Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Coronapas verliest onbeperkte geldigheid: hoe behoud je een geldige QR-code?

04-02-2022
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
34117 keer bekeken
  •  
coronatoegangsbewijs_hulpartikel_20220203

Op dinsdag 8 februari komt het coronatoegangsbewijs van ruim een half miljoen mensen te vervallen als gevolg van een wetswijziging. En dat heeft mogelijk gevolgen voor zaken als reizen, toegang tot de horeca en het bezoeken van culturele instellingen. Hoe kun je bekijken wanneer jouw toegangsbewijs vervalt? En wat kun je doen om je QR-code te behouden? In dit artikel leggen we het uit.

De voorwaarden wat betreft de geldigheid van de coronapas worden namelijk gewijzigd. Waar het toegangsbewijs voorheen onbeperkt geldig was na volledige vaccinatie of een door de GGD vastgestelde besmetting met het coronavirus, wordt de geldigheidsduur van de QR-code aan banden gelegd.

Om de wijzigingen helder toe te kunnen lichten, is het goed om de huidige voorwaarden nog eens samen te vatten.

Wat zijn de voorwaarden voor het verkrijgen van een coronatoegangsbewijs?

Het coronatoegangsbewijs komt doorgaans in de vorm van een QR-code in de CoronaCheck-app, al is het ook mogelijk om het toegangsbewijs te printen.

Voor een coronatoegangsbewijs heb je een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een negatieve testuitslag nodig. Momenteel kom je in aanmerking voor een geldig coronatoegangsbewijs als je;

- Volledig bent gevaccineerd met één van de goedgekeurde vaccins (Moderna, BioNTech/Pfizer of AstraZeneca), waarvan je twee prikken hebt ontvangen;

- Volledig bent gevaccineerd met het Janssen-vaccin, waarvan één prik volstaat;

- Twee prikken hebt gehad van verschillende coronavaccins;

- Corona hebt gehad en deze besmetting door middel van een PCR-test of antigeentest is vastgesteld door de GGD

In de eerste drie gevallen krijg je na het toedienen van de vaccinatie(s) een vaccinatiebewijs. Dat heb je nodig om je coronapas aan te kunnen vragen. 

Ben je daarentegen niet gevaccineerd, maar is er een coronabesmetting vastgesteld via een PCR-test of een antigeentest bij de GGD? Dan krijg je geen vaccinatiebewijs, maar een herstelbewijs. Ook daarmee kom je in aanmerking voor een coronapas, maar deze kun je pas aanvragen als de testuitslag 11 dagen oud is. Een PCR-test mag maximaal 365 dagen geleden zijn afgenomen, een antigeentest mag niet ouder zijn dan 180 dagen.

Ben je überhaupt niet gevaccineerd, en beschik je evenmin over een herstelbewijs? Dan bestaat er nog de mogelijkheid om een tijdelijk toegangsbewijs te krijgen op basis van een negatieve testuitslag. Dat kan door een coronatest af te nemen bij één van de testaanbieders die zijn aangesloten bij Testen voor Toegang. Deze testuitslagen zijn 24 uur geldig.

Wat past bij jou? Check de info op Rijksoverheid.nl

Op de website van de Rijksoverheid staan alle mogelijke variabelen qua vaccinatie-, herstel- en/of teststatus op een rij. Wil je weten wat je in jouw specifieke situatie moet doen om een coronatoegangsbewijs te krijgen? Kijk in dat geval op deze pagina voor meer informatie. 

Wat verandert er wat betreft de geldigheid van het coronatoegangsbewijs?

Goed om te weten: bovenstaande voorwaarden voor het aanvragen van een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een testbewijs veranderen niet. Het enige dat verandert, is de geldigheidsduur van je coronatoegangsbewijs.

Dat heeft te maken met het feit dat de vaccins hun effectiviteit na verloop van tijd gedeeltelijk verliezen, mede doordat ze minder vat lijken te hebben op nieuwe virusvarianten zoals de omikronvariant die momenteel dominant is in Nederland.

Welke situatie op jou van toepassing is, hangt af van een aantal factoren. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende situaties.

Onbeperkt geldig coronatoegangsbewijs? Alléén na boosterprik

Waar je coronatoegangsbewijs na volledige vaccinatie of herstel tot voor kort nog onbeperkt geldig was, wordt de geldigheidsduur vanaf 8 februari beperkt. Volledig gevaccineerden kunnen een onbeperkt geldig toegangsbewijs krijgen na het halen van een boosterprik. In andere gevallen volstaat het voltooien van de basisvaccinatie of door bewijs van een (nieuwe) besmetting te tonen, al is het toegangsbewijs in deze gevallen niet onbeperkt geldig.

Ben je volledig gevaccineerd, maar heb je de boosterprik nog niet gehaald? Dan is jouw toegangsbewijs op basis van vaccinatie vanaf dinsdag 8 februari nog 270 dagen geldig voordat deze komt te vervallen.

Ook de geldigheidsduur van een herstelbewijs wordt beperkt. Het coronatoegangsbewijs op basis van een herstelbewijs was eveneens onbeperkt geldig, maar krijgt voortaan een geldigheidsduur van 180 dagen. 

Let op de datum van het vaccinatie- of herstelbewijs

Bovenstaande wijziging geldt overigens met terugwerkende kracht, of je nu gebruik maakt van een vaccinatiebewijs of van een herstelbewijs. Je moet dus goed naar de datum kijken van jouw coronatoegangsbewijs.

Heb je de basisvaccinatie bijvoorbeeld vóór 15 mei 2021 afgerond? Dan zitten de 270 dagen er voor jou inmiddels bijna op en verliest jouw toegangsbewijs na 15 februari 2022 zijn geldigheid.

Voor toegangsbewijzen op basis van herstelbewijzen geldt hetzelfde, maar onder iets andere voorwaarden. Heb jij bijvoorbeeld begin juli 2021 een positieve testuitslag gekregen van de GGD en heb je destijds op basis van dat herstelbewijs een coronatoegangsbewijs aangevraagd? Dan vervalt dat toegangsbewijs onder de nieuwe regels, omdat de besmetting langer dan 180 dagen geleden is vastgesteld.

De geldigheidsduur van een coronatoegangsbewijs op basis van een negatieve testuitslag blijft 24 uur geldig: op dit vlak blijft alles dus ongewijzigd.

Hoe kan ik de geldigheidsduur van mijn coronatoegangsbewijs verlengen?

De meest voor de hand liggende methode om een geldig coronatoegangsbewijs te behouden, is door een afspraak te maken voor een boosterprik.

Heb jij op dit moment een geldig coronatoegangsbewijs op basis van een vaccinatiebewijs? Dan volstaat één boosterprik om de geldigheid van je toegangsbewijs te behouden.

Er zit vooralsnog géén vervaldatum aan de boostervaccinatie, dus wie na volledige vaccinatie een boosterprik haalt, behoudt daarmee een coronatoegangsbewijs met een onbeperkte geldigheidsduur. Momenteel is dat de enige manier waarop je een toegangsbewijs zonder vervaldatum kunt krijgen.

Daarmee is overigens niet gegarandeerd dat dit in de toekomst zo blijft: mochten nieuwe wetenschappelijke inzichten daar aanleiding toe geven, dan zou het in theorie kunnen dat er op termijn nóg een aanvullende boosterprik wordt gevraagd om een geldig coronatoegangsbewijs te behouden. Op dit moment is daar echter nog geen sprake van.

Herstelbewijs na besmetting

Het zou natuurlijk ook kunnen dat je opnieuw besmet raakt met het coronavirus. Is dat het geval, en is ook de nieuwe besmetting officieel vastgesteld door de GGD? Dan kun je op basis van de nieuwe testuitslag wederom een herstelbewijs aanvragen waarmee je de geldigheidsduur van je coronatoegangsbewijs kunt verlengen.

Op basis van de nieuwe maatregelen blijft het testbewijs op basis van een positieve testuitslag 180 dagen geldig na de meest recent geconstateerde besmetting. Je kunt dus geen besmettingen 'stapelen' om zodoende een coronatoegangsbewijs met een onbeperkte geldigheidsduur te krijgen, daarvoor is toch echt een boosterprik nodig.

Op de website van de Rijksoverheid staat beschreven onder welke voorwaarden je na een besmetting met het coronavirus een boosterprik kunt halen en wanneer je de basisserie hebt voltooid. 

Hoe zie ik wanneer de geldigheid van mijn coronatoegangsbewijs verloopt?

De meeste mensen hebben een vaccinatie- of herstelbewijs in de vorm van een QR-code in de CoronaCheck-app. Open je deze app? Dan zie je onder het kopje Mijn bewijs vanaf welke datum jouw QR-code geldig is.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft op 3 februari 2022 laten weten dat de app gebruikers een melding stuurt op het moment dat het coronatoegangsbewijs dreigt te vervallen, aldus RTL Nieuws. Gebruikers krijgen dan ook het advies om de app regelmatig te openen om te zien of hun vinkje nog actief is. Ook is het van belang om de app up-to-date te houden, want in oudere versies van de app wordt deze melding mogelijk niet getoond.

Krijg je geen melding te zien, of wil je zelf controleren wanneer jouw QR-code vervalt? Daar komt wat rekenwerk bij kijken, maar dat is gelukkig betrekkelijk eenvoudig. Als je de basisserie hebt afgerond en je volledig bent gevaccineerd, zie je op de landingspagina van de CoronaCheck-app staan vanaf welke datum je coronatoegangsbewijs geldig is.

Heb je de boosterprik niet gehaald, dan moet je negen maanden (270 dagen) doortellen om te weten wanneer jouw QR-code zijn geldigheid verliest. Alleen na het halen van een boosterprik heb je een coronatestbewijs met een onbeperkte geldigheidsduur.

Dezelfde methode pas je toe als je een herstelbewijs in de CoronaCheck-app hebt, al geldt in dat geval dat je zes maanden (180 dagen) moet doortellen om te kunnen zien wanneer je toegangsbewijs verloopt.

Let op: papieren toegangsbewijzen vervallen, nieuwe exemplaren 90 dagen geldig

Tot slot zijn er mensen met een papieren coronatoegangsbewijs. Alle huidige coronatoegangsbewijzen op papier verliezen op 1 april 2022 hun geldigheid, en voortaan hebben nieuwe papieren toegangsbewijzen een geldigheid van maximaal 90 dagen. Daar is voor gekozen om enigszins flexibel te zijn met eventuele veranderingen en beleidswijzigingen.

Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om elke 90 dagen een nieuw papieren toegangsbewijs aan te vragen en te printen.

Bron: Rijksoverheid / RTL Nieuws

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Jagerr63
Jagerr639 feb. 2022 - 14:29

Helaas hier 2x gevaccineerd en Corona gehad (eind November) dus maag nog geen booster halen.Vanaf gisteren geen qr code omdat "geen vaccinatie" volgens de GGD.Contact gehad met GGD bleek het verkeerd in hun systeem te staan..... Het gaat zeker 2 weken duren om dit weer te herstellen. Dus tot die tijd geen restaurant café o.i.d.Ik baal hier enorm van

rutting
rutting7 feb. 2022 - 12:46

Kuipers, heeft alles gedaan om minister te worden, Is zeer eigenwijs, weet alles beter, Wij zijn met deze persoon er niet beter op geworden.Waarom DR. Levi niet genomen. Maar deze laat zich niets aanpraten door de regering en z.g. deskundigen in het MOT.

Ieneminie
Ieneminie5 feb. 2022 - 16:59

Lekker zeg dan kan je elke 3 maanden wat uitprinten. Maar dat kan ook niet iedereen maar daar houden ze geen rekening. Hopelijk is dit gauw voorbij

mail@heileenholman.nl
mail@heileenholman.nl5 feb. 2022 - 7:32

X

brielshout
brielshout5 feb. 2022 - 6:23

Ben dr zo klaar mee. Heb corona gehad in lichte mate, wel al half jaar long covid, heb pheizer vaccinatie gehad. Wil me niet laten boosteren, want dan zou mn zenuwstelsel weer nagatief geprikkeld kunnen worden.In april vorig jaar had je nog geen herstelbewijs. Kan straks weer niks meer.Je wordt gewoon gedwongen om te boosteren. Waarom eigenlijk, ze weten nog zo weinig!

riet de groot
riet de groot4 feb. 2022 - 14:42

Wat een gezeur ik heb me alle soorten corona in laten spuiten ik ben 70 en ik heb er genoeg van ik laat me niet meer enten ik woord dadelijk nog ziek van al die rotzooi in me lijf mijn smaak is weg en me reuk ben altijd moe heel me lichaam doet pijn ik slaap niet of nauwelijks is dit het leven???? ik heb er eigenlijk geen zin meer in dit is geen leven

Engelse drop
Engelse drop4 feb. 2022 - 11:42

DE vraag is gaan deze verplichte booster prikken straks nog gratis. Of gaat dit straks ten koste van het eigen risico. Wordt een beloofd, graag vast leggen in een WET !!!

ed in den bosch
ed in den bosch4 feb. 2022 - 11:15

Telkens weer veranderingen, je wordt er moedeloos van en dat neigt dan weer naar andere kwalen/ziektes. Lang leve de zorg waar de overheid zo goed op "past". Het wordt steeds moeilijker en ondoorzichtiger. Mijn vrouw en ik, beide op leeftijd, hebben vorig jaar een boosterprik gehad. Kon ik na een week op mijn QRcode , via het kruisje rechts boven zien dat ik geboosterd was. Dat lukt tot op heden niet voor mijn vrouw. Alles volgens het boekje maar geen inzicht in de vaccinatiegegevens ook niet via de hulplijn. Kwam niet in de app van het ministerie. Vervolgens een nieuwe DigiD aangevraagd en die werkt maar niet bij het ministerie van volksgezondheid. Er is ingelogd op de app maar wordt daarna verwezen naar de site van het ministerie maar daar zit zij al in. Verder gaan heeft geen zin want dan wordt de 4 letterige inlogcode voor een extern apparaat opgegeven en dat is er niet. Mijn vrouw heeft dus na 2 maanden nog steeds geen inzicht in haar gegevens en ziet maar 2 vaccinaties. Ken niemand met hetzelfde probleem. Zij maakt gebruik van diverse gemeentelijke activiteiten die elke week haar QRcode scannen en dat kan binnenkort wel eens problemen geven. We zijn er nog niet uit. Overheids muren zijn slecht te slechten.

Wilma-60
Wilma-604 feb. 2022 - 11:11

Ja ze halen alles uit de kast om maar controle te houden , is dit geen pure discriminatie?? Vroeger als men griep had , was er toch ook niks aan de hand? Ja ook toen stierven mensen die oud en zwak waren . Bleef je thuis en liep je ook niet alla minuut naar de huisarts toch?? Nu weten ze niet als ze wat snotterig zijn hoe snel ze zich moeten laten testen , en met wat voor doel?? Dan heb je al vele mensen besmet !!! Net als met de griep , is een virus en die is niet uit te bannen.

Jet Melis
Jet Melis4 feb. 2022 - 11:01

We zouden toch vrij zijn als we de vaccins hadden? Maar nee, je moet eindeloos blijven prikken om gewoon je grondrechtelijke rechten terug te krijgen. Als we massaal niet meedoen stopt het!

2 Reacties
tenormin
tenormin4 feb. 2022 - 12:12

Heb de 2 vaccins gehad, daarna de booster en... veel problemen na de booster. Haren vallen uit, ogen ineens slechter en meer problemen. Dokter zegt: "toeval". Ik geloof niet in toeval maar één ding is zeker: geen enkele anti Corona prik komt er bij mij nog in mijn lijf. Moet je pot Jan doosje zo oud worden en dan mag je niet meer (legaal) uit om ergens te kunnen eten/drinken.

Donuts
Donuts4 feb. 2022 - 12:35

"geen enkele anti Corona prik komt er bij mij nog in mijn lijf" Stoere praatjes hoor.;-)) Trouwens je komt toch nooit meer buiten? Dat schrijf je iedere keer op het forum.

Willem70
Willem704 feb. 2022 - 10:31

Wij mensen die volledig gevaccineerd zijn hebben geen zin meer, mocht het uit de hand lopen door een nieuw virus voor niet gevaccineerde weer in Lockdown te moeten, laat de regering daar rekening mee houden, wij zijn het ook zat en willen ons leven weer oppakken en nog verder van onze oude dag genieten en dat willen wij niet achter de garaniums,dat is dan voor degenen die zich niet in willen in laten enten. Onze dagen tellen ook door om vam het leven nog te kunnen genieten

Sjaak de Kleijn
Sjaak de Kleijn4 feb. 2022 - 10:30

Het is en blijft nog steeds een dwangmiddel van de overheid om de vrijheden van Nederlanders te beperken. Weg met 2 en 3G

Hanp
Hanp4 feb. 2022 - 10:26

Dus dit is de manier van onze [on]betrouwbare overheid om de vaccinatie verplicht te stellen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!