goed voor meer dan 90 procent van alle brievenbuspost. PostNL is na de fusie met Sandd met afstand de grootste partij op de postmarkt en heeft meer dan 90 procent van de markt in handen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!