Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CU wil landelijke bibliotheekpas

15-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bibliotheek_09.jpg
De ChristenUnie in de Tweede Kamer wil snel een landelijke bibliotheekpas. Kamerlid Carla Dik-Faber brengt dit donderdag in tijdens een debat over bibliotheken.
Praktisch
,,Soms is het veel praktischer om bijvoorbeeld in de plaats waar je werkt boeken te lenen. Dat is nu nog niet altijd mogelijk'' , zegt Dik-Faber. Op dit moment kunnen bibliotheken volgens het Kamerlid ook hogere tarieven in rekening brengen voor niet-ingezeten en dat vindt ze geen goede zaak, zeker niet als ze denkt aan mensen die ergens wonen waar geen volwaardige bibliotheek is. Met zo'n landelijke pas kan dat ook worden opgelost.
,,Ook sluit zo'n pas aan bij de digitaliseringstrend, waarbij zo veel mogelijk informatie beschikbaar is voor zo veel mogelijk mensen, onafhankelijk van tijd en plaats. Een landelijke pas ondersteunt die ontwikkeling'', zegt Dik-Faber.
Ontwikkeling jongeren
De PvdA wil dat jongeren beneden de 18 jaar behalve in de fysieke, ook in digitale bibliotheken gratis kunnen lenen. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch: ,,Ook digitale bibliotheken leveren een belangrijke bijdrage voor jongeren om zich te ontwikkelen.''
Ook wil de PvdA dat bibliotheken meer muziek en achtergrondinformatie daarover gaan aanbieden. Dat wil hij vastleggen in de wet.
'Ondersteun vrijwilligers'
En het CDA heeft ook nog een voorstel om het sluiten van biebs zo veel mogelijk te voorkomen. Buurtbewoners moeten worden geholpen als ze zelf een bibliotheek overeind willen houden, met bijvoorbeeld vrijwilligers of het combineren van de bibliotheek met een andere (commerciële) functie. Het moet een recht worden zoiets te doen, zodat de buurtbewoners niet zijn overgeleverd aan de gemeente. De gemeente moet zo nodig juridische, organisatorische en financiële ondersteuning aan het initiatief geven, vindt het CDA. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!