Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'De drukste dag op Schiphol? Oh ja?'

26-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegtuig_24.jpg
Wie vrijdag op Schiphol rondloopt, kan zich moeilijk voorstellen dat dit de allerdrukste dag van het jaar is voor de luchthaven. ,,De drukste dag? Oh ja? Niks van gemerkt", aldus meerdere passagiers.
Meer personeel
Het inzetten van extra personeel werpt zijn vruchten af. Bij geen enkele incheckbalie zinkt de moed je als passagier in de schoenen. ,,De rij is prima te doen. We waren 3 uur voor vertrek aanwezig, maar hadden ook later kunnen komen", aldus mevrouw Van Leeuwen, die vrijdagmiddag met haar gezin naar Florida vliegt. Een reisleidster van Beter-Uit heeft wel ergere 'drukste dagen' meegemaakt. ,,Volgens mij checken veel mensen online in, waardoor de rijen korter zijn dan vroeger. Maar dat ik in de auto in de file stond voor de vertrekhal, had ik nog nooit meegemaakt."
Spreiding
Een woordvoerder van de luchthaven is in zijn nopjes. ,,Alle vluchten zijn goed over de dag verspreid, al zijn er natuurlijk piekmomenten. Maar passagiers komen op tijd en zijn goed voorbereid." Toevallig staat hij naast de langste rij die op dat moment op het vliegveld te vinden is: bij de tax-free validation, waar een grote groep Aziatische toeristen zijn in Nederland betaalde btw komt terughalen voordat de terugreis begint.
Fitte medewerkers
Ook bij de paspoort- en bagagecontrole is weinig stress. De rijen zijn 's morgens zo kort, dat de speciale afgezette 'wachtrijpaden' niet gebruikt worden. Even verderop blijken de mannen van inpakservice Seal & Go goed voorbereid. ,,We hebben instructies gekregen om de avond voor onze dienst niet te gaan stappen. Je wilt natuurlijk wel fit zijn op een drukke dag", vertelt er één. Het inzetten van extra teamleden lijkt tot dan toe overbodig. ,,Ik denk dat het zaterdag drukker wordt in de vertrekhal en dat er vandaag vooral arriverende passagiers zijn."
"Oh ja?"
In de aankomsthal is daar echter weinig van te merken. Vriendinnen Stien de Groot en Consita van de Meulen zijn net terug van twee weken Turkse zon. ,,De drukste dag? Oh ja? De paspoortcontrole ging juist razendsnel", merkt De Groot op. ,,Alleen het wachten op de koffers duurde een half uur."
Entertainment
Speciaal voor wachtende passagiers heeft Schiphol entertainment ingehuurd. Een als wereldreiziger verklede actrice staat bovenop een grote wereldbol en wijst kinderen hun vakantiebestemming aan. Collega Guro Falck-Olsen van deze Wereldwandelaar vertelt: ,,We spelen niet bij de rijen, maar al daarvoor. Mensen nemen de tijd voor ons en zijn in een goed humeur. Logisch, ze gaan op vakantie en het mooie weer begint hier al."
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!