Kassa

Coronapas korter geldig, behalve na boosterprik

25-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
35301 keer bekeken
  •  
coronatoegangsbewijs QR code 1127

Het coronatoegangsbewijs (QR-code) is vanaf februari na de tweede prik 270 dagen geldig. Voor wie een herstelbewijs van corona heeft, geldt dat de coronapas nog maar 180 dagen geldig is. Dat meldt coronaminister Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. De eerste twee prikken en het herstelbewijs krijgen dus een 'houdbaarheidsdatum'. Deze beperkte houdbaarheid geldt niet voor wie een boosterprik heeft gehad. Na een boostervaccinatie is het coronabewijs onbeperkt geldig.  

De vorige minister van Volksgezondheid, De Jonge, kondigde de beperkte houdbaarheid van het vaccinatiebewijs in december al aan. Zijn opvolger, Kuipers, bevestigt nu in een brief aan de Tweede Kamer dat inmiddels duidelijk is dat de werkzaamheid van de vaccinaties op den duur minder wordt.

Gelijk met Europa

De wetswijziging ligt nu bij de Tweede Kamer maar moet nog wel worden aangenomen. Kuipers wil de geldigheid van de toegangsbewijzen in Nederland gelijktrekken met die in de rest van Europa.

Volgens de Europese regels is een vaccinatiebewijs na twee prikken negen maanden (270 dagen) geldig en een coronaherstelbewijs zes maanden (180 dagen). Voorheen was de tweede prik 'onbeperkt geldig', maar dat geldt vanaf februari alleen voor de boosterprik. Wie in het buitenland is gearriveerd, moet rekening blijven houden met nationale coronaregels.

Geldigheid papieren bewijzen

Naast het coronabewijs (met de digitale QR-code) zijn er ook mensen met een papieren pas. Voor zover bekend zijn er 1,2 miljoen papieren verklaringen uitgegeven. Het gaat hier bijvoorbeeld om mensen die hun vaccinatiegegevens niet willen delen met het RIVM.

De geldigheid van de huidige papieren bewijzen vervalt per 1 april.

Na 1 februari zijn nieuwe papieren bewijzen maximaal 90 dagen geldig, vanaf de printdatum. De gebruiker moet zelf een nieuw papieren bewijs aanvragen en printen.

Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s. Op sportlocaties geldt het coronatoegangsbewijs vanaf 18 jaar.

Bronnen: NOS, Nu.nl, Rijksoverheid

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (49)

Ton Voorn
Ton Voorn7 feb. 2022 - 11:04

Wat een gedoe om de papieren QR -code om de drie maanden opnieuw op te vragen en te printen. Wij zijn toch niet gek???

steve wilson
steve wilson7 feb. 2022 - 0:32

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Engelse drop
Engelse drop4 feb. 2022 - 15:14

Als je dus op vakantie moet je goed in de gaten houden of je boosterprik tussen tijds niet verloopt !! Kom je je eigen land niet meer binnen.

ttrider
ttrider30 jan. 2022 - 10:56

@jannie boe werkt voor de overheid. Ze is beroepsmatig op social media. Er belanden bijna net zo veel gevacineerde als niet gevacineerde in het ziekenhuis.

ttrider
ttrider30 jan. 2022 - 10:36

Heb op 29 januari bewijs uitgeprint. Het zegt geldig van 29 januari 2022 tot 29 januari 2023. Ja dat is verwarrend en dat is zeker de bedoeling. De mensen zo in de war maken dat ze rare bokkesprongen gaan maken.

endemion
endemion29 jan. 2022 - 19:32

Men moet echt eens gewoon sch ijt krijgen aan al die sht anders blijft de trein maar doorgaan. Vooral mkb maakt zichzelf enkel kapot door mee te werken. Voor alle mkb'ers die zich nu afvragen maar doe dan? Ga alsjeblieft eens op burgerfront kijken.

Kars t
Kars t29 jan. 2022 - 16:05

En wat als je pas een booster neemt na 10 maanden?Is je coronapas dan wel weer geldig, of moet je dan eerst weer volledig laten vaccineren?

1 Reactie
Onno Mol
Onno Mol1 feb. 2022 - 16:28

Ja... deze vraag heb ik zelf ook al een tijdje...Ik neem tot nu toe de booster niet omdat ik van mening ben dat ik na 2x prikken niet meer in het ziekenhuis belandt en een beetje hoop op mijn afweergeheugenen een booster maar voor 90 dagen extra bescherming zou bieden en dus niet zo onbeperkt is als men nu doet voorkomen .Ik wacht dus liever op een nieuw vaccin aangepast op een nieuwe variant. Ik neem dus voor lief dat mijn C.pas gaat verlopen per half maart . De vraag nu is dus .. In het geval dat er in de toekomst een nieuw aangepast booster beschikbaar is. Krijg ik die dan en is die geldig voor een nieuwe pas..? Ik hoop nu toch ook al op het snel afschaffen van de pas , zo als dat nu al in Denemarken het geval is.

verfkwast007
verfkwast00728 jan. 2022 - 14:49

Vreemd, vroeger hoefden mensen niet meer gevaccineerd te worden als je al pokken, de bof, rode hond, mazelen etc. had gehad, maar nu moet ineens iedereen een paar keer per jaar aan de spuit.En dat terwijl er weinig onafhankelijk onderzoek naar de vaccinatie word gedaan want zodra je een kritisch geluid laat horen als arts of wetenschapper word je gecensureerd en moet je vrezen voor je carrière.Heb 3 shots gehad maar een 4e gaat er niet in zolang deze Noord-Korea-achtige praktijken voortduren.

Alex van Mechelen
Alex van Mechelen27 jan. 2022 - 9:25

Mooie samenvatting van wat er zich in de wereld af speelt. Alles draait om Europese en mondiale ontwikkelings- en handelsafspraken, genoemd "opportunities"Misschien toch wel eens tijd om wat stil te staan of we daar als mensen of mensheid verder mee komen :-)

quinten39
quinten3926 jan. 2022 - 17:10

Mensen kijk eens verder wie word er hier beter van wij niet maar de farmaceutische industrie die wel de geld kraan staat wagenwijd open de winsten vliegen om je oren dat zit er achter QR-code waanzin

rolami
rolami26 jan. 2022 - 17:01

dus je wordt toch verplicht om je te laten vaccineren!Ik heb er 2 gehad en kreeg problemen door de 2e. Dat is de reden dat ik de boost niet kan krijgen, dus nu mag je de kroeg of restaurant niet meer in? Toch heel slecht beleid.

marijke77
marijke7726 jan. 2022 - 15:27

Wat een gedoe, stoppen met coronapassen.

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe26 jan. 2022 - 15:46

Goed idee! Dat gaat zeker ook een keer gebeuren. Hoe sneller ongevaccineerden zich laten vaccineren hoe sneller we van die coronapassen af zijn.

jan.knapen
jan.knapen26 jan. 2022 - 14:25

De oneindige geldigheid van de boosterprik is schijn. Over een paar maanden wordt de vierde booster verplicht en wordt aangegeven voor wanneer die gehaald moet worden op de QR-code in stand te houden. De enige reden van de QR-code is immers zoveel mogelijk vaccins uit te delen.

3 Reacties
JannieBoe
JannieBoe26 jan. 2022 - 15:45

Er is helemaal geen 'oneindige geldigheid van de boosterprik'. Dat staat helemaal nergens. Integendeel, ook die werking neemt in de loop van de tijd af. Is overal te lezen.Wat wél klopt is dat je zonder boostervaccinatie de kans groter is dat je corona krijgt. En dat je het virus doorgeeft aan anderen. Ook ben je minder goed beschermd tegen nieuwe varianten, zoals omikron. Dat is wetenschap, feiten, onderzoek, bewijs.Laat je informeren https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2021/12/21/weblog-10-vragen-over-de-boostervaccinatie

rolami
rolami26 jan. 2022 - 17:03

Helemaal met je eens. Als je door omstandigheden niet de boost mag hebben, wordt je niet meer toegelaten in restaurant, museum ect. Dit lijkt toch nergens op ondanks dat je 2 vaccins hebt gehad.

JannieBoe
JannieBoe26 jan. 2022 - 17:37

Als je de booster niet mag hebben terwijl je de twee eerdere vaccinaties wel gehad hebt, stel dat dat het geval is, dan is dat een grote uitzondering. In dat geval kun je na een negatieve test gewoon een restaurant of museum in.Er wordt gewerkt aan een QR code voor mensen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden. https://www.security.nl/posting/739907/Overheid+werkt+aan+qr-code+voor+personen+met+medische+uitzondering

jan.knapen
jan.knapen26 jan. 2022 - 14:22

De oneindige geldigheid van de boosterprik is schijn. Over een paaar maanden kondigen ze de vierde booster aan en geven aan binnen hoeveel tijd die gehaald moet worden om de QR-code niet kwijt te raken. De enige reden van de QR-code is immers het steeds opnieuw laten vaccineren.

2 Reacties
rolami
rolami26 jan. 2022 - 17:04

inderdaad, de farmacie maffia moet ook verdienen over de rug van ons allemaal.

Onno Mol
Onno Mol1 feb. 2022 - 16:38

Bij mijn weten geeft de booster tot 90 dagen extra bescherming.. Ik wacht wel tot er een nieuw aangepast vaccin is als dat ooit nodig blijkt .. Dan maar geen geldige QRpas tot die tijd.

Bezorgde Nederlander
Bezorgde Nederlander26 jan. 2022 - 14:02

Al die regeltjes altijd moeilijk doen in Nederland erg bureaucratisch en onduidelijk voor iedereen.Ik heb een papieren versie hier in Spanje met overwinteren, werkt prima, wordt nauwelijks naar gekeken, laat staan dat zij hem scannen.Booster hier gehaald in Spanje met papier van Junta Andalusie, nationale gezondheidsdienst zeg maar erbij als bewijs.Maar nu nog alleen op de digitale versie geen booster van Spanje te zien, alleen de 2 vaccinaties in Nederland.Vraag hoe krijg ik nu die booster erbij gezet zodat ik straks een onbeperkte QR code krijg.Moet ik dit melden bij de GGD of misschien het bewijs van hier opsturen naar de GGD, waar kan ik dit doorgeven.De huisarts heeft hier geen belang bij want die registreren nu ook al niet alleen de GGD.Ben blij met die booster en dit ging trouwens zonder problemen hier wel even in de rij maar alles door elkaar hup booster links en griepprik rechts hup oud en jong door elkaar niet ouwehoeren maar prikken al 20 miljoen boosters en 39 miljoen gewone vaccinaties hier in Spanje weggejast.Maar zit nu met probleem van registratie.

ronwest
ronwest26 jan. 2022 - 13:42

Er zijn mensen die hebben Corona gehad en daardoor hadden deze mensen maar EEN vaccinatie nodig (in mijn geval in mei 2021). Zijn deze mensen nou na de booster vaccinatie (in mijn geval december 2021) volledig gevaccineerd (met onbeperkt geldige QR code)? Mijn herstelbewijs verloop binnenkort, moet ik nu nog een prikje halen (het inhaal prikje)?

Sjaak de Kleijn
Sjaak de Kleijn26 jan. 2022 - 13:32

Alweer een voorbeeld van de dwang die er vanuit de overheid wordt uitgevaardigd om toch maar een boosterprik te halen. Als je corona hebt gehad ben je, volgens een oud topman van Pfizer, zeker 2 decennia immuun. Ook de boosterprik zegt Ernst Kuipers is slechts een korte tijd werkzaam. Dus weg met die onzin

6 Reacties
JannieBoe
JannieBoe26 jan. 2022 - 14:00

Alweer een voorbeeld van het verspreiden van foute 'informatie'. Ik denk dat die zogenaamde 'oud topman van Pfizer' medewerker was van Snackbar Het Hoekje. Er zijn geen deskundigen die zoiets beweren. Dat is flauwekul.Wat wel waar is dat die booster enorm helpt om niet erg ziek te worden van corona. Dus blijven ziekenhuisbedden beschikbaar beschikbaar voor mensen die het écht nodig hebben. En als je iets sociaals in je hebt kun je ook een booster nemen om te zorgen dat de ander niet ziek wordt van jou.

Donuts
Donuts27 jan. 2022 - 11:23

@JannieBoe. Weet je wat pas sociaal is? Mensen niet op een slinkse indirecte wijze asociaal te noemen als zij geen vaccin nemen. Dergelijke waardeoordelen bewaar je maar voor jezelf. Ik heb overigens heel asociaal uitsluitend voor mezelf en mijn eigen gemak, besloten me te laten vaccineren.

JannieBoe
JannieBoe27 jan. 2022 - 12:31

Ik bedoel het niet slinks hoor. Het is gewoon mijn opvatting waar ik voor de volle 100% achter sta. Mensen moeten zich meer bekommeren over anderen, ook over hun gezondheid. Als je alleen bij je eigen idee blijft dat die 'onzin' weg moet dan hou je het alleen bij jezelf.

Donuts
Donuts27 jan. 2022 - 13:22

@Jannie Boe. Mensen moeten natuurlijk helemaal niets en al helemaal niet omdat ene Jannie Boe dat vindt. Bemoei je gewoon met je eigen handel en wandel en niet met wat anderen zouden moeten doen.

Bezorgde Nederlander
Bezorgde Nederlander27 jan. 2022 - 13:57

@ Donuts.Volgens mij heb je je asociaal laten vaccineren omdat je zo graag even een cafeetje meepikt en dat anders zou moeten missen. ik zeg het maar gelijk en zonder slinkse wijze, het was gewoon voor je eigen gemak en niet sociaal bedoeld van je. Zo kan je weer in je stamcafeetje gaan ouwehoeren over mensen zoals JannieBoe, die de waarheid zeggen en ja .......cliche . de waarheid mag niet gezegd worden. Er lopen er zovele van rond in Nederland , die het geen ene moer interesseert dat de antivaxxers de bedden bezet houden nu en dat de oversterfte hier enorm is toegenomen door die zelfde antivaxxers die gezorgd hebben dat de operaties moesten worden uitgesteld.Nederland moet zich eens anders gaan opstellen, de cultuur is in NL verziekt en zal nog meer verziekt worden door figuren zoals Baudet , Willem Engel en ene Donuts en al die andere complotdenkers die helemaal de weg kwijt zijn.Straks komt er nog een piek in maart en moet je dan eens kijken hoe hard meneer Donuts dan loopt om zijn booster te gaan halen,anders moet hij zijn cafeetje zo missen, ach erg he.Ik zou haats meelij krijgen met al die complotdenkers, zielig zijn ze gewoon en asociaal.Stay safe, Bezorgde Nederlander

JannieBoe
JannieBoe27 jan. 2022 - 15:21

Ik heb er een duidelijke mening over @Donuts. En ik zou niet weten waarom ik die mening voor me zou moeten houden iemand anders dat zegt. Iedereen kan er zijn eigen standpunt over geven. Dat is klip en klaar te zien in alle reacties hier. Of ze u nou welgevallig zijn of niet. Allemaal mensen die een mening hebben. Niemand hoeft van mij iets. Je KUNT een booster nemen.Ik nam 'm, met de volste overtuiging, voor mezelf, maar ook om anderen een goede gezondheid te gunnen.Als ik lees dat 10% van de bevolking verantwoordelijk is voor 70% van de ziekenhuisopnames dan sterkt mij dat in mijn overtuiging. Er zijn 130000 operaties uitgesteld. dat hadden er veel minder kunnen zijn.Als mensen wat meer naar elkaar omkeken.Fijn dat u zich heeft laten vaccineren! U doet dat uitsluitend voor uzelf maar dat maakt niet uit. Uw omgeving vaart er wel bij en dat is mooi meegenomen.

C.Heeren
C.Heeren26 jan. 2022 - 13:14

Heb mijn afdrukken nog eens bekeken en er staat op dat ze geldig zijn tot 26 januari 2023....

1 Reactie
ttrider
ttrider30 jan. 2022 - 10:57

die van mij afgeprint 29 jan., geldig tot 29 jan 2023.

C.Heeren
C.Heeren26 jan. 2022 - 13:08

Wast een ongein weer! Heb toevallig vanochtend (26 januari) mijn nieuwe papieren versies uitgedraaid omdat ik die met de boosterregistratie nog niet had. Zijn volgens mij de nieuwe versies . Voor het buitenland zelfs 4 vellen papier. Moet ik nu over 3 maanden weer nieuwe uitdraaien?

t.de.jager
t.de.jager26 jan. 2022 - 12:48

Wat een onzin een papieren coronabewijs moet ook onbeperkt geldig zijn.

hvrom1
hvrom126 jan. 2022 - 12:46

Waanzin , ze dwingen mensen gewoon om nog meer rotzooi in je lichaam te laten spuiten anders wordt je nergens meer toegelaten. Gewoon pure criminaliteit.

4 Reacties
JannieBoe
JannieBoe26 jan. 2022 - 14:02

Nee hoor, u hoeft niet. Als u het niet wilt dan wordt uw wens gerespecteerd. Gelukkig gaat dat nog zo in ons land.

rolami
rolami26 jan. 2022 - 17:08

JannieBoe, je moet wel als je uit wilt gaan eten. Als je geen boost mag hebben vanwege je gezondheid, moet je gewoon thuis blijven en mag je niet uit eten of naar een museum. SCHANDALIG!!

JannieBoe
JannieBoe26 jan. 2022 - 17:40

Nee, als je geen booster zou mogen krijgen vanwege medische redenen dan kun je je laten testen. En vervolgens uit eten gaan of naar een museum.En https://www.security.nl/posting/739907/Overheid+werkt+aan+qr-code+voor+personen+met+medische+uitzondering

endemion
endemion29 jan. 2022 - 19:43

JannieBoe, punt 1 vd Neurenberg code: De vrijwillige toestemming van de proefpersoon is absoluut noodzakelijkDit betekent dat betrokken persoon wettelijk bevoegd moet zijn om toestemming te geven; in staat moet zijn zijn of haar vrije keuze te maken zonder tussenkomst van enig geweld, fraude, misleiding, of enige andere vorm van beperking of dwang; en moet voldoende kennis en begrip hebben van het betreffende onderwerp zodat hij of zij in staat is een onderbouwde keuze te maken. Dit laatste vereist dat voordat de proefpersoon zijn of haar keuze kan bevestigen duidelijk gemaakt moeten worden de aard, duur en doel van het experiment; de methode en middelen waarmee het uitgevoerd worden; alle te redelijkerwijs te verwachten ongemakken en risico's; en de gevolgen voor de gezondheid of de persoon die mogelijk deel zal nemen aan het experiment.De plicht en de verantwoordelijkheid voor het vaststellen van de kwaliteit van de toestemming ligt bij de persoon die het experiment initieert, aanstuurt of eraan deelneemt. Dit is een persoonlijke plicht en verantwoordelijkheid die niet ongestraft overgedragen kan worden aan een ander.Waar is die vrije keuze wanneer men misleid wordt, beperkingen oplegt krijgt en (indirect vooralsnog) onder dwang staat!?

Maskemas76
Maskemas7626 jan. 2022 - 12:34

Ik vraag mij af hoe het zit met de jeugd die geen boosterprik maar halen omdat ze onder de 18 jaar zijn (wel boven de 12 jaar) en vorig jaar aan het begin van de zomervakantie zijn geprikt? Die 9 maanden zijn immers bijna verlopen. In mijn dochters geval tot eind maart 2022.

aad piraat
aad piraat26 jan. 2022 - 12:33

Ben het grondig met tenormin eens en nu net het hele geleuter opgelost hoor. Ik heb nu maar op mijn niet slimme ouderen telefoon maar wel met foto functie een foto van mijn papieren QR code geplaatst dus is hij nu ook digitaal. Alle regeltjes wijzigingen die nu nog komen zullen mij verder netjes gezegd aan mijn bibs oxideren

Erik88
Erik8826 jan. 2022 - 12:28

Nummer 4 en nummer 5 zijn al ingekocht. Dus de geldigheid van de booster (3e prik) vervalt ook vanzelf in het 2e helft van dit jaar. Hetgeen de overheid zegt is beperkt houdbaar qua waarheid.

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe26 jan. 2022 - 12:40

'Waarheid' is de situatie zoals die nu geldt. Mocht de overheid in de toekomst anders beslissen over de geldigheid van een QR bewijs op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten rond gezondheid dan zal er vast wel een aanpassing komen. Dan komt er weer een nieuwe 'waarheid'. Zo gaan die dingen. Voortschrijdend inzicht.

aad piraat
aad piraat26 jan. 2022 - 12:20

Deze beperkte houdbaarheid geldt niet voor wie een boosterprik heeft gehad. Na een boostervaccinatie is het coronabewijs onbeperkt geldig. Naast het coronabewijs (met de digitale QR-code) zijn er ook mensen met een papieren pas. De geldigheid van de huidige papieren bewijzen vervalt per 1 april. Na 1 februari zijn nieuwe papieren bewijzen maximaal 90 dagen geldig, vanaf de printdatum. De gebruiker moet zelf een nieuw papieren bewijs aanvragen en printen.Lekker duidelijk weer allemaal nu weet ik met mijn papieren toegangsbewijs waar dus ook een QR code opstaat en welke ik heb op aanvraag bij het RIVM en na mijn boostervaccinatie van hen opgestuurd heb gekregen dus nog niet of mijn booster bewijs nu onbeperkt geldig blijft of niet.

1 Reactie
rolami
rolami26 jan. 2022 - 17:10

na de boost is die nu voor goed geldig, maar dat wijzigt over enkele maanden weer want ze moeten die 4e en 5e spuit ook kwijt.

tenormin
tenormin26 jan. 2022 - 12:17

@wilma-60, de papieren versie. Heb geen mobiel; hier gaat het om de papieren versie immers. Wil gewoon mijn hele hebben en houwen niet allemaal "openbaar" voor zo goed als mogelijk privé houden.

tenormin
tenormin26 jan. 2022 - 11:59

Welja, nu alweer de klos, papieren bewijs maar 3 maanden geldig. Kan men aan de gang blijven met aanvragen, printen etc. Zeker om mensen aan blijvende baan te helpen. Ik ga er niet meer aan meedoen. Heb alle vaccins genomen en nu zal dit de rest van ons leven zo door moeten gaan? Ik dacht het niet. Ben het meer dan zat.

2 Reacties
Wilma-60
Wilma-6026 jan. 2022 - 12:08

Als u alle vaccinaties hebt genomen, dan heeft u toch zo'n QR code?

JannieBoe
JannieBoe26 jan. 2022 - 12:43

Kan een buur, familielid of een medewerker van de bibliotheek niet even een papieren bewijs uitprinten? Dan is het maar weer opgelost.

fratab2009
fratab200926 jan. 2022 - 11:28

Ook Kuipers is zeker door het WEF terug geroepen om dit te wijzigen. Waarom in Nederland weer zo moeilijk down, terwijl in andere landen het ook makkelijker kan?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!