Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Daling vakanties zet niet door

13-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vakantie_sunnybeach_02.jpg
Nederlanders zullen dit jaar even vaak op vakantie gaan als in 2014. Daarmee komt een eind aan de lichte dalingen van de afgelopen twee jaar. Echt herstel van de vakantiemarkt zal echter nog wat langer op zich laten wachten. Deze verwachting spreekt NBTC-NIPO Research uit op basis van onderzoek onder 20.000 Nederlanders.
Vaker op vakantie
Uit het dinsdag op de Vakantiebeurs gepresenteerde onderzoek blijkt dat ruim 70 procent van de Nederlanders dit jaar op vakantie wil. Vergeleken met vorig jaar is dat een daling van zo’n 1,5 procentpunt. Van degenen die op vakantie willen, geeft het overgrote deel (ruim 60 procent) aan even vaak als vorig jaar te willen gaan. De groep die vaker wil, is echter voor het eerst sinds jaren weer groter dan de groep die minder vaak wil gaan.
Bezuinigd op grote aankopen
Het verbeterde consumentenvertrouwen en de aantrekkende economie vertalen zich daarmee niet direct in meer vakanties. Een van de verklaringen is dat consumenten de afgelopen jaren stevig hebben bezuinigd op grote aankopen zoals huizen, auto’s en keukens. Daar geven zij nu mogelijk voorrang aan en dat gaat ten koste van het budget voor vakanties, stelt NBTC-NIPO.
Crisis
De economische crisis heeft maar beperkte invloed gehad op het vakantiegedrag van Nederlanders. In de beginjaren van de crisis stabiliseerde het aantal vakanties. Vakantiegangers bezuinigden door korter en minder ver te gaan en door wat minder uit te geven, maar bleven wel op vakantie gaan.
Lichte krimp
Pas de laatste twee jaar was er sprake van een lichte krimp. De totale daling van het aantal vakanties sinds de start van de crisis eind 2008 bedroeg 2 procent, in verblijfsnachten uitgedrukt min 5 procent. ,,Deze relatief beperkte daling laat het grote belang zien dat Nederlanders hechten aan vakanties'', aldus een woordvoerder van NBTC-NIPO. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!