Kassa

De duurzaamheid van de sojateelt in Nederland

15-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1670 keer bekeken
  •  
Soja 1127

Over de duurzaamheid van soja bestaat veel onenigheid. Aan de ene kant vindt veel ontbossing plaats in Brazilië voor onder andere het boontje, maar aan de andere kant zien we het steeds meer terug in vleesvervangende producten. Een mooie uitkomst is de biologische soja van Nederlandse bodem. Maar hoe duurzaam is het nu precies?

Soja is afkomstig van de peulvrucht sojaboon. Het is rijk aan eiwitten en het wordt vaak gebruikt in vleesvervangende producten. Denk aan vegaburgers en balletjes, ook zit het in tofu, tempé, sojaolie en sojasaus.

Zoals voor veel mensen bekend, komen sojabonen uit Brazilië en worden hier veel bomen voor gekapt. Dat soja niet duurzaam is om te eten is echter een misconceptie. De sojabonen die uit Brazilië komen, worden gebruikt voor veevoer en niet voor voedselproducten voor de consumptie van mensen. Onlangs toonde onderzoeksprogramma Zembla aan dat er 'foute' soja zit in duurzaam veevoer.

De soja die wel voor voedselproducten zoals vleesvervangers en dus ook voor sojayoghurt wordt gebruikt, komt volgens Natuur & Milieu grotendeels uit Europa en Noord-Amerika.

Sojateelt in Nederland

Soja is dus niet alleen in het buitenland te telen, maar ook gewoon in ons kikkerlandje. Zo zijn er verschillende rassen nodig volgens Wageningen Universiteit, die aangepast zijn aan het Noordwest Europese klimaat. Er werd al op kleine schaal geteeld in de jaren dertig van de vorige eeuw, maar dat was toen nog niet succesvol, totdat er een paar jaar geleden beschikbare rassen kwamen die onder Nederlandse weersomstandigheden op tijd rijp worden en een goede opbrengst geven. Dit werd dan ook toepasselijk ‘Nedersoja’ genoemd.

Soja bioteelt

Het is volgens Wageningen Universiteit ook mogelijk om de boon biologisch in Nederland te telen. Dit is een interessant optie voor biobedrijven omdat het boontje in zijn eigen stikstofbehoefte kan voorzien. Wat wel veel tijd kan kosten is de onkruidbestrijding. Het gewas moet namelijk via hakken en schoffelen schoon worden gehouden wat veel arbeid en tijd kost.

Een voorbeeld van een bedrijf dat biologische soja teelt is Dutch Edamame, dat een zusterbedrijf is van Green Organics. Volgens Lennert Krijthe van Green Organics zijn er verschillende voor- en nadelen aan het telen van soja in Nederland. De moeilijkheid van het telen van soja in Nederland is dat je te maken hebt met de Nederlandse weersomstandigheden, die zoals we weten erg onvoorspelbaar zijn. Het voordeel is echter wel dat de soja niet ver hoeft te reizen of geïmporteerd te worden, wat weer CO2-uitstoot verminderd.

Bekijk Zembla's uitzending hieronder: bord vol ontbossing

Bronnen: Wageningen Universiteit, Natuur & Milieu, Zembla

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Dave lubeck
Dave lubeck17 jan. 2022 - 13:45

Op de eerste plaats vind ik dat Bio gebeuren maar niets ! Op de tweede plaats zijn producten van Sita die in Nederland gemaakt zijn waardeloze troep . Op de derde plaats koop ik altijd Sita producten die geïmporteerd zijn uit China / Korea ! Zijn niet te evenaren met troep die in Nederland gemaakt zijn !!

Mar.Z
Mar.Z17 jan. 2022 - 5:12

Soja is GMO en bevat veel glyfosaat resten (bestrijdingsmiddel veel gebruikt in die landen) wat verantwoordelijk is voor allerlei ziektes zoals Alzheimer, Parkinson etc. Ooit eens gelezen dat havermout 4000x of meer de toegestane hoeveelheid resten glyfosaat bevatte..En aangezien vee het eet komt het alsnog indirect in onze voedselketen. Dus biologisch en grasgevoerd vlees is het antwoord voor gezond eten denk ik.

Helen 66
Helen 6616 jan. 2022 - 12:19

Niet alleen de Amazone, maar ook de oerwouden in Indonesie worden bedreigd door houtkap voor sojaplantages en daarmee verdrijving van der Oerang oetangs.

anduril
anduril16 jan. 2022 - 10:17

Niet alleen dat er in Brazilië gigantisch veel bos wordt gekapt voor de sojateelt (overigens hoofdzakelijk voor veevoeder), het Amazone regenwoud is 's werelds grootste zuurstof producent, waar CO2 wordt omgezet in O2. CO2 is een van de grootste veroorzakers van de opwarming van de aarde. De grootste is methaan en daarvan ontsnapt er steeds meer door de ontdooiing van de permafrost en de uitstoot van de veeteelt. Kortom, een vicieuze cirkel, waaruit al bijna geen ontsnappen meer mogelijk is. Het is een gotspe de productie van CO2 door mens en dier nog eens extra te moeten beperken wegens de ontbossing in Brazilië, die door de politiek van president Bolsonaro is verhevigd.

16 jan. 2022 - 9:56

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

JannieBoe
JannieBoe15 jan. 2022 - 12:56

Dat is goed nieuws. Het gaat erg slecht met de wouden in Brazilië door sojateelt. Het is maar de vraag of hier genoeg soja verbouwd kan worden om de bizar hoge vraag uit de veeteelt te bedienen. Daar help alleen minder vlees eten en vooral minder vlees produceren. In Nederland wordt inmiddels ook Quinoa verbouwd trouwens. Ook een product dat desastreus is voor mens en natuur op locatie, zoals Peru en Bolivia. Zie https://downtoearthmagazine.nl/10x-superfoods-durf-jij-ze-nog-te-eten/ Bij quinoaholland.nl hebben ze Quinoa van Hollandse bodem.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!