Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Crédit Agricole start met compensatieregeling

7 mei 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
credit agricole 3 1127
Crédit Agricole, één van de grootste aanbieders van consumentenkrediet in Nederland, gaat vanaf zaterdag 9 mei beginnen met de compensatie voor haar klanten. Dit doen ze naar aanleiding van uitspraken van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Het instituut bepaalde dat de rentes op de doorlopende kredieten te hoog waren. Kassa besteedt al sinds 2016 al aandacht aan de zogeheten wurgkredieten.
Klanten komen in aanmerking voor de compensatieregeling als zij een lopend contract hebben op 1 januari 2008, of klanten met contracten die na 1 januari 2008 zijn beëindigd. Zij worden door middel van een brief van de kredietverstrekker op de hoogte gebracht. In de brief wordt de compensatieregeling aangekondigd.
Na de eerste brief krijgen klanten een tweede brief, waarin wordt uitgelegd wat ze precies moeten doen om de compensatie te kunnen krijgen. Zo is er een speciale website Mijnrentevergoeding.nl opgezet voor het hele compensatieproces.

Gemiddelde compensatie van 1000 euro

Opvallend is dat Crédit Agricole voor de berekening van de compensaties niet precies de uitspraak van het Kifid volgt. Daarin wordt bijvoorbeeld geen grens gesteld voor zaken van voor 2008. De bank zegt dat te doen omdat klantgegevens van voor 2008 zouden ontbreken. Maar dat verbaast Rob Goedhart van Stichting Geldbelangen. Hij vertegenwoordigt verschillende klanten van Crédit Agricole. In diverse zaken van Goedhart lukte het Crédit Agricole gewoon om klantgegevens van voor 2008 aan te leveren.
De verwachting van Credit Agricole is dat klanten een gemiddelde compensatie krijgen van 1000 euro. De bank heeft daarvoor, zo bleek eerder, 90 miljoen euro gereserveerd om klanten te kunnen compenseren. Per 1 mei zijn alle doorlopende kredieten omgezet in leningen die in maandelijkse termijn afgesloten moeten worden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Serafina-cura-Fina
Serafina-cura-Fina28 mei 2020 - 15:38

Net een brief van Interbank gekregen waarin staat dat ik recht heb op rente compensatie. Deze kan ik via mijnrentevergoeding.nl opvragen.Tussen 2016 en 2019 heb ik doorlopend krediet gehad. Inmiddels alles afbetaald in 2019.Tot mijn verbazing kwam ik erachter dat ik recht op op bedrag van ca.50 euro. Mijn adviseur heeft veel hoger bedrag uitgerekend die loopt in enkele honderde euro's.Lijkt me sterk dat alleen 50 euro aan rente is te veel betaald in periode van 3 jaar.Vraag is of mijnrentecompensatie.nl betrouwbaar is of is dit nog een poging van IB om klanten met paar tientjes ogen in te smeren?!

BravoHotel
BravoHotel28 mei 2020 - 9:17

Ik ben juist tevreden hoe het is afgehandeld. Heel zuur, die betaalde rente, maar ik kreeg netjes een schrijven, heb kunnen inloggen met IDIN en letterlijk binnen 10 minuten heb ik iets meer dan 2k euro in het vooruitzicht. Enerzijds lekker, zo'n verrassing achteraf omdat alles al 2 jaar geleden is afgelost, maar mijn hemel: wát een geld is er op die manier dan binnengeharkt zeg. En tóch hebben we dat met z'n allen goed gevonden, ondanks er niet netjes gehandeld is. Tóch staat onze handtekening onder dat contract.

Danielle2505
Danielle250519 mei 2020 - 22:13

Ik ontving een brief dat ik in aanmerking kom, wist ik niet eens, ook niet oplettend van tussenpersoon Nu willen ze ondertekend contract maar dat kan ik nergens vinden, weet iemand wat er dan gebeurt? Er is toch een contract anders hoef ik ook niet te betalen toch?Daarnaast is interbank gestopt met doorlopende kredieten per 1/5/2020 en kan ik niks opnemen alleen aflossen. Als ze het bedrag dat ik terug krijg niet van de lening af wil laten gaan maar gewoon gestort wil krijgen, heb ik daar dan recht op? Ik betaal elke maand netjes, mis nooit een betaling ben het ten onrechte teveel betaalde bedrag is toch mijn eigen geld. Wie weet hier meer van?

Pieterteleurgesteld
Pieterteleurgesteld14 mei 2020 - 13:10

Tja  bij de site ingecheckt  hieruit volgt  geen compensatie na 1 jan 2018,  juist een mnd later  alles afgelost , 30 jaar te hoge rente betaald[dertig jaar] aflossing bv 100 gld  rente 100 gld dat schoot dus lekker op ha ha  dit was bij de voorganger  Finata Bank  ben deze naam niet meer tegen gekomen echter.Rente betaald eff  13,636 feb 2008.  Wat nu  Kifid  Kassa  enz

remkordam
remkordam10 mei 2020 - 6:58

je moet eerst het voorstel van ze goed keuren voor dat je de berekening kan zien hoe ze tot de compensatie komen. Rare gang van zaken.Als je gaat zoeken kom je er achter dat je berekening kan opvragenUitspraak is vanaf 1 jan. 2005 en de bank gaat vergoeden vanaf 1 jan 2008.

JohnFV
JohnFV9 mei 2020 - 20:00

Ik ben benieuwd of mijn 9.2% ook teruggezet word naar 3.9%