Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Nederland een van de grootste Europese aanjagers van ontbossing
14-04-2021
•
leestijd 2 minuten
•
1511 keer bekeken
•
Nederland is binnen Europa een van de koplopers als het gaat om het importeren van producten die gelinkt zijn aan ontbossing in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. In een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) staat dat door Nederland 30.000 hectare oerwoud per jaar gekapt wordt.
De bossen worden gekapt voor de verbouwing van soja voor vervoer en palmolie. Als het aan het WWF ligt komt er strengere regelgeving over ontbossing.
Per inwoner is Nederland zelfs de grootste aanjager van ontbossing. De gemiddelde Nederlander is indirect verantwoordelijk voor zo'n 18 vierkante meter aan boskap. De gemiddelde Europeaan draagt met vijf vierkante meter veel minder bij. De acht grootste economie van Europa, daar hoort Nederland ook bij, zijn samen verantwoordelijk voor 80% procent van de Europese boskap.
Het WWF deed onderzoek naar het kappen van regenwoud gericht op de import van landbouwproducten van de Europese Unie. Nederland komt daarin naar voren als een van de grootste importeurs van Soja. Voor het verbouwen van de bonen wordt grond vrijgemaakt op plekken waar eerst regenwoud en savannes waren. Nederlandse boeren gebruiken soja als voer voor vee dat uiteindelijk geëxporteerd wordt als vlees.
Grote oppervlaktes
Wereldwijd wordt per jaar vijf miljoen hectare aan bossen in tropische gebieden gekapt voor de landbouw. Dat is meer dan de oppervlakte van Nederland. De EU is de een na grootste op het gebied van 'geïmporteerde ontbossing'. De EU-landen zijn samen verantwoordelijk voor 16 procent van de ontbossing. Op de eerste plek staat China, dat is verantwoordelijk voor 24 procent.
De Europese commissie komt in mei met een wetsvoorstel over ontbossing. Het WWF hoopt dat deze wet ervoor zorgt dat producten die iets te maken hebben met het kappen van regenwoud verboden worden op de Europese markt. ANP