Kassa

De Adobe Flash Player verdwijnt: dit moet je weten

  •  
09-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
33064 keer bekeken
  •  
Adobe-Flash-Player logo 1127
Hoe vaak heb je in het verleden niet de Flash Player moeten downloaden of updaten? Dit programma van Adobe om video’s goed te kunnen bekijken op webpagina’s, loopt op zijn laatste benen. Waarom stopt Flash Player? En wat kun je als gebruiker doen?
Na 31 december 2020 stopt Adobe volledig met de distributie en ondersteuning van Flash Player. Al in 2017 werd het einde aangekondigd, maar nu is het dan (bijna) zover. De meest gebruikte browsers zoals Chrome, Firefox of Safari ondersteunen Flash al niet meer standaard bij het afspelen van videocontent. Soms moet je nu handmatig toestemming geven om de Flash-plugin te activeren op een webpagina, om iets bewegends dat om Flash Player vraagt te kunnen bekijken.

Waarom stopt het?

In de loop der jaren is Flash Player ingehaald door andere programma’s die bewegingssoftware maken. Je komt op sites nu vaker het veiliger en modernere HTML5 tegen. Ook werkt Flash op smartphones en tablet niet altijd even goed. Bovendien was de software van Adobe het doelwit van cybercriminelen die misbruik maken van kwetsbaarheden in Flash Player. Kortom: redenen genoeg  voor Adobe om de stekker eruit te trekken.

Downloads niet meer beschikbaar bij Adobe

Adobe zal per 1 januari alle Flash Player downloads verwijderen zodat de software niet meer gebruikt of gedeeld kan worden. Gebruik van Flash Player wordt ten strengste afgeraden door het bedrijf, met ingang van 2021, omdat veilig gebruik niet meer wordt gegarandeerd. Kom je volgend jaar op een website een toch nog een link tegen om Flash Player te downloaden? Maak er dan géén gebruik van, adviseert Adobe. Het programma is niet meer betrouwbaar.

Tekst loopt verder onder afbeelding.
adobe flash player installen 930

Wat moet ik doen?

Aan het eind van het jaar krijg je een melding via Adobe met verzoek om Flash Player van je pc, laptop of mobiele device te verwijderen, als je dat ooit hebt geïnstalleerd. Als je dat hebt gedaan, kun je de software sowieso niet meer gebruiken.
Gebruik je tot het eind van dit jaar nog Adobe Flash? Zorg dan in elk geval dat je de laatste versie, met alle beveiligingsupdates, hebt geïnstalleerd. Je kunt hier je versie controleren.
Verder kun je online gewoon videocontent blijven bekijken omdat websites in de afgelopen jaren Flash hebben vervangen voor bijvoorbeeld HTML5. Kom je volgend jaar op een site waar toch Flash Player-plugin nodig is om video of animaties te bekijken? Maak dan dat je wegkomt. Flash is dan verleden tijd en niet meer veilig om te gebruiken.

Alvast verwijderen?

Wil je nu alvast Flash Player verwijderen? De fabrikant Adobe heeft instructies hiervoor online gezet. Lees ze hier als je Windows gebruikt. Je leest ze op deze pagina als je Apple gebruikt.
bronnen: Tweakers, Adobe, Techpulse, Androidplanet
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Jan Joosse
Jan Joosse22 nov. 2020 - 22:32

Hallo, Ik heb de flash-player volgens de richtlijn verwijderd. Echter... de "Flash player settings manager" staat nog steeds onder Systeem en beveiliging in het configuratiescherm. Hoe kan ik deze verwijderen? Alvast bedankt voor de tip. Met vr. groet, Jan Joosse

1 Reactie
downiebadowskie
downiebadowskie14 mrt. 2021 - 20:51

geen idee :D

Bluefeather
Bluefeather9 okt. 2020 - 16:17

En waar kan ik dan de html 5 downloden ?

2 Reacties
downiebadowskie
downiebadowskie14 mrt. 2021 - 20:52

op kekma.net

Typeface
Typeface14 mei 2021 - 7:16

Gelieve niet op de de website opzoeken die downiebadowskie voorstelt. Dit betreft een shockerende site met extreme sexuele en morbide content!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!