Kassa

Dalende olieprijzen; wat speelt er en wat zijn de verwachtingen?

04-05-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
254 keer bekeken
  •  
olie olieplatform 1127
Je hebt het misschien al gemerkt bij het tanken: de brandstofprijzen zijn historisch laag. De coronacrisis raakt namelijk ook de olie- en gassector en de fysieke opslag voor olie komt wereldwijd vol te zitten. Als gevolg hiervan worden olie en andere brandstoffen goedkoper. Wat kunnen we nog meer verwachten?

Negatieve olieprijzen

De zaken op de oliemarkt gingen de afgelopen maanden al steeds slechter, maar bereikten op maandag 20 april een uniek historisch moment. De Amerikaanse prijs voor olie die vanaf mei wordt geleverd is namelijk negatief geworden.
Dit heeft er onder andere mee te maken dat de opslagtanks voor ruwe olie in de Verenigde Staten in mei en juni zo vol zitten dat producenten tussenhandelaren moeten betalen om olie af te nemen. Zo voorkomen producenten dat de olieproductie in bepaalde velden moet worden stilgelegd, aldus Business Insider.
Wie nu dus olie koopt, krijgt geld toe. Maar als consument heb je niets aan een vat ruwe olie in je achtertuin; dit staat alleen maar in de weg, aangezien het ook nog geraffineerd moet worden voor je er echt iets aan hebt.
Brandstofproducenten zagen volgens UnitedConsumers deze situatie al aankomen. Niet alleen de Amerikaanse industrie, maar ook die van Nederland – en andere landen – wordt geraakt. De prijs van een zogeheten vat Noordzee-olie daalde namelijk ook op maandag 20 april.

Vraag naar energie is gedaald

De situatie is wel duidelijk: wereldwijd daalt de olieprijs aanhoudend. Dat komt mede doordat veel economieën wereldwijd grotendeels platliggen. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ligt de vraag naar olie op het laagste niveau in 25 jaar en zal de vraag voor heel 2020 gemiddeld pér dag dalen met 9,3 miljoen vaten. Dankzij dit record is bijna tien jaar aan groei van de vraag naar olie verdwenen, meldt Het Financieele Dagblad.
Veel problemen in de branche speelden al voor de coronacrisis, maar de crisis droeg bij aan een versterkte daling. De prijsval in Amerika laat bijvoorbeeld zien hoe groot de daadwerkelijke impact van de coronacrisis is. Daarom kwamen olielandenclub OPEC, Rusland en andere olieproducerende landen eerder in april overeen om de productie met bijna tien miljoen vaten per dag te verlagen, om zo de prijzen iets op te kunnen krikken. Er staan namelijk alleen al in Europa zestig miljoen banen op het spel. De situatie op de oliemarkt kan dus zo grote consequenties hebben op het gebied van werkgelegenheid, koopkracht en welvaart.

Dalende olieprijzen van invloed op milieu

Volgens energie-econoom Hans van Cleef van het economisch bureau van ABN-AMRO betekent het volraken van de opslag een groot probleem en mogelijks zelfs een milieuramp. De kans bestaat namelijk dat olieproducenten in landen waar de regels minder goed worden gehandhaafd hun olie ergens in de natuur dumpen. Zover zal het volgens Van Cleef niet snel komen, meldt Business Insider, aangezien veel olie-installaties nu worden stilgezet.

Kelderende olie- en benzineprijzen

Waar de olieprijzen al eerder hard daalden, volgen de benzineprijzen met enige vertraging, volgens Paul van Selms, benzine-expert bij consumentencollectief UnitedConsumers. Het collectief berekent elke dag de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) voor benzine, diesel en LPG. Wie nu naar een pomp rijdt, ziet daar verbazingwekkend lage prijzen. Dat de benzineprijzen kelderen is ook logisch, aangezien nu een groot deel van de vraag naar brandstof weg is door de coronacrisis. Mensen rijden minder auto, het vliegverkeer kwam stil te vallen en ook andere vormen van transport werden grotendeels stilgelegd.
De omzetten van tankstations kelderden volgens berekeningen van Multitankcard, aanbieder van mobiliteitspassen, met de helft de afgelopen tijd. Zo lag begin april de prijs voor een liter Euro 95 bij een Noord-Brabants tankstation op 1,35 euro. Wanneer de prijs verder daalt dan dit, is dat volgens Van Selms niet duurzaam, aangezien de olie voor dat geld niet uit de grond wordt gehaald.

Toekomstverwachtingen

Het IEA – dat ooit is opgericht na de oliecrisis om olietekorten op te vangen – vermoedt dat het zomaar zo kan zijn dat de olieprijs nog verder daalt en dat we uiteindelijk op 2020 zullen terugkijken als het slechtste jaar in de geschiedenis van de wereldwijde oliemarkten. De industrie zal dus flink op de proef worden gesteld, maar nu juist door de enorme overschotten aan en dalende vraag naar olie. Het zal namelijk wel even duren voor alle overschotten zijn verdwenen en een vat olie weer 60 dollar kost.
Ook als de vraag naar olie weer wat meer op gang komt door een toename aan vliegverkeer en transport, is de verwachting dat de vraag niet verder toe zal nemen door het oude niveau. Dit komt mede doordat er ook steeds meer gebruik wordt gemaakt van alternatieve energiebronnen en de productie van fossiele brandstoffen vanwege het milieu onder druk komt te staan.

Hoe raakt dit de consument?

Als consument is het raadzaam om wanneer de bodem van de tank van je voertuig zichtbaar is, deze nu bij te vullen. Goedkoper krijg je je brandstof namelijk bijna niet. Hoelang het precies duurt voordat de prijzen weer zijn hersteld, is moeilijk in te schatten, maar Paul van Selm van UnitedConsumer verwacht dat het effect bij de pomp van korte duur is. Hij verwacht namelijk dat de andere landen die zijn aangesloten bij oliekartel OPEC snel overstag zullen gaan met nieuwe afspraken over productieverlaging. Daardoor zal de consument al binnen enkele weken een paar center per liter meer gaan betalen.
Wanneer de overschotten weg zijn en de olievoorraad opraakt, zal je het volgens experts wel bij de pomp zien; dan moet er weer nieuwe benzine en diesel komen en zal je dat in de prijs terugzien.
Bron: Business Insider, Het Financieele Dagblad, UnitedConsumers, Trouw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

John1313
John13134 mei 2020 - 14:55

Ik kom regelmatig in Duitsland, € 1,079 momenteel  

2 Reacties
clearmaker
clearmaker4 mei 2020 - 19:01

op sommige momenten daalt de prijs zelfs tot 1,059 / liter euro95De prijzen in Duitsland fluctueren de hele dag van 1,059 tot 1,229 omdat er in een stad als Kleef wel 16 pompstations zijn, soms 3 op nog geen 100 meter.Zelf bijhouden welk moment van de dag doorgaans het goedkoopst is ----->  https://www.clever-tanken.de/  in Duitsland, en daar staat op de pomp hoeveel belasting/steur er op 1 liter brandstof zit, euro95 b.v. 0,98 euro/literDus doorgerekend kost de kale brandstof in Duitsland goedkoopst maar 8 eurocent per liter !!!!!!

John1313
John13134 mei 2020 - 19:12

Ook goede vergelijking stite: https://mehr-tanken.de/ Zowel Clever Tanken als Mehr Tanken hebben ook een app, handig voor onderweg.  Ik tank meestal bij een supermarkt (REAL). Bij aankomst op de prijs letten, is die hoog eerst shoppen en dan tanken zo niet andersom. Scheelt soms wel een stuiver per liter.

simon55
simon554 mei 2020 - 13:59

Ik heb gisteren getankt voor € 1,365

ansvanz
ansvanz4 mei 2020 - 13:47

Benzine is niet de gansters in de Haag pakken van elke euro 80% het zelfde met huur heffing door de Haag kost on 21euro per maand en dat zelfde krijg je dat met het behouden van de KLM gaan wij weer betalen de ING hebben we ook de lasten van gehad en die passen ook alles weer wat ons geld kost eerst alles kadou en nu betalen

januitgroningen
januitgroningen4 mei 2020 - 12:56

De keerzijde;  Het zal ook omslaan in schaarste. Doordat er vrijwel geen geld is, voor het opstarten van nieuwe projecten. Dit ijlt na. Sinds 2010 is de olieprijs al relatief laag. Om die reden is er al veel aan werkgelegenheid verloren gegaan in Nederland alleen al. Er vallen vandaag de dag nog steeds ontslagen in de oliesector. 

1 Reactie
somethinels
somethinels4 mei 2020 - 16:34

Laag ik vind 1,67 in de stad niet laag!

advandeput1943
advandeput19434 mei 2020 - 12:22

1,45 niet normaal.

1 Reactie
Meindo
Meindo4 mei 2020 - 13:16

Niet normaal? Ik tank voor 1,399 en dat vindt ik duur zat. 

advandeput1943
advandeput19434 mei 2020 - 12:09

Hoe kan dat ? Ik zit vanwege het coronavirus vast in Australië en daar lees ik de prijzen van een liter ongelood terug gerekend naar Euro centen, en dan kom ik uit op 52 euro centen, dit steekt toch wel heel schril tegen de Nederlandse prijs af, of niet BNNVARA ?

Engelse drop
Engelse drop4 mei 2020 - 11:59

Aan belastingen betalen we nu 1 euro 10 reken maar uit wat de benzine kost

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!