Kassa

Coronamaatregelen: groepen van twee en sluiting openbare locaties

04-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
corona virus pathogeen 1127

Op de persconferentie op dinsdagavond 3 november kondigde premier Mark Rutte een aantal nieuwe coronamaatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus verder in te perken. De maatregelen sturen aan op nog minder reisbeweging, minder contacten en minder samenkomsten.  Wat zijn de belangrijkste maatregelen? We zetten het hier uiteen.

Zoals ook hiervoor geldt allereerst dat je zoveel mogelijk thuis moet blijven, ook tijdens de feestdagen, niet-noodzakelijke reizen en drukke plekken moet vermijden en thuis moet werken, tenzij het echt niet anders kan. Ook blijft het verbod op verkoop en in openbare ruimtes nuttigen van alcohol en softdrugs tussen 20:00 en 7:00 gelden. Daarnaast moet je vanaf 13 jaar en ouder verplicht een mondkapje dragen in het openbaar vervoer en uiterlijk per 1 december in publieke binnenruimtes en moet iedereen in het voortgezet en hoger onderwijs buiten de les een mondkapje dragen.

Inperken van groepen

Zoals al van te voren was uitgelekt, is een deel van de nieuwe maatregelen gericht op het inperken van groepen. Zo mag je thuis maximaal twee mensen ontvangen per dag. Zowel binnen en buiten bestaat een groep uit maximaal twee personen van verschillende huishoudens. Bij een huwelijksvoltrekking mogen maximaal twintig mensen aanwezig zijn en bij een begrafenis maximaal dertig.

Sluiting publieke locaties

Een andere nieuwe maatregel is dat naast alle eet- en drinkgelegenheden ook alle publieke locaties moeten sluiten. Daaronder vallen bioscopen, bibliotheken, musea, theaters, sauna's, pretparken, dierentuinen en zwembaden. Afhalen bij eetgelegenheden blijft net als voorheen mogelijk. Ook blijft eten in hotels voor hotelgasten, bij uitvaartcentra en in luchthavens voorbij de 'security check' een uitzondering.

Kappers en winkels mogen wél openblijven, maar winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 en koopavonden worden afgeschaft. Levensmiddelenwinkels mogen wel na 20:00 openblijven.

Sport

Sporten mag voor volwassenen alleen op anderhalve meter afstand en individueel of in teamverband met niet meer dan twee personen. Dat betekent dat groepslessen en wedstrijden niet meer zijn toegestaan. Hierbij geldt een uitzondering voor topsporters met een status in aangewezen locaties en voetballers van de Eredivisie en Eerste Divisie. Kinderen mogen wel nog sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van de eigen club spelen. Douches en kleedkamers zijn naast de sportkantines gesloten.

Reizen

Het maken en boeken van reizen wordt ten zeerste afgeraden tot midden januari, tenzij strikt noodzakelijk. Vakantie en familiebezoek worden niet als strikt noodzakelijk beschouwd. Reizen naar Caribische delen van het Koninkrijk kan wel. Wel moet je het actuele reisadvies voor een reis controleren. Het gaat niet om een reisverbod, maar om een dringend advies. De premier wil namelijk niet dat mensen dit jaar het virus meenemen vanuit het buitenland, zoals in het begin dit jaar nog gebeurde, onder meer op skivakanties.

Mogelijk regionale lockdown

Naast de huidige maatregelen overweegt het kabinet ook regionale maatregelen. Daarvoor is het een pakket aan het samenstelling dat ingezet kan worden wanneer het aantal coronagevallen regionaal te ver oploopt. Dit pakket wordt dan een volledige lockdown. Daarbij wordt onder andere een avondklok overwogen, verdere sluiting van de winkels en sluiting van middelbare scholen. Hier lees je alle huidige getroffen maatregelen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!