Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De duurzaamheid van de sojateelt in Nederland

15-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2854 keer bekeken
  •  
Soja 1127

Over de duurzaamheid van soja bestaat veel onenigheid. Aan de ene kant vindt veel ontbossing plaats in Brazilië voor onder andere het boontje, maar aan de andere kant zien we het steeds meer terug in vleesvervangende producten. Een mooie uitkomst is de biologische soja van Nederlandse bodem. Maar hoe duurzaam is het nu precies?

Soja is afkomstig van de peulvrucht sojaboon. Het is rijk aan eiwitten en het wordt vaak gebruikt in vleesvervangende producten. Denk aan vegaburgers en balletjes, ook zit het in tofu, tempé, sojaolie en sojasaus.

Zoals voor veel mensen bekend, komen sojabonen uit Brazilië en worden hier veel bomen voor gekapt. Dat soja niet duurzaam is om te eten is echter een misconceptie. De sojabonen die uit Brazilië komen, worden gebruikt voor veevoer en niet voor voedselproducten voor de consumptie van mensen. Onlangs toonde onderzoeksprogramma Zembla aan dat er 'foute' soja zit in duurzaam veevoer.

De soja die wel voor voedselproducten zoals vleesvervangers en dus ook voor sojayoghurt wordt gebruikt, komt volgens Natuur & Milieu grotendeels uit Europa en Noord-Amerika.

Sojateelt in Nederland

Soja is dus niet alleen in het buitenland te telen, maar ook gewoon in ons kikkerlandje. Zo zijn er verschillende rassen nodig volgens Wageningen Universiteit, die aangepast zijn aan het Noordwest Europese klimaat. Er werd al op kleine schaal geteeld in de jaren dertig van de vorige eeuw, maar dat was toen nog niet succesvol, totdat er een paar jaar geleden beschikbare rassen kwamen die onder Nederlandse weersomstandigheden op tijd rijp worden en een goede opbrengst geven. Dit werd dan ook toepasselijk ‘Nedersoja’ genoemd.

Soja bioteelt

Het is volgens Wageningen Universiteit ook mogelijk om de boon biologisch in Nederland te telen. Dit is een interessant optie voor biobedrijven omdat het boontje in zijn eigen stikstofbehoefte kan voorzien. Wat wel veel tijd kan kosten is de onkruidbestrijding. Het gewas moet namelijk via hakken en schoffelen schoon worden gehouden wat veel arbeid en tijd kost.

Een voorbeeld van een bedrijf dat biologische soja teelt is Dutch Edamame, dat een zusterbedrijf is van Green Organics. Volgens Lennert Krijthe van Green Organics zijn er verschillende voor- en nadelen aan het telen van soja in Nederland. De moeilijkheid van het telen van soja in Nederland is dat je te maken hebt met de Nederlandse weersomstandigheden, die zoals we weten erg onvoorspelbaar zijn. Het voordeel is echter wel dat de soja niet ver hoeft te reizen of geïmporteerd te worden, wat weer CO2-uitstoot verminderd.

Bekijk Zembla's uitzending hieronder: bord vol ontbossing

Bronnen: Wageningen Universiteit, Natuur & Milieu, Zembla

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!